Wanneer heeft een kind overgewicht en wat betekent dat? Introductie uitleg overgewicht | deel 2

Wat is ondergewicht bij kinderen?

Gevraagd door: Sofie Galijn  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (13 stemmen)

Er is sprake van ondergewicht als het gewicht van je kind fors lager is dan het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte. Sommige kinderen zijn lichter dan andere kinderen van dezelfde leeftijd en lengte.

Hoeveel procent van de kinderen heeft ondergewicht?

Uit de CBS gezondheidsenquête uit 2017 komt naar voren dat 7,7% van de 4 tot 12 jarigen en 3,3% van de 12 tot 18 jarigen ondergewicht heeft. De Nederlandse groeistudie (Schönbeck 2014) geeft ook cijfers over het aantal kinderen in Nederland met ondergewicht.

Wat te doen bij ondergewicht kind?

Maak een afspraak met de huisarts of neem, bij jonge kinderen, contact op met het consultatiebureau. Wanneer uit de BMI-meter komt dat je kind ernstig ondergewicht heeft is het sowieso aan te raden om een afspraak te maken met de huisarts.

Hoe herken je ondervoeding bij kinderen?

Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid en een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. Bij kinderen kan ondervoeding groeiachterstand in zowel lengte als gewicht tot gevolg hebben.

Hoe komt mijn kind aan in gewicht?

Door te weinig eten kan het gewicht van uw kind dalen of groeit uw kind niet goed. Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan ik mijn kind geven om aan te komen?

Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+). Gebruik zo min mogelijk magere en lightproducten. Belangrijk is dat uw kind de maaltijden en producten lekker vindt zodat hij of zij er veel van op kan. Neem rustig de tijd om te eten.

Hoe word je dikker als kind?

Wie probeert af te vallen, zal jaloers zijn op iemand die dikker wil worden. Zoveel eten als je wilt?
...
Deze tips kunnen je helpen om meer trek te krijgen:
  1. Eet 3 keer per dag. ...
  2. Pak wat vaker een gezond tussendoortje.
  3. Probeer in totaal 6 keer per dag iets te eten.
  4. Drink zuiveldranken of smoothies.

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?
  • ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa,
  • Verminderde eetlust,
  • vermoeid en futloos voelen,
  • afname van conditie,
  • verminderde weerstand,
  • langzamere wondgenezing.
  • verminderde zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Heeft mijn kind bloedarmoede?

Hoe kun je het herkennen? Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht.

Wat is stille ondervoeding?

Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.

Wat kun je doen als je ondergewicht hebt?

Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.

Wat kan de oorzaak zijn van gewichtsverlies?

Mogelijke oorzaken van gewichtsverlies zijn darmaandoeningen zoals een infectie (zoals giardiasis), een overactieve schildklier, suikerziekte (diabetes mellitus) of lintwormen. Gewichtsverlies is niet altijd een reden om u zorgen te maken. Bij iedereen schommelt het gewicht wel een beetje.

Wat als je kind te weinig eet?

Bij ziekte heeft het lichaam meer energie nodig. Gevolgen van ondervoeding: Gewichtsverlies, laag gewicht of slechte groei; • Uw kind voelt zich moe en slap; • Lagere weerstand en dus een grotere kans op infecties; • Vertraagde puberteit; • Verminderde cognitieve ontwikkeling.

Wat is gevaarlijk ondergewicht?

Gezondheidseffecten. Een te laag gewicht brengt risico's voor de gezondheid met zich mee omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen.

Welk ondergewicht is gevaarlijk?

14 – 17: ondergewicht. 18 – 24: normaal gewicht. 25 – 30: overgewicht. > 30: ernstig overgewicht.

Hoe komt een kind aan bloedarmoede?

Bloedarmoede ontstaat bijvoorbeeld door een hevige bloeding, bijvoorbeeld door een ongeval. Er is dan letterlijk eventjes te weinig bloed in het lichaam. Andere oorzaken kunnen zijn dat het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt, bijvoorbeeld door een tekort aan ijzer of aan vitamine B12.

Wat zijn de symptomen van leukemie bij een kind?

Symptomen van leukemie bij kinderen
  • bleekheid, vermoeidheid, ademhalingsproblemen (ademnood), hartkloppingen (tachycardie) en een algemene onpasselijkheid. ...
  • terugkerende infecties zoals keelontstekingen, bronchitis en tandvleesinfecties (gingivitis) duiden op een tekort aan normale witte bloedlichaampjes.

Hoe weet ik of mijn kind leukemie heeft?

Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.

Wat doet ondervoeding met je?

Als je ondervoeding hebt, krijg je minder energie (calorieën) eiwitten, vitamines en mineralen binnen dan je nodig hebt. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig.

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

Ondervoeding leidt tot een langzamer herstel bij ziekte. Als een patiënt ziek is of niet actief is kan ondervoeding leiden tot afname van gewicht en spiermassa. Dit kan leiden tot afname van de algehele conditie en hart- en longcapaciteit. Ook zorgt ondervoeding voor een verminderde afweer en vertraagde wondgenezing.

Waar moet je opletten bij ondervoeding?

Een of meer van deze kenmerken moet aanwezig zijn: Onbedoeld gewichtsverlies: 5% of meer onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden of 10% of meer onbedoeld gewichtsverlies in een periode van langer dan de afgelopen 6 maanden. Laag BMI* Verminderde spiermassa.

Hoe kan een kind van 12 afvallen?

Kind helpen afvallen: 7 tips
  1. Haal geen frisdrank, chips en koekjes meer in huis. Dit lijkt misschien een inkoppertje, en dat is het ergens ook wel. ...
  2. Onderzoek je eigen eetgewoonten. ...
  3. Kook iedere avond. ...
  4. Laat je kind zijn bord niet leegeten. ...
  5. Laat je kinderen meehelpen. ...
  6. Eet niet in de avond. ...
  7. Praat met je kind.

Hoe kom ik 5 kilo aan in een week?

Algemene tips
  1. Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen. ...
  2. Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter) ...
  3. Eet op vaste tijden. ...
  4. Probeer stapje voor stapje meer te eten. ...
  5. Beweeg! ...
  6. Eet veel producten met eiwit. ...
  7. Neem wat extra vet. ...
  8. Neem vezels.

Hoe kun je het beste dikker worden?

Dikker worden op een gezonde manier
  1. Calorierijke hoofdmaaltijden. De absolute basis is dat je drie goede hoofdmaaltijden per dag eet. ...
  2. Veel tussendoortjes. Verder zijn tussendoortjes je beste vriend. ...
  3. Calorierijke dranken. ...
  4. Krachttraining. ...
  5. Niet te veel cardio.

Vorige artikel
Hoe hoog koorts kind?