Aan de slag met een Werelddag: kinderrechten

Wat is het verband tussen Awel en kinderrechten?

Gevraagd door: Keano Hoelen LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (15 stemmen)

Bij Awel kunnen kinderen en jongeren terecht met vragen en problemen, over alle mogelijke aspecten uit hun leven: zoals school, pesten, lichaam, rechten, vrienden, verliefdheid en vrije tijd. Bellen, chatten, mailen en een bericht posten op het prikbord het is allemaal mogelijk.

Wat doet Awel voor kinderen?

Awel neemt kinderen en jongeren serieus, en zet hen in hun kracht. Awel wil een betrouwbaar aanspreekpunt zijn voor kinderen en jongeren, via anonieme, voor de hand liggende, gratis en makkelijk bereikbare contactkanalen. Awel wil bijdragen aan een realistisch beeld van de leefwereld van kinderen en jongeren.

Hoe werkt Awel?

Awel luistert naar kinderen en jongeren

Bel, mail of chat met Awel. Elk gesprek is anoniem en gratis. Lees over populaire gespreksthema's, bekijk video's, vind antwoorden op veelgestelde vragen, ... Wat we doen, hoe we zorg dragen voor anonimiteit, hoe je kan helpen, en nog veel meer.

Waar voor staat Awel?

Awel = awel is een Walesche meisjesnaam. Het betekent `bries`. Awel = awel is sedert 17 mei 2012 de naam van de telefonische en online hulpverlening Kinder- en Jongerentelefoon in Vlaanderen.

Hoe kan je Awel contacteren?

Het gratis en anoniem telefoonnummer van Awel is het nummer 102. Je kan Awel elke dag bellen van 16 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Op woensdag en zaterdag kan je al vanaf 14u bellen. Een gesprek met Awel hoef je niet te betalen.

36 gerelateerde vragen gevonden

Waar kan ik met iemand praten over mijn problemen?

De Luisterlijn: telefoon, chat en mail

Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.

Wie kan er terecht bij Awel?

Wie mag Awel contacteren? Awel is er voor alle kinderen en jongeren van 6 tot en met 25 jaar. Met eender welk verhaal of probleem kan je bij ons terecht.

Welke hulp biedt Awel aan?

Awel. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Je kan anoniem contact opnemen over alles wat je bezighoudt. Via het telefoonnummer 102 kan je bellen.

Hoeveel bezoekers trekt Awel jaarlijks?

In 2020 registreerde Awel in totaal 28.232 contacten met kinderen en jongeren via telefoon, chat en e-mail. Dat is een stijging met 21% tegenover 2019.

Wat zijn mijn rechten als kind?

Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert 'kind' als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Kinderrechten zijn afspraken die gemaakt zijn tussen bijna alle Staten in de wereld.

Waar is de Kindertelefoon voor?

Bij de Kindertelefoon werken 800 vrijwilligers die echt overal met je over willen en kunnen praten. Over kleine problemen, maar ook over grote, vervelende dingen. Ze vertellen dat aan niemand door. Je kunt gratis bellen naar: 0800- 0432, maar chatten kan ook via www.kindertelefoon.nl.

Wat is het emailadres van Awel?

e-mail: via brievenbus@awel.be.

Welke hulplijnen zijn er?

Bij psychische nood kun je de volgende telefoonlijnen bellen:
  • De Luisterlijn (voorheen Sensoor) 088 0767 000. ...
  • MIND Korrelatie (0900) 1450 (ma t/m vrij 9.00 - 18.00 uur) ...
  • Stichting 113 zelfmoordpreventie (0900) 0113 (dag en nacht bereikbaar).

Waar kan ik praten met iemand?

1712 helpt je gratis en anoniem. Chat gratis en anoniem ma-do: 13u-17u en 18u-22u. Via webformulier van 1712. Antwoord binnen 2 werkdagen.

Hoe help je iemand die geen hulp wil?

Hoe overtuig je iemand om hulp te zoeken?
  1. Luister naar de redenen dat iemand geen hulp wil. Misschien heeft de ander wel gelijk.
  2. Neem iemands gevoelens en angsten serieus (gevoelens en angsten zijn altijd echt).
  3. Gebruik ik-boodschappen. Vertel wat het met jou doet, dat de ander geen hulp zoekt. (

Kan ik zelf de crisisdienst bellen?

Je kan de ggz crisisdienst bellen als iemand acuut gevaarlijk is voor zichzelf en/of de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan agressie of verwardheid. Je kan zelf de crisisdienst bellen, maar ook je naasten of je huisarts kunnen aan de bel trekken.

Wie wil er met mij praten?

De Luisterlijn is er voor iedereen die ergens mee zit en daarover wil praten. Zij kunnen anoniem in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek hun hart luchten, stoom afblazen en als ze daar behoefte aan hebben, worden doorverwezen naar andere hulpverleningsinstanties.

Wie kan crisisdienst bellen?

Erkende verwijzers kunnen de Crisisdienst 7 dagen in de week, 24 uur per dag inschakelen: huisartsen. politie. spoedeisende hulp en specialisten algemeen ziekenhuis.

Is Awel anoniem?

Als je wil dat niemand je mail naar Awel leest, maak je best een eigen e-mailadres. Ook de vrijwillige beantwoorders van Awel zijn anoniem: jij kan hen dus geen persoonlijke vragen stellen. Je weet niet wie de persoon aan de andere kant van de lijn is. Iemand met een luisterend oor, dat is het!

Wat betekent Kindertelefoon?

De Kindertelefoon is een hulpdienst voor kinderen die graag even met iemand willen praten omdat ze bijvoorbeeld ergens mee zitten. Er werken ongeveer 600 mensen die luisteren naar wat kinderen te zeggen hebben en samen met de kinderen een oplossing bedenken voor hun probleem.

Wat is het nummer van de Kindertelefoon?

Bel dan met de Kindertelefoon: 0800-0432. Het nummer is gratis. Je kunt ook chatten op onze website. Je kunt de vrijwilligers van de Kindertelefoon overal voor bellen.

Kan je ook appen met de Kindertelefoon?

ELKE DAG VAN 11:00 TOT 21:00

Elke dag kun je met één van onze getrainde vrijwilligers over alles chatten! Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Een gesprek is gratis en vertrouwelijk. Daarom hoef je niet je echte naam op te geven.

Wat zijn de 10 rechten van het kind?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Wat voor rechten heb je?

Er zijn 2 soorten grondrechten:
  • Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod.
  • Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.

Wat is het belangrijkste kinderrecht?

Je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing.