Wat is het verschil tussen secundair en hoger onderwijs

Wat is het verschil tussen het officieel onderwijs en het vrij onderwijs?

Gevraagd door: ir. Lena Demirel  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (4 stemmen)

Naar soort bestuur kun je officiële en vrije scholen onderscheiden. Officiële scholen zijn opgericht door openbare besturen ( bv. gemeenschap, provincies, steden en gemeenten). Vrije scholen zijn opgericht door natuurlijke personen of privaatrechtelijke rechtspersonen.

Wat is officieel onderwijs?

De scholen die zijn ingericht door of in opdracht van de overheid (Vlaamse overheid, provincies, steden of gemeenten) behoren tot het officieel onderwijs.

Wat is het vrij onderwijs?

Scholen die niet door een overheid zijn opgericht, behoren tot het vrij onderwijs. Het vrij onderwijs bestaat hoofdzakelijk uit confessionele scholen, die aan een godsdienst zijn gebonden. De katholieke scholen vormen de grootste groep.

Wat is vrij gesubsidieerd onderwijs?

Vrij gesubsidieerde onderwijs: dit wordt door een privé-organisatie ingericht, maar is erkend door de Vlaamse overheid. Het gaat vooral om het onderwijs dat onder de koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen valt. In het vrij onderwijs zijn ook protestantse, joodse, orthodoxe, islamitische, … scholen mogelijk.

Welke zijn de drie onderwijsnetten?

Traditioneel worden er drie netten onderscheiden: het gemeenschapsonderwijs, het gesubsidieerd officieel onderwijs en het gesubsidieerd vrij onderwijs. Het gemeenschapsonderwijs, vroeger 'rijksonderwijs', is het onderwijs dat georganiseerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap.

36 gerelateerde vragen gevonden

Welke vormen van onderwijs zijn er?

Hoe zit het Nederlandse onderwijssysteem in elkaar?
  • Primair onderwijs (po)
  • Voortgezet onderwijs (vo)
  • Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
  • Hoger beroepsonderwijs (hbo)
  • Wetenschappelijk onderwijs (wo)
  • PhD.

Wat is het verschil tussen een katholieke school en openbare school?

Een katholieke basisschool is een vorm van bijzonder onderwijs en zo'n school heeft het recht om op grond van hun gekozen richting een eigen toelating- en benoemingsbeleid te voeren. Een openbare basisschool moet openstaan voor alle mogelijke levensbeschouwingen.

Waarom staat er vrij in Vrije School?

Wat betekent 'vrij' in 'vrijeschool'?

De term 'vrij' in de naam 'vrijeschool' slaat niet op het vrij laten van het kind. Er wordt mee bedoeld: de school wil haar pedagogische visie in vrijheid (oorspronkelijk: zonder overheidsbemoeienis) kunnen realiseren en ontlenen aan wat bij de kinderen aan vragen leeft.

Waarom staat er vrij in de Vrije School?

De vrijeschool is een onderwijsconcept dat is gebaseerd op persoonsvorming. Met het woord 'vrij' wordt bedoeld dat een leerling zich in vrijheid op elk vlak van zijn persoonlijkheid moet kunnen ontwikkelen. Daarom zijn er naast de gewone leervakken ook standaard veel creatieve- en doevakken.

Is onderwijs gratis in Nederland?

Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).

Is Vrije School bijzonder onderwijs?

De Vrijeschool valt onder het algemeen bijzonder onderwijs, onderwijs met een eigen inhoud en didactiek, wel religieus, maar niet specifiek gebonden aan een geloofsrichting.

Kan je verlof nemen in het onderwijs?

Ja, dat kan. Het onderwijs voorziet hiervoor twee soorten verloven: het omstandigheidsverlof en het verlof wegens overmacht.

Is onderwijs verplicht?

Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).

Wie bepaalt het onderwijs?

In het curriculum staat wat leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs en voorgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. De regering en Tweede Kamer stellen het curriculum voor alle scholen wettelijk vast.

Waar valt onderwijs onder?

Algemeen in Nederland geldt: Het onderwijs valt onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds 1900 is er in Nederland een leerplicht wet.

Waar valt voortgezet onderwijs?

Het voortgezet onderwijs kent vier niveaus: vmbo, havo, vwo en praktijkonderwijs. Leerlingen worden in het voortgezet onderwijs voorbereid op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo).

Wat is het verschil tussen een vrije school en een normale school?

Toch zijn er nog een aantal grote verschillen tussen het vrijeschoolonderwijs en de gewone basisschool: Extra vakken. Naast de standaard schoolvakken, krijgt je kind op de vrije school ook creatieve vakken als houtbewerking en muziek. Ook is er meer aandacht voor vreemde talen, al vanaf groep 3.

Wat is het verschil tussen openbare en Vrije school?

Er zijn openbare en bijzondere scholen. Bijzondere scholen geven les vanuit een godsdienst, levensovertuiging of een visie op het onderwijs. De lessen op een openbare school zijn niet vanuit een godsdienst of levensovertuiging.

Welk onderwijs lijkt op Vrije school?

Op een Daltonschool ligt de nadruk op keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Ook hier krijgen leerlingen dag- of weektaken en mogen ze zelf plannen wanneer ze de opdrachten precies doen. Ook doelmatigheid en reflectie spelen een belangrijke rol in het Daltononderwijs.

Hoeveel dagen mag een kind vrij van school?

Toestemming aanvragen bij directeur van de school

De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.

Is er vrijheid van onderwijs?

Iedereen in Nederland mag onderwijs geven. Dit is de vrijheid van onderwijs. Als een groep ouders een aparte christelijke basisschool wil voor hun kinderen, dan moet de overheid die school betalen. In de wet staat hoeveel leerlingen hiervoor nodig zijn.

Wat kost de Vrije School?

In juni 2022 heeft de MR ingestemd met de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage voor 2022-2023, te weten € 350 als basisbedrag per kind. Mocht jouw financiële draagkracht niet toereikend zijn, dan verzoeken we je om bij te dragen naar wat je zelf kan verantwoorden. Je bijdrage is hoe dan ook belangrijk.

Waarom kiezen voor een openbare school?

De openbare school leert kinderen waarnemen hoe verschillende achtergronden tot ander denken en handelen kunnen leiden en het leert hen vanuit dat inzicht eigen opvattingen te ontwikkelen. Als je weet wat anderen beweegt, kun je beter met elkaar samenleven. In het openbaar onderwijs leren kinderen door ontmoeting.

Kan een school kamp verplichten?

Een schoolreis, excursie of kamp is een extra activiteit die een school organiseert. Leerlingen zijn verplicht om mee te doen, als ze horen bij het lesprogramma. In de schoolgids moet staan om welke activiteiten het gaat.

Is Montessori onderwijs openbaar?

Het openbare onderwijs is niet gebaseerd op een godsdienst of levensovertuiging. Er zijn wel openbare scholen die vanuit bepaalde onderwijskundige visie lesgeven, zoals montessori- of daltononderwijs, maar als organisatie zijn zij openbaar.