Kind met ondertemperatuur, is dat ernstig?

Wat is Ondertemperatuur bij kind?

Gevraagd door: ir. Cornelis Timmermans  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (36 stemmen)

Heeft je baby een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (diep genoeg gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur.

Wat te doen bij Ondertemperatuur kind?

Blijf de temperatuur hetzelfde, bel dan de verloskundige of huisarts voor advies. Ondertemperatuur kan duiden op een infectie. Probeer je baby ondertussen zo warm mogelijk te houden. Dit kun je doen door warme kleding, een dekentje of warm het bedje op met een kruik.

Is Ondertemperatuur kind gevaarlijk?

Heeft je kind een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur. Als je kind geen zieke indruk maakt, hoef je je geen zorgen te maken.

Waarom heeft een kind Ondertemperatuur?

Je baby kan ondertemperatuur krijgen door een koude omgeving. Baby's hebben snel last van afkoeling. Dat gebeurt vaak 's nachts. Zorg er dus voor dat je kind warm genoeg gekleed is.

Waar duidt Ondertemperatuur op?

Bij een lichaamstemperatuur onder de 34°C is het basale metabolisme vertraagd, de persoon wordt suf en slaperig, de ademhaling wordt langzamer, de hartslag daalt en de hartspier toont een verhoogde prikkelbaarheid. Bij nog lagere lichaamstemperaturen is er kans op atrium- en ventrikelfibrilleren (hartritmestoornissen).

34 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen bij Ondertemp?

Bel de huisarts bij een of meer van de volgende signalen:
  1. Je kind is niet alert en maakt een suffige indruk.
  2. Je kind drinkt slecht of spuugt veel. Een groot gevaar is dat je kind uitdroogt.
  3. Je kind maakt echt een zieke indruk en kreunt of krijgt vlekjes.

Waarom is mijn temperatuur zo laag?

Onderkoeling treedt op wanneer je te veel lichaamswarmte verliest. Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.

Wat betekent een lage temperatuur?

Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1). In Harrison's Principles of Internal Medicine wordt voor hypothermie een grens van 35,0°C aangehouden (2).

Hoe laag mag lichaamstemperatuur zijn?

De normale lichaamstemperatuur bij gezonde mensen varieert tussen ongeveer 35,5 graden en 37,5 (soms hoger bij inspanning) Celsius. Soms ook wel wat lager. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C.

Is 35 graden koorts?

Medisch gezien wordt een hoge lichaamstemperatuur pas vanaf 38°C gedefinieerd als koorts. Tot 38°C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.

Is 35 graden goed?

De normale lichaamstemperatuur van een gezond mens varieert tussen de 35,5 en de 37,5 graden Celsius. Toch krijg je bij een lichaamstemperatuur van 36 °C al een rillerig gevoel.

Is 36 graden Ondertemperatuur?

De normale lichaamstemperatuur ligt namelijk tussen 35,5 en 37,5℃ ligt. Als de lichaamstemperatuur de 38℃ nog niet heeft bereikt maar je wel de symptomen van koorts hebt en een hogere temperatuur dan normaal, wordt er gesproken over een verhoging. Officieel mag je dus pas spreken over koorts bij 38 graden of meer.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

hoge koorts, boven 39 graden. stijve nek. vlekjes op de huid. erge hoofdpijn.

Welke temperatuur is gevaarlijk voor baby?

Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.

Wat als een baby te koud is?

Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.

Is 36.3 koorts?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 °C en 37,5 °C. Vanaf 38 °C heb je koorts. Als je lichaamstemperatuur tussen de 37,5 °C en 38 °C is, spreken we van verhoging.

Wat als je lichaamstemperatuur 33 graden is?

Is de lichaamstemperatuur tussen de 35 en 32 graden Celsius, dan spreek je van lichte onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tussen de 32 en 30 graden Celsius spreek je van matige onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tot onder de 30 graden Celsius dan spreek je van ernstige onderkoeling.

Wat zijn de symptomen van Ondertemperatuur?

Beginnende onderkoeling
  • Lichaamstemperatuur van 34°.
  • Hevig rillen.
  • Bleke en koude huid.
  • Vesneld hartritme en versnelde ademhaling.
  • Normaal bewustzijn met vermoeidheidsgevoel en koudeklachten.

Wat zijn de eerste symptomen van hersenvliesontsteking?

Wat zijn de verschijnselen van een hersenvliesontsteking?
  • hoge koorts (of een te lage temperatuur)
  • koude rillingen.
  • bleke huid, of andere huidkleur dan normaal.
  • hoofdpijn.
  • overgeven.
  • nekpijn of een stijve nek; het lukt niet goed de nek voorover te buigen.
  • sufheid.
  • verwardheid.

Hoe begint hersenvliesontsteking?

De meeste bacteriën zitten onschuldig in je neus- en keelholte. Als je weerstand minder wordt, kunnen er meer bacteriën ontstaan en zich verspreiden via je bloed. Zo'n bacterie kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen, hierdoor kan een hersenvliesontsteking ontstaan.

Wat doe je bij een vermoeden van hersenvliesontsteking?

Wat doe je bij hersenvliesontsteking?
  1. Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen.
  2. Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft.
  3. Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).

Hoe zien vlekjes eruit bij hersenvliesontsteking?

Huidbloedinkjes: paarsrode vlekjes die niet verbleken wanneer je erop drukt, bijvoorbeeld met een doorzichtig glas. Luierpijn: als de beentjes bij het luier verschonen opgetild worden, worden de hersenvliezen opgerekt. Dit is pijnlijk bij meningitis.

Hoe stel je een hersenvliesontsteking vast?

Bij een griepachtige infectie die gepaard gaat met hoge koorts, ernstige hoofdpijn, braken en een stijve nek, neem je best zo snel mogelijk contact op met de dokter. Kinderen kunnen vaccinaties (inentingen) krijgen tegen meningokok type C en tegen Hib. Die prikken maken de kans op hersenvliesontsteking kleiner.

Waar pijn bij hersenvliesontsteking?

Bacteriële hersenvliesontsteking (bacterie)
  • huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt);
  • ernstige hoofdpijn (kinderen houden hun hoofd vaak achterover);
  • stijve nek (kind kan de kin niet op de borst leggen);
  • koorts (vaak boven de 39 graden Celsius);
  • overgeven;
  • slaperig of zelfs bewusteloos.

Wat is de incubatietijd van hersenvliesontsteking?

De virale variant van hersenvliesontsteking is besmettelijk. Deze heeft een incubatietijd van tot wel drie weken. Dat wil zeggen dat er drie weken zit tussen besmetting en het optreden van de eerste symptomen van hersenvliesontsteking.

Volgende artikel
Hoe krijgt een vrouw een baby?