Wat is het salaris van een kraamverzorgster?

Gevraagd door: Tristan Gerritsen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (25 stemmen)

Het salaris van een Kraamverzorger ligt tussen de €1400 en €2350 per maand en is vastgelegd in de CAO.

Wat verdien je als kraamverzorgster netto?

Het salaris in schaal 35 schommelt tussen de € 12,00 en € 18,00 bruto per uur. Ben je een beginnende kraamverzorgende en 21 jaar oud, dan verdien je bij Kraamzorg de Waarden minimaal € 1.979,00 bruto wat neerkomt op € 1.700,00 netto (bij een dienstverband van 100%).

Wat verdien je in de kraamzorg?

Wat ga je verdienen als kraamverzorgende? Het start salaris van een pas gediplomeerde kraamverzorgende is vanaf € 1.927,85 bruto bij een fulltime dienstverband en loopt op tot € 2.798,52 bruto per maand, exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Hoeveel uur werk je als kraamverzorgster?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Wat zijn de nadelen van kraamverzorgster?

Een nadeel van het werken als kraamverzorgende is het onregelmatige werken. De geboorte van een baby laat zich niet plannen en daarom is het nooit precies van te voren aan te geven wanneer je aan het werk gaat.

Werken in de kraamzorg: wat houdt het in en wat komt er bij kijken?

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgster er uit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Wat kan ik met kraamzorg diploma?

Na de opleiding tot kraamverzorgende ben je opgeleid om de verloskundige te assisteren bij de geboorte van de baby. Je begeleidt de kraamvrouw tijdens de geboorte en in de periode daarna. Je ondersteunt het nieuwe gezin zoveel mogelijk: Je geeft de kersverse ouders voorlichting.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2021?

In de meeste gevallen, als alles goed gaat, heb je als je borstvoeding geeft recht op 49 uur kraamzorg. Geef je kunstvoeding? Dan heb je recht op 45 uur kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over de eerste acht dagen na de geboorte.

Is de opleiding kraamzorg moeilijk?

Zelf heb ik de interne opleiding gedaan. Als de lesstof je maar intereseert is het juist boeiend, tuurlijk moet je leren voor de examens maar het is wel leuk !! Pittig valt op zich wel mee, ook omdat je na 6 weken al de praktijk in gaat door dingen tedoen die je hebt geleerd blijft de lesstof toch beter hangen.

Welke diploma's heb je nodig voor kraamverzorgster?

Op deze website http://www.nationaleberoepengids.nl/Kraamverzorger staat deze informatie: "Opleidingen tot kraamverzorger Om Kraamverzorger te worden moet je de MBO opleiding Verzorgende hebben afgerond. Dit is een opleiding op niveau 3 en deze duurt drie jaar.

Hoe zit het met de werktijden van een kraamhulp?

Werktijden. Op het moment dat een vrouw bevalt kan de kraamzorg op elk willekeurig tijdstip worden opgeroepen, zowel overdag als midden in de nacht. In de dagen daarna zijn de werktijden regelmatiger, tussen 8.00 uur en 19.00 uur.

Hoe word je een kraamverzorgster?

Om kraamverzorgende te kunnen worden, kun je een speciale opleiding op MBO niveau volgen. Deze heet verzorgende IG kraamzorg. Waar de IG staat voor individuele gezondheidszorg. Een kraamverzorgende wordt soms ook een kraamverzorgster genoemd.

Wat zijn de taken van een kraamhulp?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Is kraamverzorgende iets voor mij?

Als kraamverzorgende assisteer je bij bevallingen, dat is ontzettend bijzonder en prachtig om mee te mogen maken. Je verwelkomt iedere keer een nieuw kindje op deze wereld. Je kunt je als kraamverzorgende specialiseren, zo kun jij je bijvoorbeeld specialiseren in het begeleiden van leerlingen en stagiaires.

Kan je kraamzorg weigeren?

Zorgweigering door cliënt. Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Hoe lang kraamzorg na ziekenhuisopname?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Waarom is kraamzorg belangrijk?

De kraamverzorgende, vroeger ook wel kraamverzorgster genoemd, is je steun en toeverlaat in de kraamperiode. De kraamverzorgende geeft voorlichting en houdt je gezondheid en herstel nauwlettend in de gaten. Dankzij kraamzorg kan je sneller herstellen van je bevalling en met meer zelfvertrouwen genieten van je baby.

Wat kost uitgestelde kraamzorg?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2022 € 4,70 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons.

Wat is particuliere kraamzorg?

Particuliere, zelfstandig werkende kraamverzorgenden zijn niet verbonden aan een bureau maar werken voor zichzelf. Meestal zijn het zeer ervaren zorgverleners, soms zijn ze óók lactatiekundige. Een nadeel kan zijn dat je hun factuur eerste zelf moet betalen en pas daarna terugkrijgt van de verzekering.

Welke opleiding heb je nodig om op de kraamafdeling te werken?

Om Kraamverpleegkundige te worden moet je eerst de MBO (niveau 4) of HBO opleiding Verpleegkunde hebben afgerond. Beide opleidingen duren 4 jaar. Hierna moet je de de vervolgopleiding Obstetrie Verpleegkunde volgen. Deze opleiding duurt 12 tot 15 maanden.

Hoe ziet kraamzorg eruit?

Wij zorgen voor een lekker schoon bed, even boven stofzuigen, beetje opruimen, de wasmachine aan, enz. De dag is begonnen! In de loop van de ochtend zullen we samen de baby verzorgen. Alleen wassen of ook in badje, mede afhankelijk van wat papa en mama hierin zelf willen.

Hoe bevalt het magazine?

In het online bewaarmagazine 'Hoe bevalt het…' dat je bij aanmelding ontvangt, vind je veel tips voor de inrichting van een veilige en prettige babykamer. Met ons uitzetlijstje heb je een handig overzicht van de spullen die je in huis haalt voor de bevalling en de eerste weken na de geboorte.

Hoe heette vroeger de kraamverzorgster?

Van bakers tot kraamverzorgsters

De kraamzorg werd vroeger door bakers gedaan. Dit waren vrouwen die vrijwel alleen in de praktijk geleerd hadden om ''kraamzorg'' te verlenen. Echte opleidingen en cursussen bestonden tot ongeveer 1900 niet, en pas vanaf 1923 werd er toezicht gehouden op de kwaliteit van de kraamzorg.