SchoolOndersteuningsProfiel

Wat is een school Ondersteunings profiel?

Gevraagd door: Chris Zhou PhD  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (35 stemmen)

Alle scholen stellen voor passend onderwijs een plan op: het schoolondersteuningsprofiel (SOP). Hierin legt het schoolbestuur vast welke ondersteuning de school kan bieden. Leraren, leerlingen en ouders hebben adviesrecht op het schoolondersteuningsprofiel via de medezeggenschapsraad van de school.

Is een Schoolondersteuningsprofiel verplicht?

Met de invoering van passend onderwijs is iedere school verplicht om een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het schoolondersteuningsprofiel staat welk aanbod aan onderwijs, zorg en hulp de school kan bieden. Samenwerkingsverband 2202-PO legt van al haar scholen de profielen bij elkaar.

Wat staat er in het sop?

Wat is een Schoolondersteuningsprofiel (SOP)?

In een SOP staat beschreven hoe de ondersteuningsstructuur van de school er uit ziet. Niet alleen wie wat doet, maar ook welke ondersteuning ze bieden voor een leerling. De behoefte, mogelijkheden en talenten van de leerling staan centraal!

Wat is een Schoolondersteuningsplan?

Wat is een ondersteuningsplan? In het ondersteuningsplan beschrijft de school de extra begeleiding die leerlingen mogelijk nodig kunnen hebben bij het leren of functioneren op school. Dit kunnen aanpassingen zijn bij het leren, bij het sociaal emotioneel functioneren of in de omgang met anderen.

Wat doet een samenwerkingsverband?

In een samenwerkingsverband passend onderwijs werken reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs in een regio samen. Zo maken zij afspraken over welke begeleiding de reguliere scholen bieden, welke leerlingen een plek krijgen in het speciaal onderwijs en hoe de ondersteuningsmiddelen worden verdeeld.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wie controleert samenwerkingsverband?

De inspectie houdt toezicht zowel op de samenwerkingsverbanden als op individuele scholen. In het toezicht op de samenwerkingsverbanden legt de inspectie vragen voor over borging van de kwaliteit van de ondersteuning en over inzet van middelen.

Welk samenwerkingsverband is verantwoordelijk?

Welk samenwerkingsverband is van toepassing voor mij? De gemeente waar de huidige (reguliere) school staat, of als het kind (nog) geen (reguliere) school heeft, de gemeente waarin het kind woont, bepaalt welk samenwerkingsverband van toepassing is.

Wat is het ondersteuningsplan?

Een ondersteuningsplan is een weergave van de afspraken tussen cliënt en zorgaanbieder over de doelen van de ondersteuning en de wijze waarop getracht wordt deze te bereiken (Besluit Zorgplanbespreking AWBZ, 2009).

Waarom is passend onderwijs ingevoerd?

Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer- of gedragsproblemen.

Wat doet een adviseur passend onderwijs?

De APO signaleert, adviseert en ondersteunt de IB-er en directeur bij het passend arrangeren zowel binnen de basisondersteuning als de extra ondersteuning en is hierbij ook binnen de school op systeemniveau adviserend.

Waar staat de afkorting sop voor?

Wat is het:

SOP staat voor Standard Operating Procedure. Een SOP is een hulpmiddel voor medewerkers om hun werkzaamheden op de beste manier uit te voeren. Door een SOP te lezen weet men welke stappen er uitgevoerd moeten worden om een activiteit succesvol te realiseren.

Wat staat er in een ontwikkelingsperspectief?

In het ontwikkelingsperspectief staat wat het uitstroomprofiel van de leerling is en welke onderwijsdoelen daarbij horen. Ook staat hierin welke begeleiding en ondersteuning daarvoor nodig is. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief.

Welke vier soorten speciaal onderwijs zijn er?

Het speciaal onderwijs (bestaat uit 4 clusters, namelijk:
  1. Cluster 1: blinde, slechtziende kinderen. ...
  2. Cluster 2: dove, slechthorende kinderen. ...
  3. Cluster 3: gehandicapte en langdurig zieke kinderen. ...
  4. Cluster 4: kinderen met stoornissen en gedragsproblemen.

Wat zijn je plichten op school?

Zorgplicht scholen

Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.

Wat zijn de plichten van een school?

Scholen moeten ervoor zorgen dat de onderwijsomgeving voor kinderen veilig is op sociaal, psychisch en fysiek gebied. Er moet een veilige en positieve sfeer op school zijn. De school moet daarom ook maatregelen nemen om pesten, discriminatie, geweld en andere soorten van ongepast gedrag tegen te gaan.

Wie heeft passend onderwijs bedacht?

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel passend onderwijs. Hiermee krijgen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een betere kans binnen het reguliere onderwijs of op een school voor speciaal onderwijs.

Hoe is passend onderwijs ontstaan?

De Wet passend onderwijs is op 9 oktober 2012 aangenomen. Vanaf januari 2013 is een aantal voorbereidende artikelen in werking getreden, zoals de inrichting van de samenwerkingsverbanden. Het belangrijkste element, de zorgplicht voor scholen is per 1 augustus 2014 ingevoerd.

Waarom geen passend onderwijs?

Leraren klagen dat ze kinderen met psychische en lichamelijke aandoeningen niet voldoende ondersteuning kunnen geven, er zijn te veel regels, ouders voelen zich buitenspel gezet en veel kinderen zitten thuis. Dat is ook de ervaring van Tamara.

Hoe maak je een ondersteuningsplan?

Die acht stappen zijn: Stap 1: ben jij competent? Stap 2: oriënteer je op de situatie van de cliënt, Stap 3: bepaal de vraag, Stap 4: formuleer de doelen, Stap 5: verwerk de verzamelde informatie, Stap 6: maak een plan van aanpak, Stap 7: voer het plan uit, Stap 8: evalueer het plan.

Hoe stel je een ondersteuningsplan op?

  1. Zo maak je een ondersteuningsplan.
  2. Inleiding 8.
  3. Stap 1: Ben jij competent? ...
  4. Stap 2: Oriënteer je op de situatie van de cliënt 34.
  5. Stap 3: Bepaal de vraag 52.
  6. Stap 4: Formuleer de doelen 64.
  7. Stap 5: Verwerk de verzamelde informatie 74.
  8. Stap 6: Maak een plan van aanpak 80.

Hoe maak je een ondersteuningsplan zorg?

De zorg en ondersteuning voor een cliënt dient zoveel mogelijk afgestemd te zijn op zijn wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen. Door methodisch te werken ga je gestructureerd na wat die wensen en mogelijkheden zijn en maak je duidelijke afspraken met de cliënt die je vastlegt in het plan.

Wie is verantwoordelijk voor thuiszitters?

Deze zorgplicht maakt duidelijk dat de school waar een leerling is ingeschreven of zich heeft aangemeld, verantwoordelijk is voor plaatsing. Ook gaan scholen nauwer samenwerken om thuiszitten tegen te gaan en wordt samengewerkt met de gemeente om onderwijs, leerplicht en jeugdhulp goed op elkaar af te stemmen.

Welke samenwerkingsverbanden zijn er?

Er bestaande verschillende soorten samenwerkingsvormen:
  • Partnerschap.
  • Fusie (Merger) Een bundeling van twee voorheen afzonderlijke bedrijven. ...
  • Overname (Acquisition) ...
  • Joint venture. ...
  • Strategische samenwerking of alliantie (Strategic Alliance)

Wat is een thuiszitter?

Een thuiszitter is een leerling die langer dan vier weken niet ingeschreven staat op een school of niet naar school gaat zonder geldige reden. In dit onderdeel van de Kennisbank vind je alles over thuiszitters en over het voorkomen dat kinderen thuiszitter worden.

Waar kijkt de Onderwijsinspectie naar?

Ieder jaar kijkt de Inspectie van het Onderwijs of er aanwijzingen zijn dat een school onvoldoende kwaliteit levert. Op basis van een risicoanalyse en eventueel nader onderzoek bekijken wij hoeveel toezicht een school nodig heeft.