Effectiveness of Birth Control

Wat is meest betrouwbare voorbehoedsmiddel?

Gevraagd door: Beau van Luin  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.5/5 (10 stemmen)

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Welke anticonceptie is 100% betrouwbaar?

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar.

Wat is de minst schadelijke anticonceptie?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.

Wat is veiliger condoom of de pil?

Het gebruik van een anticonceptiemiddel én een condoom samen is extra veilig. We noemen dit ook wel Double Dutch. Heb je een vaste relatie en heb je beiden een soa test gedaan? Dan kun je kiezen voor alleen een anticonceptiemiddel.

Wat zijn de 5 meest gebruikte voorbehoedsmiddelen?

Klik dan door voor uitgebreide informatie.
  • De anticonceptiepil. De dagelijkse anticonceptiepil is de meest gebruikte methode in Nederland. ...
  • De anticonceptiepleister. ...
  • De anticonceptiering. ...
  • De prikpil. ...
  • Het anticonceptiestaafje. ...
  • Het spiraaltje. ...
  • De barrièremethodes. ...
  • Sterilisatie.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat is beter een spiraal of de pil?

Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemethoden. Het grote voordeel kan zijn dat u minimaal vijf jaar niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een belangrijk nadeel van een koperspiraal is de kans op een iets langere menstruatie waarbij wat meer bloedverlies kan optreden.

Is de prikpil beter dan de pil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Hoe groot is de kans dat je de eerste keer zwanger raakt?

De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Hoe groot is de kans om zwanger te worden van voorvocht?

Voorvocht kan een hele lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt.

Kan je zwanger worden als je een keer de pil vergeet?

1 pil vergeten tussen de 2e en 21e pil

Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.

Wat is het beste alternatief voor de pil?

Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bespreek het met je huisarts.

Welke anticonceptiepil wordt je niet dik?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.

Welke pil meeste kans op trombose?

Als je een combinatiepil slikt met 30 tot 37,5 microgram ethinylestradiol (oestrogeen) en levonogestrel of norgestimaat als progestageen, wordt de kans op trombose ongeveer vier keer groter.

Kun je seks hebben zonder condoom als je de pil slikt?

De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.

Is een spiraal betrouwbaarder dan de pil?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Welke anticonceptie kan een man toepassen?

Voor mannen bestaan er op dit moment nog altijd maar twee voorbehoedsmiddelen: het condoom en sterilisatie (vasectomie).

Hoe groot is de kans om zwanger te worden zonder condoom?

De kans op zwangerschap is ongeveer 24%. Dat wil zeggen dat als 100 vrouwen gedurende 1 jaar natuurlijke anticonceptie gebruiken, er ongeveer 24 zwanger worden.

Hoe veilig is voor het zingen de kerk uit?

Coïtus interruptus is helemaal niet zo dom als je denkt. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het bijna net zo effectief is als condooms om zwangerschap te voorkomen. Eliza en haar partner deden het een jaar zonder ongelukje.

Welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Kun je ook buiten je vruchtbare periode zwanger worden?

Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.

Kan je zwanger worden als hij in je komt?

Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.

Hoe vaak vrijen in vruchtbare periode?

In het kort. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.

Wat is het nadeel van de prikpil?

Prikpil: nadelen van deze vorm van anticonceptie

Zoals eerder beschreven, kun je tussendoor bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt.

Is de prikpil 100% veilig?

De prikpil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de prikpil krijgen, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de prikpil vergeet te nemen, is er wel kans dat je zwanger wordt.

Kan je verdikken van de prikpil?

Een vaak voorkomende bijwerking van de prikpil is gewichtsverandering. Dat kan zowel gewichtstoename als gewichtsafname zijn. De meeste vrouwen vermageren niet maar verdikken. Gemiddeld worden vrouwen 3 kilogram dikker in de eerste 2 jaar dat ze de prikpil gebruiken.

Volgende artikel
Hoe lang moet je slaapzak zijn?