Natuurlijk Slaapmiddel? Wat is het beste slaapmiddel in 2018?

Wat is een natuurlijk slaapmiddel?

Gevraagd door: mr. Yfke van Beek  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (8 stemmen)

Het grote voordeel van natuurlijke slaapmiddelen is dat je geniet van de heilzame werking van kruiden, zonder dat je er afhankelijk van wordt. Een kruidenthee op basis van tijm, valeriaan, citroenmelisse, kamille, lavendel, salie of sint-janskruid voor het slapen gaan kan al wonderen doen.

Welk slaapmiddel helpt echt?

Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.

Wat is een goed slaapmiddel zonder recept?

Artsen schrijven als slaapmiddel meestal benzodiazepines voor, zoals temazepam of zopiclon. Je kunt ook melatonine gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar zonder recept, maar heeft wel degelijk risico's, zoals bijvoorbeeld een verstoord slaapritme. Raadpleeg dus altijd een arts als je slaapmiddelen wilt gebruiken.

Wat is het minst schadelijke slaapmiddel?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.

Wat kan je gebruiken als je niet kan slapen?

Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt. Dan is bij het slapengaan niet alleen uw geest moe, maar ook uw lichaam. Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer. Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan ik de hele nacht doorslapen?

10 tips om beter te slapen
 1. Houd een vast ritme aan. ...
 2. Doe overdag geen dutjes. ...
 3. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer. ...
 4. Zorg voor frisse lucht in uw slaapkamer. ...
 5. Zet de apparaten uit, minstens een uur voordat u gaat slapen. ...
 6. Zorg dat u genoeg beweegt overdag. ...
 7. Eet of drink 's avonds geen dingen waar u wakker van wordt.

Wat te doen tegen s nachts wakker worden?

Met deze tips is midden in de nacht wakker liggen verleden tijd
 1. Zet te verwarming lager. Ten eerste is het belangrijk dat uw kamer de juiste temperatuur heeft om in te slapen. ...
 2. Kijk niet op uw telefoon. ...
 3. Mediteren. ...
 4. Nachtelijke dorst of trek. ...
 5. Even opstaan. ...
 6. Niet verzetten.

Kun je beter slapen met paracetamol?

Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.

Welk slaapmiddel is een Doorslaper?

Langwerkende slaappillen

Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.

Waarom is melatonine niet goed?

Melatonine is in kleine hoeveelheden niet schadelijk als geneesmiddel: het veroorzaakt geen hormonale ontregelingen. Maar het is zeker geen pilletje om zomaar te gaan slikken. Neem je kunstmatige melatonine op een verkeerde wijze in, dan kan het je slaapprobleem juist groter maken.

Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen?

Het grote voordeel van natuurlijke slaapmiddelen is dat je geniet van de heilzame werking van kruiden, zonder dat je er afhankelijk van wordt. Een kruidenthee op basis van tijm, valeriaan, citroenmelisse, kamille, lavendel, salie of sint-janskruid voor het slapen gaan kan al wonderen doen.

Welk slaapmiddel is het minst verslavend?

wat is het minst schadelijke slaapmiddel? Voedingssupplementen zoals Dormeasan forte zijn natuurlijke slaapmiddelen die je helpen de slaap te vatten. Ze hebben geen verslavend effect.

Wat is een sterk slaapmiddel?

Rohypnol® is de merknaam van een sterk slaapmiddel met de werkzame stof flunitrazepam. Als slaapmiddel wordt het middel vrijwel niet meer voorgeschreven. Rohypnol (rode knol) werd door druggebruikers ook wel gebruikt als drug.

Welke kruiden helpen om te slapen?

Lekker slapen met kruiden
 • Valeriaan; Valeriaan is wel één van de bekendste kruiden en het helpt je te slapen dankzij de kalmerende werking. ...
 • Lavendel; ...
 • Passiebloem; ...
 • Linde; ...
 • Kamille; ...
 • Hop; ...
 • Rozemarijn;

Is honing goed voor het slapen gaan?

Honing. Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren. Een theelepel honing voor het slapen zou genoeg moeten zijn om je te helpen makkelijker in slaap te vallen.

Waar word je slaperig van?

5 voedingsmiddelen waar je slaperig van wordt
 • Veel zwaar of eiwitrijk eten. Na een zware maaltijd met veel vlees word je gauw moe omdat je lichaam een groot deel van je energie aan je spijsverteringsstelsel levert, waardoor de rest minder energie krijgt. ...
 • Havermout. ...
 • Bananen. ...
 • Sommige noten. ...
 • Humus. ...
 • Melkproducten.

Hoeveel valeriaan om te slapen?

Volwassenen en kinderen > 12 jaar:

Valdispert 450 mg en Lamberts Valeriaan: 1 tablet een ½–1 uur voor het slapengaan; eventueel kan eerder op de avond al een tablet ingenomen worden, max. 4 tabletten/dag.

Kan ik zomaar melatonine nemen?

Ook al is melatonine een 'natuurlijke' stof die je zelf aanmaakt, ga er niet zomaar zelf mee aan slag. Ga liever eerst naar de huisarts. Melatonine tegen slaapproblemen moet tenminste 2 uur voor de normale inslaaptijd worden ingenomen, maar het exacte tijdstip en de juiste dosis moet door een arts bepaald worden.

Waarom kan ik niet doorslapen?

Oorzaken van problemen met doorslapen

Lichamelijke klachten als pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. (Vaak) moeten plassen. Een snurkende partner. Zorgen aan het hoofd, door bijvoorbeeld werksituatie, ziekte, geld- of relatieproblemen.

Waarom kan ik s nachts niet slapen?

Niet kunnen slapen, wordt in heel veel gevallen nogal eens veroorzaakt door veel piekeren en stress hebben. Door je werk, verhuizing, thuissituatie, je kinderen, geldzorgen, ziekte enzovoort. Omdat je je druk maakt, maalt over wat er speelt en geen afstand kunt nemen, kun je de slaap niet vatten.

Kan niet slapen door opgejaagd gevoel?

Door een disbalans in het autonome zenuwstelsel is de energieregeling in het lichaam verstoord raakt. Vaak is de sympathicus te actief dat kan zich o.a. manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel een verhoogde hartslag. Je lichaam blijft te alert, je hartslag verhoogd en je kunt de slaap niet vatten.

Kan het kwaad elke dag paracetamol?

Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken. Paracetamol is ook veiliger dan andere pijnstillers. Andere pijnstillers, zoals ibuprofen en naproxen, geven vaak meer kans op ernstige bijwerkingen, bijvoorbeeld maagbloedingen.

Waarom wordt ik elke nacht om 3 uur wakker?

Zo kan het volgens de Amerikaanse wetenschapper Aneesa Das, verbonden aan de Ohio State University, veroorzaakt worden door stress, een te lege of te volle maag bij het naar bed gaan, een fluctuerende bloedsuikerspiegel of een medisch probleem. Ook kan het liggen aan uw biologische klok.

Waarom een banaan voor het slapen gaan?

Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.

Wat is een goed homeopathisch slaapmiddel?

Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten.

Volgende artikel
Welke leeftijd meest onzeker?