Wat is een zol zwangerschap?
Gevraagd door: kand. Ella Koning | Laatste update: 14 juli 2025Score: 4.4/5 (21 stemmen)
Soms zijn er bij echoscopisch onderzoek geen aanwijzingen voor een normale zwangerschap of een miskraam en onduidelijk of er een EUG is. Dan spreekt men van een zwangerschap van onbekende lokalisatie (ZOL).
Wat betekent ZOL in de gynaecologie?
Tubaire Extra Uteriene Graviditeit (EUG) en Zwangerschap met Onbekende Locatie (ZOL)
Hoe merk je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.
Kan een baby een buitenbaarmoederlijke zwangerschap overleven?
Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Er zijn 3 behandelingen: afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt.
Heb je bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap een positieve test?
3. De zwangerschap groeit buiten de baarmoeder. Het is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vanaf iets meer dan 2 weken na de bevruchting is de zwangerschapstest positief.
Waarom zit er een pil in een zwangerschapstest?
Filmpjes van jonge meiden die een zwangerschapstest open maakten en een pil in de test vonden. Ze namen de pil in en dachten dat het de morning-afterpil was. Geheel onterecht. De pil in de test bevat namelijk geen enkele stof die een zwangerschap kan voorkomen.
Hoe herken je een vroege miskraam?
Verschijnselen bij een dreigende miskraam
Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Daarnaast kunnen vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn bij een jonge zwangerschap de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam.
Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap een miskraam?
Dreigende miskraam: bloedverlies bij een jonge zwangerschap. Embryo: vruchtje. Extra-uteriene graviditeit: buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vaak afgekort als EUG. Late miskraam: het verlies van een zwangerschap na de 4e maand, maar voor de levensvatbare periode.
Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?
De derde mogelijkheid is dat de zwangerschap buiten de baarmoeder zit. In dat geval heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Door echo's en bloedonderzoek kan de gynaecoloog onderzoeken waarom er op de echo geen zwangerschap te zien is.
Hoe krijg je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?
- Afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf opruimt. Om dit te controleren kun je elke week bloedonderzoek laten doen. ...
- Een injectie met een medicijn (methotrexaat). ...
- Een operatie: de eileider waar het zwangerschapsweefsel in zit wordt weggehaald, of alleen de bevruchte eicel.
Hoeveel pijn doet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.
Wat vergroot de kans op een miskraam?
Bij hogere leeftijd, hogere kans op miskraam.
Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5-6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik.
Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap levensvatbaar?
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet levensvatbaar.
Is Zol een goed ziekenhuis?
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) wordt door het toonaangevende Amerikaanse magazine Newsweek uitgeroepen tot het zevende beste ziekenhuis van België. ZOL voert hiermee de Limburgse rangschikking aan en is na het ziekenhuis van Aalst het beste niet-universitaire ziekenhuis van het land.
Is gynaecologie alleen voor vrouwen?
Het specialisme gynaecologie richt zich op vrouwen die problemen hebben met de baarmoeder, eierstokken, vagina, blaas, incontinentie, endeldarm (bekkenbodem) en hormoonhuishouding (overgangsklachten, anticonceptie).
Wat is benigne gynaecologie?
Gynaecologie houdt zich bezig met aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen. De algemene (ookwel benigne) gynaecologie houdt zich bezig met goedaardige aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen.
Wat is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Ongeveer 1,5 à 2% van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. De meeste treden op bij vrouwen tussen 25 en 34 jaar. In ongeveer 95 à 98% van de gevallen nestelt het vruchtje zich in de eileider. Andere mogelijke (maar zeldzame) plaatsen zijn de baarmoederhals, eierstokken of buikholte.
Wat betekent het als er alleen een vruchtzakje te zien is op de echo?
Bij een zeer vroege miskraam is al heel vroeg in de zwangerschap de groei gestopt en is er geen embryo ontwikkeld. Op de echo is dan alleen een vruchtzakje te zien. Bij een iets verdere miskraam is de groei verder gekomen en is er wel een embryo ontwikkeld maar is er op de echo geen kloppend hartje te zien.
Welke week merk je buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treden meestal op tussen de vijfde en de twaalfde week van de zwangerschap. Wanneer de klachten beginnen, hangt onder andere af van de plaats waar de bevruchte eicel zich innestelt.
In welke week komt een miskraam het meest voor?
De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap. In die eerste 12 weken moeten alle vitale lichaamsdelen en organen zich ontwikkelen. Als dat niet goed gaat (bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat) kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.
Hoe herken je een mislukte innesteling?
Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.
Wat is een niet vitale zwangerschap?
Een niet vitale zwangerschap is een echografisch vastgestelde diagnose waarbij er nog geen miskraam heeft plaatsgevonden. Ongeveer 15-20% van alle vastgestelde zwangerschappen eindigt in een miskraam en jaarlijks maken ongeveer 20.000 vrouwen in Nederland een miskraam door.
Hoe ziet een prille miskraam eruit?
Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.
Hoe kwam je achter een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Dit gebeurt met een urinetest. Wanneer u zwanger blijkt te zijn, zal de huisarts u doorverwijzen naar de gynaecoloog of een echoscopist. Met een vaginale (inwendige) echo kan de gynaecoloog zien of het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt.
Wat is een stille miskraam?
Bij een iets latere miskraam, ook wel 'missed abortion' genoemd, is de groei verder gekomen en is er een embryo zichtbaar bij de inwendige echo. Het embryo heeft echter geen hartactie; dit betekent dat het niet meer leeft en meestal is het embryo ook kleiner dan passend bij de duur van de zwangerschap.
Welke klachten horen bij het derde trimester?
Hoe voelt mijn buik na de innesteling?