Miscarriage (Spontaneous Abortion) :- Types, Causes & Risk Factors

Wat is het verschil tussen een miskraam en abortus?

Gevraagd door: Youssef Uphaus  |  Laatste update: 26 november 2023
Score: 4.1/5 (53 stemmen)

Een miskraam is een spontane en ongewilde afbreking van een zwangerschap tot 16 weken. De medische term hiervoor is spontane abortus. In de spreektaal wordt 'abortus' meestal gebruikt voor een opzettelijke zwangerschapsafbreking (abortus provocatus).

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken). Je kunt klachten hebben (bloedverlies, pijn) of geen klachten hebben. Je kunt als je een miskraam krijgt: afwachten tot het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot.

Wat komt er uit bij een miskraam?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.

Hoe lang duurt een miskraam?

Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam: Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.

Wat zijn de gevolgen van een abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie. Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel pijn doet abortus?

Doet de abortuspil pijn? De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee.

Hoeveel dagen rust na abortus?

De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen gewoonlijk na 4 tot 14 dagen. Na de behandeling is er wat kortdurend bloedverlies. Na de 3e dag neemt het bloedverlies weer toe en duurt dan meestal een week.

Wat mag je niet doen na een miskraam?

Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam: geen tampons gebruiken (wel maandverband) geen seks hebben (niks in de vagina) niet in bad gaan, niet zwemmen (douchen mag wel)

Hoe lang mag je geen seks hebben na miskraam?

Lichamelijk herstel

De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later. Het is verstandig om te wachten met vrijen tot u geen last meer heeft van bloedverlies of afscheiding. Daarna is uw lichaam voldoende hersteld om opnieuw zwanger te worden.

Doet een miskraam altijd pijn?

Een miskraam krijgen doet pijn. Sommige vrouwen vinden de pijn net zo erg als een hevige menstruatie. Andere vrouwen hebben meer pijn. Je kunt last hebben van de bijwerkingen van de medicijnen, zoals koorts, misselijk zijn en diarree.

Hoe ziet een prille miskraam eruit?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.

Kan je na een miskraam nog positief testen?

Doordat je nog wel het zwangerschapshormoon in je lichaam hebt kan een zwangerschapstest nog twee tot drie weken positief blijven na een miskraam. Als je een miskraam hebt gehad of gaat krijgen, daalt het zwangerschapshormoon in je bloed snel.

Is een miskraam gevaarlijk?

Afwachten tot een miskraam spontaan op gang komt, kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. We adviseren u tot maximaal 6 weken af te wachten. Bij 1 op de 2 vrouwen (50%) treedt een complete miskraam binnen twee weken op.

Hoe lang rust houden na miskraam?

Opnieuw zwanger worden is ook niet moeilijker na een miskraam. Veel vrouwen voelen zich moe en uitgeput na een miskraam. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben.

Hoe noem je een miskraam baby?

Miskraam of doodgeboorte

De officiële medische term voor het overlijden van een baby in de baarmoeder (na 16 weken) is 'een intra-uteriene vruchtdood'.

Is een miskraam te zien op echo?

Via een vaginale echo kunnen we een zwangerschap zien vanaf vier weken zwangerschap. Bij een gezonde zwangerschap kunnen we vanaf ongeveer zes weken het hartje zien kloppen. Met behulp van deze echo kunnen we zien of u een miskraam heeft.

Kan de gynaecoloog zien dat je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.

Hoe lang ziek melden na miskraam?

Miskraam of vroeggeboorte na de eerste 24 weken

Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.

Hoe weet je of je baarmoeder leeg is na miskraam?

Lichamelijk herstel

Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie. De buikpijn is dan zo goed als over.

Hoe ziet een Vruchtzakje eruit bij een miskraam?

In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. De vruchtzak ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed. Vaak komen ook bloedstolsels vrij, die meer donkerrood en glad zijn.

Hoe weet je of een miskraam compleet is?

Wanneer het embryo of de vruchtzak volledig door de baarmoeder is afgestoten, verdwijnt de pijn en het bloedverlies en sluit de baarmoedermond zich weer. Soms blijft er echter nog wat weefsel in de holte van de baarmoeder achter en is de miskraam (nog) niet compleet.

Wat doet een miskraam met je lichaam?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.

Wat mag je niet doen na een abortus?

In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om:
  • De eerste twee weken geen tampons te gebruiken.
  • De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben.
  • De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel.

Kan je werken na abortuspil?

Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.

Hoe voel je je na een abortus?

De volgende klachten zijn in de eerste dagen of weken na de dagbehandeling of het gebruik van de abortuspil normaal: Bloedverlies, krampen en buikpijn of rugpijn. Hormonale klachten. Diarree of misselijkheid van de antibiotica (alleen bij de dagbehandeling)

Volgende artikel
Hoe veel komt een baby aan?