10. Advies voor vrouwen - Prolongitudine: 12 tips tegen kanker

Wat is het advies voor het geven van borstvoeding?

Gevraagd door: Esila Koning Knol PhD  |  Laatste update: 14 juli 2025
Score: 4.9/5 (54 stemmen)

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Na dat eerste half jaar kan er bijvoeding geïntroduceerd worden, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron.

Wat is het advies voor de duur van borstvoeding?

Het advies is om borstvoeding te geven tot je kind 2 jaar is. Je kan er ook voor kiezen om eerder te stoppen of nog langer door te gaan. Zo lang borstvoeding goed voelt voor jou en je kind, hoef je niet te stoppen.

Wat is het beste advies voor borstvoeding?

Houd je baby dichtbij: buik tegen buik, neus tegen tepel, kin tegen borst en billen dicht tegen je lichaam . Ondersteun de nek en schouders van je baby stevig zonder tegen het achterhoofdje van je baby te duwen - dit kan ervoor zorgen dat je baby zich van de borst afzet. Leer hoe je je melk met de hand kunt afkolven.

Wat is belangrijk bij borstvoeding geven?

Belangrijk bij het geven van borstvoeding is het goed aanleggen van de baby. Op die manier krijgt de baby voldoende melk binnen en beschermt het de borsten tegen pijn en andere kwaaltjes, zoals kloven of een borstontsteking. Ook hier zal de verloskundige of kraamverzorgster instructie bieden.

Wat is de beste manier om borstvoeding te geven?

Voor baby
  • Leg baby's buik tegen mama's buik.
  • Neusje ter hoogte van de tepel brengen zodat uw baby het hoofdje licht achterover moet houden.
  • Neem de borst vast en tik met de tepel zachtjes op de lippen van uw baby.
  • Wacht rustig tot het mondje vanzelf wijd open gaat.

21 gerelateerde vragen gevonden

Waar moet je opletten bij borstvoeding?

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine), zuivel en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.

Wat zijn de nadelen van borstvoeding?

Nadelen
  • Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. ...
  • Je bent de enige die je kind kan voeden; je partner kan het niet van je overnemen. ...
  • Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken.
  • Je moet altijd in de buurt van je kind zijn.

Waarom geen chocolade bij borstvoeding?

Koffie en borstvoeding

Baby's zijn nog niet goed in staat om cafeïne om te zetten, waardoor het veel langer in hun lijfje aanwezig blijft. Dit kan prikkelbaarheid en slaapproblemen bij je baby veroorzaken. Beperk je inname van koffie, groene of zwarte thee, frisdrank en pure chocolade.

Is 1 maand borstvoeding voldoende?

Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om je kind de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven, en daarna in combinatie met bijvoeding tot je kind twee jaar is. De WHO stelt dat je na het eerste half jaar bijvoeding kunt introduceren, maar dat borstvoeding de belangrijkste voedingsbron blijft.

Is kolven net zo goed als borstvoeding?

Bij kolven geldt hetzelfde als bij borstvoeding geven. Hoe leger en hoe vaker de borst wordt gekolfd, hoe groter de melkaanmaak. Voldoende afkolven zorgt er dus voor dat je voldoende melk hebt bij de volgende voeding. Wel is de hoeveelheid afgekolfde melk vaak wat minder dan wat een kind uit de borst drinkt.

Wat mag je niet doen bij borstvoeding?

Hier kan je rekening mee houden als je borstvoeding geeft:
  • Cafeïne. Net als tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken. ...
  • Alcohol, drugs en roken. ...
  • Kruiden. ...
  • Aloë, senna en kava kava.

Wat mag je niet doen tijdens borstvoeding?

Opletten met deze producten of totaal vermijden
  • Vis: ...
  • Koffie, thee, cola en chocolademelk. ...
  • Energiedranken worden door de Hoge Gezondheidsraad afgeraden aan borstvoedende moeders.
  • Alcohol komt via de moedermelk bij je baby terecht en is slecht voor de ontwikkeling en de gezondheid van je kind.

Waar moet je op letten tijdens borstvoeding?

Op wat voor eten moet je letten tijdens borstvoeding?
  • Cafeïne. Hier kan je baby onrustig van worden. ...
  • Niet meer dan twee keer per week vette vis. Haring, zalm, etc. ...
  • Specifieke kruiden. De meeste kruiden kun je zonder problemen aan je eten toevoegen. ...
  • Alcohol. Laat alcohol het liefst helemaal staan. ...
  • Suiker.

Hoeveel geld bespaar je als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding is goedkoper

Zo staat er op verschillende sites over moedermelk: 'Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.

Hoeveel procent van de vrouwen kan geen borstvoeding geven?

Nagenoeg alle vrouwen, die een kind hebben gekregen, zijn fysiologisch in staat om borstvoeding te geven. Bij ongeveer 2% zijn er lichamelijke oorzaken die zelf voeden onmogelijk maken.

Waarom val je af van borstvoeding geven?

Als je jouw kleintje exclusief borstvoeding geeft, kun je rustig uitgaan van een extra calorieverbranding van ongeveer 500 calorieën per dag. Dit komt doordat het produceren van melk veel inspanning van je lichaam vergt. Op deze manier zul je dus op een natuurlijke afvallen door het geven van borstvoeding.

Is het geven van borstvoeding vermoeiend?

Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waar

Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.

Wat vinden mannen van borstvoeding?

Een aantal mannen gaf toe negatieve emoties te hebben ervaren rond de borstvoeding, wat leidde tot conflicten met hun partner. Hoewel ze toegaven dat dit te maken zou kunnen hebben met de algehele ervaring met de pasgeborene, gaven mannen aan gefrustreerd en boos te zijn omdat ze werden buitengesloten of het gevoel hadden dat hun mening er niet toe deed.

Waarom stoppen vrouwen met borstvoeding?

De hoeveelheid melk speelt een grote rol bij het stoppen met borstvoeding: de baby kreeg volgens de respondenten onvoldoende melk binnen of ze waren daar onzeker over. Vrouwen gaven daarnaast als belangrijkste stopredenen dat het de baby niet goed lukte en dat ze pijn ervaren.

Wat is de 4-4-4-regel voor borstvoeding?

Het bewaren van melk is afhankelijk van de temperatuur. Veel mensen hanteren de regel van 4: 4 uur op kamertemperatuur; 4 dagen in de koelkast; 4 maanden in een koelkast met vriezer en een aparte deur.

Hoeveel borstvoedingspremie krijg ik per maand?

Wat houdt de borstvoedingspremie in? Je krijgt een vergoeding van 125 euro per twee maanden borstvoeding, voor een maximum van zes maanden. Dit betekent dat je een premie tot 375 euro kan ontvangen. Krijg je een meerling, dan ontvang je de premie zoveel keren als er kinderen zijn die borstvoeding krijgen.

Welke tekorten bij borstvoeding?

Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, maar van vitamine K en D heeft je baby extra nodig. Het lichaam van een jong kind kan nog niet goed zelf voldoende vitamine K en D aanmaken.

Waarom eerste weken niet kolven?

Het is normaal dat je de eerste keren weinig tot geen melk kolft, ook als de melkproductie al goed op gang is. Hygiëne is belangrijk bij het geven van borstvoeding, het kolven en het bewaren van moedermelk. Was voor het kolven je handen met zeep of gebruik handalcohol.

Kan ik een kolf huren bij Het Groene Kruis?

Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 050 – 366 64 26. Vanuit het Borstvoeding Expertisecentrum is het huren van de ARDO Carum kolf mogelijk. Afhalen en terugbrengen van de kolf kan zeven dagen per week, na telefonisch overleg. Het huren van een kolf kost € 2,75 per dag.

Wat is beter, kolven of aanleggen?

Redenen om te gaan kolven:

Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.