Bloedverlies tijdens zwangerschap

Wat is licht bloedverlies?

Gevraagd door: Lana de Boer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (71 stemmen)

Wat is vaginaal bloedverlies? Vaginaal bloedverlies houdt in dat er bloed uit uw vagina komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat u ongesteld bent, dat u bloed verliest tijdens de zwangerschap of dat u bloed verliest tijdens of na het vrijen.

Wat is licht bloedverlies zwangerschap?

Licht bloedverlies in de eerste fase van de zwangerschap is weliswaar verontrustend, maar vaak onschuldig. Vaak stopt het bloedverlies vanzelf. Toch is het belangrijk dit te melden aan uw arts of verloskundige.

Wat is licht vloeiend bloedverlies?

Bij een innestelingsbloeding verlies je minder bloed dan bij de menstruatie. Je herkent het aan licht vloeiend bloedverlies of een aantal druppeltjes. Sommige vrouwen hebben geen opvangmateriaal nodig, terwijl andere liever een inlegkruisje gebruiken.

Wat betekent een beetje bloedverlies?

Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.

Hoeveel dagen voor menstruatie licht bloedverlies?

Licht bloedverlies kan ook voorkomen in de week vóór de menstruatie (premenstruele spotting) en rond het tijdstip van de eisprong, d.i. ongeveer 14 dagen vóór de volgende verwachte menstruatie. Ook de duur van de cyclus kan volledig afwijken.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je een innestelingsbloeding hebt of een menstruatie?

Het verschil tussen een innestelingsbloeding en de menstruatie is dat u bij een innestelingsbloeding vaak maar een aantal druppels bloed verliest. Het bloed is meestal donker, maar kan ook rood kleuren. De reden voor het donkere bloed is omdat het oud bloed is.

Wat betekent het als je bloed maar niet ongesteld bent?

Als er veel bloed uit je vagina komt, of als je bloedt terwijl je niet ongesteld bent (bijvoorbeeld in de menopauze of tussen twee menstruaties in), is dat niet normaal. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, zoals een ontsteking, problemen met je hormonen of een spiraaltje.

Welke kleur bloed bij zwangerschap?

Vaak is het bloed wat donker van kleur, een beetje bruin. Maar het kan ook roze of rood kleuren. De reden dat het bloed vaak wat donkerder is, is dat het om 'oud' bloed gaat. In sommige gevallen krijg je een bloedneus tijdens de innesteling.

Welke 3 soorten bloedingen zijn er?

Wat is het?
 • Inwendige bloeding: bij een inwendige bloeding ontstaan er vaak blauwe plekken. ...
 • Uitwendige bloeding: bij een uitwendige bloeding is er zichtbaar bloed op de huid.
 • Slagaderlijke bloeding: bij schade aan een slagader komt het bloed stootsgewijs vrij bij iedere hartslag.

Hoe voel je de innesteling?

Maar kun je de innesteling echt voelen? Sommige mensen geven aan lichte innestelingspijn (innestelingskrampen) te hebben of een temperatuurdaling te merken. Een ander kenmerk van de innesteling is bloedverlies. Dat noemen we de innestelingsbloeding.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

 • Gespannen borsten. Een van de typische tekenen van vroege zwangerschap is dat uw borsten gespannen, gevoelig of pijnlijk kunnen zijn. ...
 • Spotting of innestelingsbloeding. ...
 • Menstruatiepijn. ...
 • Misselijkheid en braken. ...
 • Verstopping en opgeblazen gevoel. ...
 • Extreme vermoeidheid. ...
 • Stemmingswisselingen. ...
 • Verhoogde reuk- en smaakzin.

Hoeveel dagen na innesteling kan je positief testen?

De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.

Hoeveel bloed komt er vrij bij innesteling?

Innestelingsbloeding herkennen en hoe ziet innestelingsbloed eruit? In innestelingsbloeding duurt van een paar uur tot een paar dagen. Het verschil met een menstruatie is dat je in de meeste gevallen niet heel veel bloed verliest, meestal een paar druppels. De bloeding lijkt op een lichte menstruatie.

Kan bloedverlies duiden op zwangerschap?

Innestellingsbloeding: schrik niet van bloedverlies. Dit kan namelijk duiden op een innestelingsbloeding en niet per se op menstruatie. Vaak is de kleur van het bloed anders, duurt een innesteling minder lang dan ongesteld zijn en is innestelingspijn minder heftig dan normale krampen.

Kan bloedverlies wijzen op zwangerschap?

Er zijn meerdere oorzaken voor bloedverlies aan het begin van de zwangerschap. Er zijn onschuldige bloedingen, maar bloedverlies kan ook een eerste teken zijn van een miskraam. U kunt wat bloedverlies hebben door: Het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies (innestelingsbloeding).

Kan je bloed verliezen als je net zwanger bent?

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Je kunt last hebben van bloedverlies nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog.

Kan je bloedingen krijgen door stress?

Ja. Net zoals dat stress je menstruatie kan vertragen, kan het ook spotting tussen menstruaties veroorzaken. Door de hypothalamus kunnen je hormonen namelijk in de war raken over de vraag of de eisprong moet plaatsvinden of niet.

Hoe voelt een bloeding in je buik?

Bij een inwendige bloeding in de buik: Het slachtoffer heeft een slag of stoot gehad ter hoogte van de buik. De buik van het slachtoffer kan blauwe vlekken vertonen en kan hard en gespannen aanvoelen. Het slachtoffer heeft mogelijk veel pijn ter hoogte van de buik en kan de benen hebben opgetrokken.

Wat moet je doen bij bloeding?

Wat doe je bij een flinke bloeding?
 1. Bel of laat 112 bellen bij een hevig bloedende wond en wanneer het slachtoffer zich ziek voelt. ...
 2. Trek wegwerphandschoenen aan als je die hebt.
 3. Maak de wond vrij en verwijder eventuele kleding.
 4. Oefen druk op de wond uit, bij voorkeur met twee handen.

Wat betekent bloederige afscheiding?

Bruine afscheiding kan veroorzaakt worden door een afwijking aan de baarmoedermond of -holte. Ook komt het vaak voor in het begin van een zwangerschap (10 tot 14 dagen) en tijdens de overgang. Last van bruingekleurde afscheiding na het vrijen? Dan is de kans groot dat dit is ontstaan door een contactbloeding.

Kan tussentijds bloedverlies kwaad?

Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Een doorbraakbloeding is bloedverlies buiten de stopweek van de pil. Tijdens de eerste drie tot vier maanden kan er bij het gebruik van de anticonceptiepil soms wat bloedverlies optreden tussen de menstruaties.

Is tussentijds bloedverlies normaal?

Bloedingen tussen menstruaties wordt niet altijd beschouwd als een indicator van een ernstig gezondheidsprobleem (hormonale onevenwichtigheid, zwangerschapscomplicaties, baarmoederfibrose, vaginale infectie of kanker). Dit betekent niet dat het normaal is.

Wat voor afscheiding bij innesteling?

Niet lang na de bevruchting kun je al merken dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.

Wat voel je tussen bevruchting en innesteling?

Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.

Wat voor kleur heeft Innestelingsbloed?

Je menstruatie begint vaak >14 dagen na je ovulatie. Een innestelingsbloeding is vaak van korte duur en minder hevig dan een menstruatie. In de meeste gevallen is de kleur van een innestelingsbloeding roze of bruin. In enkele gevallen kan het helderrood zijn.

Volgende artikel
Hoe laat je een vrouw zin krijgen?