Ideal Body Weight (IBW) - Calculation Explained

Wat is het ideale gewicht?

Gevraagd door: Melissa van den Velde LLM  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.3/5 (27 stemmen)

De beste graadmeter voor wat jouw ideale gewicht is, is je BMI (Body Mass Index). Je BMI geeft aan of jouw gewicht gezond is voor je lengte en bereken je door je gewicht te delen door je lichaamslengte in het kwadraat. Ben je bijvoorbeeld 1,80 meter lang en weeg je 75 kilo? Dan is je BMI 75 / ( 1,80 x 1,80 ) = 23,15.

Wat is het perfecte gewicht voor mijn lengte?

Je berekent je BMI door je gewicht in kilo's te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5. Bereken gemakkelijk je BMI met onze BMI-meter.

Wat is een mooi gewicht voor een vrouw?

Ideale gewicht berekenen

Een BMI tussen 20 en 25 is ideaal. Zowel voor mannen als vrouwen. Een BMI van 22,5 zit hier precies middenin en zou dus “perfect” zijn.

Hoeveel moet een vrouw van 1.70 wegen?

Om de bovengrens van een bij jouw lengte passend gewicht te berekenen ga je uit van een BMI van 25. BMI 25 x (1.70 m x 1.70 m) = 72,5. Zo zie je, dat bij een lengte van 1.70 m een gezond gewicht tussen de 53,5 – en 72,5 kg ligt.

Hoeveel kilo moet je wegen als je 165 cm bent?

Een gezond gewicht voor uw lengte ligt tussen de 71 en 95 kg.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoe zwaar is de gemiddelde Nederlandse vrouw?

Bij mannen ligt het gemiddelde gewicht rond de 85 kilo, bij vrouwen rond de 72 kilo. Veel mannen en vrouwen hebben een gewicht rond of net onder het gemiddelde. Maar aan de bovenkant zijn er flinke uitschieters.

Hoeveel weegt een gespierde vrouw?

De gemiddelde spiermassa van een vrouw ligt met 20 kilo dus zo'n 10 kilo lager dan bij mannen. Bij de berekening van dit gemiddelde gewicht aan spiermassa moet wel vermeld worden dat het gaat om een vrouw met een gemiddeld gewicht van 72 kilo en een lengte van 167,4 cm.

Hoeveel mag je buikomtrek zijn?

Een gezonde buikomvang voor vrouwen ligt tussen de 68 en 80 centimeter. Een gezonde buikomvang voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter. Voor een volledig beeld van de gezondheid van je gewicht, is het goed om ook na te gaan of je een gezond BMI hebt.

Wat moet je eten om snel af te vallen?

Afvallen gaat niet om minder eten, maar om anders eten. Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding.

Wat moet je doen om snel af te vallen?

3 Tips om snel af te vallen
 1. Vermijd suiker en alcohol.
 2. Vermijd ongezonde vetten en eet gezonde vetten.
 3. Eet vroeg avondeten en vermijd late night snacks.

Wat is een gezonde buikomtrek vrouw?

Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 cm. Met een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm loop je als vrouw een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes.

Hoeveel kilo is een kleding maat?

Vijf kilo is een kledingmaat – Want dat kun je als uitgangspunt nemen mocht je die coronakilo's nu met je meedragen. Die kledingmaat is wel een gemiddelde, want vijf kilo op een vrouw van 180 cm zal minder maatverschil geven dan op een vrouw van 160 cm.

Hoe meet je buikomtrek vrouw?

Meet je buikomvang in een paar stappen:
 1. ga rechtop staan.
 2. breng een meetlint aan rond je middel, op de blote huid.
 3. trek het meetlint niet te strak aan.
 4. let op de juiste plek: meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel.

Hoeveel weegt de dikste vrouw?

Wel is zeker dat Carol Yager meer dan 720 kg gewogen moet hebben; meteen na haar grootste gewicht viel ze 236 kilogram af en kwam vervolgens 81 kilogram aan. Haar gewicht kort na haar dood was 545 kilogram. De meeste mensen zijn het erover eens dat Carol Yager de zwaarste mens was die ooit heeft geleefd.

Wat is de gemiddelde schoenmaat van een vrouw?

De gemiddelde schoenmaat voor vrouwen is momenteel maat 39 en voor de heren 43.

Hoeveel weegt de gemiddelde vrouw in Amerika?

De gemiddelde Amerikaanse vrouw weegt vandaag de dag ruim 75,5 kilo, dat is evenveel als de gemiddelde Amerikaanse man in de vroege jaren '60. Vrouwen kwamen bijna 12 kilo aan, een gewichtstoename van 18,5 %. Amerikaanse mannen zijn de afgelopen 50 jaar zo'n 14 kilo - 17,6% - aangekomen en wegen nu gemiddeld 89 kilo.

Hoe kan je 15 kilo afvallen?

Mijn 8 tips om 15 kilo af te vallen
 1. Tip 1: Eet zes keer per dag. ...
 2. Tip 2: Zorg voor een goede balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. ...
 3. Tip 3: Maak gezonde keuzes in restaurants. ...
 4. Tip 4: Eet de helft van ongezonde dingen. ...
 5. Tip 5: Plan je maaltijden. ...
 6. Tip 6: Zorg voor een goede mindset. ...
 7. Tip 7: Maak eetschema's.

Wat zijn de symptomen van overgewicht?

Lichamelijke en medische gevolgen van obesitas
 • Artrose en obesitas. Als u overgewicht heeft, heeft u een grotere kans op artrose. ...
 • Verhoogde bloeddruk en obesitas. ...
 • Hoog cholesterol en obesitas. ...
 • Diabetes en obesitas. ...
 • Hart- en vaatziekten en obesitas. ...
 • Hypoventilatie en obesitas. ...
 • Slaapapneu en obesitas. ...
 • Ontstekingen en obesitas.

Wat is morbide obesitas?

Mensen met morbide obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en gaan daarmee over de grens van een gezond lichaamsgewicht. Iemand heeft ernstig overgewicht bij een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf 35 in combinatie met gezondheidsproblemen.

Volgende artikel
Hoe lang aan de borst eerste week?