Zes voordelen die broccoli biedt voor je gezondheid

Wat is het gezondste stuk van de broccoli?

Gevraagd door: drs Daan Fiere  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (68 stemmen)

De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.

Hoe eet je broccoli het gezondst?

Eet wel alles van de broccoli en niet alleen de bloemknopjes. Ook de steel smaakt prima en bevat net zoveel vitamines en mineralen. Eet broccoli, gekookte, gewokt, gestoomd en ook rauw. En je kunt broccoli ook heel fijn malen tot broccoli-rijst, een lekker koolhydratarm alternatief voor gewone rijst.

Kan je alles van een broccoli eten?

Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.

Wat is gezonder bloemkool of broccoli?

Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.

Hoe vaak mag je broccoli eten?

Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de minst gezonde groente?

10 groenten die niet zo goed voor je zijn als je denkt
  • Paprika. Groenten uit de nachtschadefamilie zoals paprika (ook aardappels en aubergines) blijven een beetje omstreden. ...
  • Broccoli. Echt niet slecht voor je. ...
  • Spruitjes. ...
  • Groenten uit blik. ...
  • Selderij. ...
  • Mais. ...
  • Aubergine. ...
  • Erwten.

Welk deel van broccoli kun je eten?

Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten en de stam in stukjes meekoken.

Wat is de gezondste groente ter wereld?

1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.

Is elke dag broccoli goed?

Broccoli is goed voor je hart, je ogen, het zou preventief tegen kanker helpen en houdt ook je cholesterol laag. Daarnaast helpt broccoli je darmbacteriën gezond te houden en zorgt de groente voor een goed immuunsysteem. Gezonde darmen hangen volgens Chatterjee ook samen met je mentale gezondheid.

Wat zijn de 10 gezondste groenten?

Onze gezondste groente top 10
  1. Broccoli. Laten we maar meteen van start gaan met deze groene topper. ...
  2. Boerenkool. Een tweede groene groente is boerenkool, of kale. ...
  3. Rode bietjes. Rode biet heeft een lange kooktijd nodig, maar is supergezond. ...
  4. Alfalfa. ...
  5. Spruitjes. ...
  6. Wortels. ...
  7. Spinazie. ...
  8. Bloemkool.

Is het blad van de broccoli te eten?

Broccoliblad is perfect voor het maken van verse groentesappen, rauw in een salade of door een smoothie. De bladeren kun je ook prima koken, blancheren, verwerken in soepen of gebruiken om gezonde chips van te maken.

Waarom zit er plastic om broccoli?

Ook in de supermarkten is dit het geval. Toch is veel groente en fruit verpakt in plastic. Dit heeft echter een reden. Het plastic zorgt er volgens het Voedingscentrum namelijk voor dat groente en fruit vers blijft.

Kun je bloemkool en broccoli rauw eten?

Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels.

Wat is gezonder broccoli koken of bakken?

Maar ook broccoli bevat gezonde voedingsstoffen, zoals glucosinolaten, die het best door het lichaam opgenomen worden als de groente verhit is geweest. Kies dan wel voor de optimale bereiding, namelijk stomen. Daarbij blijven de meeste nutriënten bewaard, in tegenstelling tot koken of zelfs roerbakken.

Hoe gezond is gekookte broccoli?

Rauw of gekookt, toch is broccoli een uitstekende bron van vitamine C. Slechts een half kopje (78 gram) gekookte broccoli biedt 84% van de referentie dagelijkse inname (RDI) – meer dan een halve sinaasappel kan bieden.

Wat doet broccoli voor je huid?

- Broccoli bevat veel vitamines, zoals Vitamine A, C en E. - Het is rijk aan antioxidanten, wat helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress. - Het kalium, wat in broccoli zit, is een belangrijk mineraal voor de vochtbalans in je lichaam. - Broccoli heeft een beschermende werking voor de huid.

Is broccoli goed voor spieropbouw?

Tevens zitten er in broccoli nog redelijk veel eiwitten voor een groente (3,5 gram per 100 gram). Deze eiwitten heb je nodig om je spieren op te bouwen. Genoeg redenen dus om wat vaker broccoli te eten! Niet alleen de roosjes, maar ook de stronk van de groente kun je eten.

Is broccoli goed voor de lever?

Broccoli behoort tot de kruisbloemige groentes en al deze groenten bevatten het stofje di-indolmethaan ook wel DIM genoemd. Deze stof helpt jouw lever met het afvoeren van alle stoffen in jouw lichaam, waaronder ook de overtollige hormonen.

Is broccoli licht verteerbaar?

Broccoli is licht verteerbaar en heeft waardevolle voedingsstoffen. Broccoli is namelijk rijk aan vitamine C en ijzer.

Welke groenten moet je elke dag eten?

En laat gevarieerd groente en fruit eten nou net belangrijk zijn, volgens de onderzoekers. Zo zijn appels, peren, citrus vruchten, spinazie, sla, broccoli en bloemkool goed tegen hartziekten en beroertes maar verminderen groene, gele en oranje groenten juist weer de kans op kanker.

Wat is het minst gezonde fruit?

De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit.

Waar zit veel sulforafaan in?

De spruiten zijn rijk aan sulforafaan, een secundaire plantaardige stof die een ontgiftende werking heeft en de gezondheid kan helpen verbeteren. Sulforafaan zit ook in andere kruisbloemige groenten zoals spruitjes, bloemkool, koolrabi en radijs.

Welke kruiden gaan goed met broccoli?

Deze losse specerijen zijn altijd lekker op broccoli:
  • Ui en knoflook zijn natuurlijk altijd goed.
  • Paprikapoeder.
  • Kurkuma.
  • Nootmuskaat.
  • Dragon.
  • Laurierblad.
  • Koriander.
  • Oregano.

Waarom is broccoli belangrijk?

Broccoli is een zeer gezonde groente. Het bevat relatief veel vitamine A, B2, B6, C en K, is rijk aan foliumzuur en vormt een schat mineralen als ijzer, kalium, calcium en magnesium. Bovendien is een broccoli caloriearm en een van de meest vezelrijke groenten die er bestaan.

Volgende artikel
Hoe baby rechtop laten slapen?