IVIO 2016 Het Leerproces

Wat is een Schoolondersteuningsplan?

Gevraagd door: Zoë Le  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (6 stemmen)

Wat is een ondersteuningsplan? In het ondersteuningsplan beschrijft de school de extra begeleiding die leerlingen mogelijk nodig kunnen hebben bij het leren of functioneren op school. Dit kunnen aanpassingen zijn bij het leren, bij het sociaal emotioneel functioneren of in de omgang met anderen.

Wat staat er in het Schoolondersteuningsprofiel?

In het schoolondersteuningsprofiel legt de school vast hoe zij de ondersteuning van leerlingen invult. In dit document staat wat de basisondersteuning is, maar vindt u ook de extra ondersteuning die de school kan bieden met hulp van het samenwerkingsverband.

Wat is een sop school?

Alle scholen stellen voor passend onderwijs een plan op: het schoolondersteuningsprofiel (SOP). Hierin legt het schoolbestuur vast welke ondersteuning de school kan bieden. Leraren, leerlingen en ouders hebben adviesrecht op het schoolondersteuningsprofiel via de medezeggenschapsraad van de school.

Waarom is passend onderwijs ingevoerd?

Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer- of gedragsproblemen.

Wat doet een adviseur passend onderwijs?

De APO signaleert, adviseert en ondersteunt de IB-er en directeur bij het passend arrangeren zowel binnen de basisondersteuning als de extra ondersteuning en is hierbij ook binnen de school op systeemniveau adviserend.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet de onderwijsconsulent?

De onderwijsconsulent helpt u een geschikte school voor uw kind te vinden. Onderwijsconsulenten zijn onafhankelijke deskundigen met kennis en ervaring op het gebied van onderwijs aan kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. De onderwijsconsulent helpt u ook als u het niet eens bent met een besluit van de school.

Wat is een begeleider passend onderwijs?

De begeleider passend onderwijs richt zich op het leerproces en de ondersteuningsvragen van leerlingen en leraren. Hij heeft een breed basispakket aan kennis en zet die in op basis van de vraag van de leerling, de ouder en de leraar.

Hoe is passend onderwijs ontstaan?

De Wet passend onderwijs is op 9 oktober 2012 aangenomen. Vanaf januari 2013 is een aantal voorbereidende artikelen in werking getreden, zoals de inrichting van de samenwerkingsverbanden. Het belangrijkste element, de zorgplicht voor scholen is per 1 augustus 2014 ingevoerd.

Wie heeft passend onderwijs bedacht?

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel passend onderwijs. Hiermee krijgen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een betere kans binnen het reguliere onderwijs of op een school voor speciaal onderwijs.

Waarom geen passend onderwijs?

Leraren klagen dat ze kinderen met psychische en lichamelijke aandoeningen niet voldoende ondersteuning kunnen geven, er zijn te veel regels, ouders voelen zich buitenspel gezet en veel kinderen zitten thuis. Dat is ook de ervaring van Tamara.

Is een Schoolondersteuningsprofiel verplicht?

Met de invoering van passend onderwijs is iedere school verplicht om een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het schoolondersteuningsprofiel staat welk aanbod aan onderwijs, zorg en hulp de school kan bieden. Samenwerkingsverband 2202-PO legt van al haar scholen de profielen bij elkaar.

Wat staat er in een ontwikkelingsperspectief?

In het ontwikkelingsperspectief staat wat het uitstroomprofiel van de leerling is en welke onderwijsdoelen daarbij horen. Ook staat hierin welke begeleiding en ondersteuning daarvoor nodig is. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief.

Waar moet een procedure aan voldoen?

Een standard operating procedure (SOP) is een middel dat medewerkers helpt om hun werk op de best mogelijke manier uit te voeren. Het is een schriftelijke werkinstructie die uitgebreid uitlegt hoe een bepaalde handeling of serie handelingen uitgevoerd dient te worden.

Wat doet een samenwerkingsverband?

In een samenwerkingsverband passend onderwijs werken reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs in een regio samen. Zo maken zij afspraken over welke begeleiding de reguliere scholen bieden, welke leerlingen een plek krijgen in het speciaal onderwijs en hoe de ondersteuningsmiddelen worden verdeeld.

Welke instanties zijn betrokken bij passend onderwijs?

Bij passend onderwijs zijn verschillende partijen actief: scholen, besturen, samenwerkingsverbanden, gemeenten en externe deskundigen. Daarom betrekken we sinds het schooljaar 2015/2016 nadrukkelijk ook ervaringen van direct en indirect betrokkenen bij passend onderwijs bij het toezicht op de samenwerkingsverbanden.

Is passend onderwijs verplicht?

Een school moet elke leerling die bij de school is aangemeld een zo passend mogelijke vorm van onderwijs aanbieden (zorgplicht). Kan de school dat niet zelf, dan moet zij de ouders een voorstel doen voor een ander, wél passend aanbod binnen hun samenwerkingsverband.

Hoe kom je als kind in het speciaal onderwijs?

Voordat de school uw kind toelaat, moet de school bij het samenwerkingsverband een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen. Dit is een bewijs dat uw kind recht geeft op een plek in het speciaal onderwijs. Deskundigen adviseren het samenwerkingsverband of uw kind (voortgezet) speciaal onderwijs nodig heeft.

Wat is het verschil tussen inclusief en passend onderwijs?

,,Bij passend onderwijs is het vooral het kind dat zich – eventueel met ondersteuning – aanpast aan het bestaande systeem; bij inclusief onderwijs wordt het systeem passend gemaakt voor het kind”, zo luidde het in één van de bijgaande filmpjes.

Welke vier soorten speciaal onderwijs zijn er?

Het speciaal onderwijs (bestaat uit 4 clusters, namelijk:
  1. Cluster 1: blinde, slechtziende kinderen. ...
  2. Cluster 2: dove, slechthorende kinderen. ...
  3. Cluster 3: gehandicapte en langdurig zieke kinderen. ...
  4. Cluster 4: kinderen met stoornissen en gedragsproblemen.

Wat is passend onderwijs in het MBO?

Wat is passend onderwijs in het mbo? Passend onderwijs staat voor maatwerk in het onderwijs. Het staat voor onderwijs dat aansluit bij de mogelijkheden en talenten van iedere mbo-student. Dus ook voor studenten met een stoornis, ziekte of handicap.

Wat doet een BPO er?

Een BPO op school is als een extra paar ogen. Hij of zij is een kritische collega die meekijkt, meedenkt, de juiste vragen stelt, signaleert, analyseert en begeleidt. En natúúrlijk werkt de BPO nauw samen met de zorgcoördinator en/of intern begeleider.

Wat doet een trajectbegeleider op school?

Het doel van de trajectbegeleiding is dat de leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften zo veel mogelijk passend les krijgen in de klas. De trajectbegeleider coacht de leerlingen, de docenten en houdt de ouders regelmatig op de hoogte van de afspraken.

Kan ik speciaal onderwijs weigeren?

Ook een school voor speciaal (basis)onderwijs mag uw kind weigeren. Dat kan als uw kind geen toelaatbaarheidsverklaring krijgt, wanneer er geen plek meer is op de school of wanneer ouders de grondslag van de school niet willen accepteren.

Hoe word ik onderwijsconsulent?

Hoe kan er een aanmelding bij Onderwijsconsulenten gedaan worden? Aanmelden voor ondersteuning door Onderwijsconsulenten kan zowel via het aanmeldformulier of door te bellen naar het centrale nummer 070-312 28 87 en te kiezen voor optie 2 in het belmenu.

Wat is een thuiszitter?

Een thuiszitter is een leerling die langer dan vier weken niet ingeschreven staat op een school of niet naar school gaat zonder geldige reden. In dit onderdeel van de Kennisbank vind je alles over thuiszitters en over het voorkomen dat kinderen thuiszitter worden.

Volgende artikel
Wat kan een kind van 6 jaar?