Uitleg over de gedesorganiseerde hechtingsstijl (angstige vermijdende hechting)

Wat is gedesoriënteerde gehechtheid?

Gevraagd door: Senna Moenen BA  |  Laatste update: 8 juli 2025
Score: 4.7/5 (39 stemmen)

Een gedesorganiseerde hechting ontstaat wanneer de opvoeder in wisselende mate emotioneel beschikbaar is. De ene keer reageert de opvoeder agressief, de andere keer biedt hij of zij wel troost. De opvoeder wordt voor het kind onvoorspelbaar en het kind weet niet meer wat het moet doen.

Wat is gedesoriënteerde hechting?

Gedesorganiseerd: kinderen in gedesorganiseerde gehechtheidsrelaties vertonen conflicterend gedrag of angst gericht op de gehechtheidspersoon, bijvoorbeeld als gevolg van bedreigende en beangstigende vormen van verzorging.

Wat zijn de symptomen van gedesorganiseerde hechting?

Gedesorganiseerd gehechte kinderen. Bij deze kinderen is er geen duidelijke hechtingsstijl zichtbaar. Hun gedrag is wisselend: ze zoeken soms veel toenadering, maar reageren ook met stress of angst in het bijzijn van hun ouders.

Wat zijn de 4 soorten gehechtheid?

Hechtingsstijlen
  • Veilige hechting. Als je ouders sensitief en beschikbaar waren en adequaat reageerden op de signalen die je als baby of peuter gaf, dan zou je een veilige hechtingsstijl moeten hebben. ...
  • Angstige hechting. ...
  • Vermijdende hechting. ...
  • Angstig vermijdende hechting.

Wat zijn de symptomen van een hechtingsstoornis?

Wat kan opvallen aan een leerling met een hechtingsstoornis
  • Een 'allemansvriend' zijn, maar moeite hebben om echt vriendschappen te onderhouden.
  • Druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag laten zien.
  • Snel boos of gefrustreerd, verdrietig of angstig raken en zich moeilijk laten troosten.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe merk je hechtingsproblemen?

Kenmerken (en klachten) van hechtingsproblemen zijn:
  • gedragsproblemen (druk, chaotisch, snel boos of agressief)
  • gevoelig voor stress.
  • faalangst.
  • emotionele geremdheid.
  • lichamelijk aanhankelijk of juist afstandelijk.
  • onrustig, gespannen en alert gedrag.
  • moeite met gezag.
  • moeite je te binden; aantrekken en afstoten.

Kun je genezen van een hechtingsstoornis?

Een hechtingsstoornis kan verdwijnen als het kind in een stabiele gezinssituatie komt waar het zich veilig kan hechten aan emotioneel beschikbare opvoeders. Uit onderzoek blijkt dat voor kinderen met een hechtingsstoornis een veilige en stabiele plek in een gezin positief werkt.

Hoe uit hechtingsproblematiek zich bij volwassenen?

Bij onveilige hechting kan het zijn dat je als kind of volwassene problemen ervaart bij het aangaan van relaties met anderen. Je zult eerder geneigd zijn om anderen op een afstand te houden en niet te veel affectie te tonen.

Wat zijn de symptomen van een contactstoornis bij volwassenen?

Een contactstoornis betekent dat je een of meer van de volgende kenmerken herkent: moeite met persoonlijk of sociaal contact zoals vriendschappen sluiten en onderhouden. Je maakt op een opvallend andere manier contact dan mensen zonder autisme dat doen. moeite om te begrijpen wat een ander van u verwacht.

Wat is een hechtingstrauma?

Wat is hechtingstrauma? Hechtingstrauma komt voor wanneer je als kind niet tegemoet bent gekomen in je behoefte aan warmte, nabijheid en veiligheid.

Hoe herken je een vermijdende hechtingsstijl?

Vermijdende hechting

Mensen met een vermijdende hechtingsstijl hebben meestal moeite om dichtbij anderen te komen of anderen te vertrouwen in relaties, omdat ze uiteindelijk niet geloven dat hun behoeften in een relatie kunnen worden vervuld.

Wat is emotionele gehechtheid?

Hechting is de emotionele band die je opbouwt met je kind. Die wordt ook wel gehechtheid of gehechtheidsrelatie genoemd en is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Je kind krijgt daardoor zelfvertrouwen, ontwikkelt veerkracht en kan ervan leren.

Wat is een verstoorde hechting?

Wat is een onveilige hechting? Als er problemen zijn met de hechting, wordt dat een onveilige hechting genoemd. Kinderen die onveilig gehecht zijn, zoeken niet direct contact met of de nabijheid van de ouder. Ze reageren bijvoorbeeld boos, angstig of gestrest op de ouder of ze vermijden de ouder.

Wat is angstig gehecht?

Terwijl mensen met een vermijdende hechtingsstijl neigen naar het vermijden van emotionele intimiteit en afstand houden in relaties, zoeken mensen met een angstige hechtingsstijl juist voortdurend naar nabijheid en geruststelling. Dit laatste kan door de partner als beklemmend worden ervaren.

Wat is paradoxaal gedrag?

Paradoxen zijn schijnbare tegenstrijdigheden en hebben vaak iets verrassends, doordat twee uitersten op een onverwachte manier bij elkaar komen. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid, roepen verbazing op en kunnen tot verwarring leiden. Een paradox is niet op te lossen met een simpele keuze of een compromis.

Hoe omgaan met partner met vermijdende hechting?

Hieronder vind je 6 stappen die je zelf kunt zetten als je vermoedt dat je een vermijdende hechtingsstijl hebt.
  1. Creëer een veilige basis met wederzijdse steun. ...
  2. Word je bewust van je neiging tot gedrag verkeerd interpreteren. ...
  3. Onderneem activiteiten met je partner. ...
  4. Schrijf op voor welke dingen in je relatie je dankbaar bent.

Wat zijn de symptomen van dwangneurose?

Wat merk je van een dwangstoornis?
  • steeds controleren of iets wel precies op de goede plek staat.
  • steeds controleren of een kraan goed dicht zit.
  • heel vaak handen wassen.
  • op een trap steeds bepaalde treden overslaan.
  • iets een vast aantal keer doen, bijvoorbeeld 3 keer in je handen klappen voor je de voordeur opendoet.

Wat zijn de symptomen van lichte OCD?

Wat zijn de vroege tekenen van OCD? Mensen met OCD vertonen meestal eerst milde symptomen van obsessies en compulsies, die mettertijd kunnen verergeren. Vroege tekenen kunnen bestaan uit: repetitief gedrag en vaste manieren om dingen te doen, problemen met relaties en hamsteren.

Wat is contactstoornis?

Kinderen met een contactstoornis staan niet vanzelfsprekend in dezelfde wereld als hun medemensen. Ze wonen op hun eigen planeet, als het ware. Als de omgeving zich erop instelt zijn ze wel bereikbaar op die planeet. Dan kan het kind ook best leren hoe de mensen op de planeet die we de onze noemen met elkaar omgaan.

Wat is een gedesoriënteerde hechtingsstijl?

Een gedesorganiseerde hechting ontstaat wanneer de opvoeder in wisselende mate emotioneel beschikbaar is. De ene keer reageert de opvoeder agressief, de andere keer biedt hij of zij wel troost. De opvoeder wordt voor het kind onvoorspelbaar en het kind weet niet meer wat het moet doen.

Wat zijn signalen van hechtingsproblematiek?

Kinderen met hechtingsproblemen hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze vinden het moeilijk zich kwetsbaar op te stellen. Ze kunnen niet geloven dat ze op andere mensen kunnen rekenen. Hechtingsproblemen kun je oplossen.

Is onveilige hechting te herstellen?

Niet alle kinderen die onveilig gehecht zijn ontwikkelen hechtingsproblemen. Maar is dat wel het geval, dan is het belangrijk om te weten dat aan betere hechting gewerkt kan worden. Het vertrouwen van het kind kan hersteld worden door te werken aan de band tussen ouder en kind.

Wat zijn de 4 hechtingsstijlen voor volwassenen?

Bowbly omschreef in 1969 vier hechtingsstijlen, namelijk de veilige, ambivalente, vermijdende en de gedesorganiseerde hechtingsstijl.

Hoe weet je of je een hechtingsstoornis hebt?

Bij hechtingsproblemen vind je het moeilijk om een band op te bouwen met je ouders of andere volwassenen in je omgeving. Dan voel je je daar niet veilig bij. Daardoor vind je het moeilijk om veel van jezelf te laten zien en heb je het idee dat je niet op andere mensen kunt rekenen.

Is hechtingsstoornis een trauma?

Onveilig gehecht zijn is echter vroegkinderlijk trauma. Zo kan je bijvoorbeeld veilig gehecht zijn naar je vader en onveilig naar je moeder. Echter de problemen ontstaan veelal wanneer de hechting tussen jou en je moeder onveilig is verlopen. Maar laten we eens beginnen met veilig gehecht zijn.