Wat doe je als je partner vreemdgaat? | DR.LOVE | Psychologie Magazine

Wat is erger dan vreemdgaan?

Gevraagd door: Zara van der Heyden Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (36 stemmen)

Er is een verschil tussen een zwoele sekspartij en emotioneel vreemdgaan. Hoewel beiden niet worden gewaardeerd, vinden de meeste mannen (63%) en vrouwen (57%) seksueel vreemdgaan het ergst. Maar er zijn ook mannen (37%) en vrouwen (47%) die het erger vinden als hun partner emotioneel vreemdgaat.

Wat wordt gezien als vreemdgaan?

Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag.

Hoeveel procent van de relaties gaan stuk na vreemdgaan?

Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.

Hoe lang duurt de gemiddelde affaire?

De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.

Hoeveel pijn doet vreemdgaan?

Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt het herstel na vreemdgaan?

Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.

Waar ligt de grens bij vreemdgaan?

Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.

Welke relaties duren het langst?

Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.

Kan vreemdgaan goed zijn voor je relatie?

Kan vreemdgaan ook goed zijn voor je relatie? Vreemdgaan kan zelfvertrouwen en energie geven, bijvoorbeeld omdat die ander je weer het gevoel geeft dat je aantrekkelijk bent. Dat kan je relatie oppeppen, bijvoorbeeld doordat het je een beter humeur bezorgt. Maar dat geldt alleen zolang de affaire geheim blijft.

Wat zijn de gevolgen van vreemdgaan?

Vreemdgaan: dit zijn de psychische gevolgen van overspel
 • Vertrouwensproblemen. Wanneer je partner vreemdgaat, kan dat een enorme klap voor je zijn. ...
 • Depressie. Een van de andere psychische gevolgen van overspel is vaak depressie. ...
 • Een negatief zelfbeeld. ...
 • Impulsief gedrag. ...
 • Psychische gevolgen van overspel op het gezin.

Hoeveel huwelijken overleven vreemdgaan?

' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy. De rest loopt stuk op het beschadigde vertrouwen.

Kun je vreemdgaan verzwijgen?

– Cynthia J. Jenni Skyler, sekstherapeut en directeur van The Intimacy Institute reageert hierop: 'Uiteraard is vreemdgaan slecht voor je relatie, maar het geheimhouden van je slippertje kan zelfs nog slechter zijn. Dit komt omdat in een betekenisvolle relatie eerlijkheid voorop staat.

Hoe kun je elkaar weer vertrouwen na vreemdgaan?

Pak deze to-do list erbij om je (zelf)vertrouwen op te bouwen:
 • Geef het tijd. Vlak na de ontdekking dool je nog rond op een emotionele ground zero. ...
 • Leer over hoe overspel werkt. ...
 • Heb mededogen. ...
 • Kijk naar je eigen aandeel. ...
 • Kijk naar je eigen behoeften en geef jezelf liefde. ...
 • Groei!

Hoe voelt iemand zich na vreemdgaan?

Vreemdgaan leidt tot enorm sterke emoties: wanhoop, angst, woede, boosheid, intens verdriet, afkeer en nog veel meer emoties. Het is een emotionele achtbaan. Overspel raakt ons ten diepste. Degene die je moet kunnen vertrouwen, waar je je kwetsbaar bij hebt opgesteld, aan wie je je hebt verbonden, heeft je bedrogen.

Hoe vaak komt vreemdgaan uit?

Vreemdgaan is (helaas) niet uitzonderlijk. Volgens een onderzoek onder 1700 mensen is ruim 27% van de vrouwen en een kwart van de mannen weleens vreemdgegaan.

Welke mannen gaan het meest vreemd?

Misschien denk je dat je als twintiger je meest wilde jaren hebt, maar op het gebied van vreemdgaan is dat totaal niet het geval. Integendeel juist. Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste.

Welke jaren zijn moeilijk in een relatie?

Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.

Hoe weet je dat je nog van iemand houdt?

Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.

Welke maand gaan de meeste relaties uit?

In een van de laatste maanden gaan de meeste koppels namelijk uit elkaar. Uit onderzoek blijkt dat de meeste break-ups dus plaatsvinden in de meest feestelijke maand van het jaar: december.

Welke vormen van vreemdgaan zijn er?

1. Seksueel vreemdgaan
 1. Seksueel vreemdgaan. Seksuele ontrouw is waar de meeste mensen aan denken als ze aan vreemdgaan denken. ...
 2. Emotioneel vreemdgaan. Soms bekend als niet-fysiek bedrog. ...
 3. Romantisch vreemdgaan. ...
 4. Intellectueel vreemdgaan. ...
 5. Cyber-vreemdgaan.

Hoe lang duurt verdriet na vreemdgaan?

Verwerking van vreemdgaan. Het verwerken van vreemdgaan zou dus in het geval van een aanpassingsstoornis niet langer moeten duren dan een half jaar.

Hoe overleef je vreemdgaan?

10 tips van een therapeut: zo overleef je overspel
 • Samen vechten tegen het probleem, niet tegen elkaar. ...
 • Alles op zijn tijd. ...
 • De gekwetste geeft het tempo aan. ...
 • Kijk vooruit en achteruit. ...
 • Alles vertellen, of niet? ...
 • Een vorm van straffen. ...
 • Blijven praten, opnieuw en opnieuw. ...
 • Zorg dragen voor je litteken.

Kan vreemdgaan niet verwerken?

Het is normaal, meestal gaat dit over. Als je echter de gevoelens niet kunt verwerken, bijvoorbeeld doordat je niet over het vreemdgaan praat of niet de steun krijgt die je nodig hebt, kan het een trauma worden. Het is een wond aan je innerlijk die niet heelt.

Hebben mannen spijt van vreemdgaan?

Als je besluit om je partner te bedriegen met een ander, dan kun je je daar na afloop erg rot over voelen. Of juist helemaal niet. Want uit onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders helemaal geen spijt heeft van een slippertje. Degenen die vreemdgaan vinden het dus eigenlijk wel prima.

Hoe groot is de kans dat je vrouw vreemdgaat?

Onderzoek van de Canadese University of Montreal uit 2008 liet zien dat mensen die moeite hebben zich emotioneel te binden, eerder vreemdgaan. Volgens dit onderzoek is de kans dat je partner vreemdgaat tussen de 40 en 76 procent.