An Approach to GI Bleeding (Melena, Hematemesis, Hematochezia)

Wat is een melena?

Gevraagd door: bc. Wout Nguyen  |  Laatste update: 21 februari 2024
Score: 4.7/5 (26 stemmen)

Melena ontstaat door vermenging van bloed in de stoelgang, waardoor die zwart wordt. Bloed krijgt namelijk na vertering door maagzuur, enzymen en bacteriën in het maagdarmstelsel een zwarte kleur. Rood bloed in of bij de stoelgang wijst op een oorzaak in de buurt van de aars (bvb. aambeien).

Is melena gevaarlijk?

Melena is een waarschuwingssignaal dat ernstig genomen moet worden: een hoeveelheid bloed die leidt tot melena wijst op een aanzienlijke bloeding en de kans op herhaling is in veel gevallen levensgroot aanwezig.

Hoe ontstaat melena?

Melaena is zwarte, kleverige en stinkende ontlasting. Dit betekent dat er een bloeding hoog in het maag- darmkanaal is (meestal een maagbloeding, een bloedende dunne-darmzweer of bloedende slokdarmspataders). Het bloed is op weg naar de anus (deels) verteerd, Page 3 3 waardoor het zwart geworden is.

Wat is Meleana?

Kleur en hoeveelheid bloed

De kleur en hoeveelheid van het bloed uit de anus geeft aan waar in uw maag-darmstelsel de bloeding ontstaat. Bij een bloeding boven in het maag-darmstelsel (slokdarm en maag) ziet u donkere, sterk ruikende en plakkerige poep (melena genaamd). Dit is gestold bloed dat is vermengd met poep.

Welke kleur ontlasting bij darmkanker?

Klachten / symptomen darmkanker

Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de eerste tekenen van darmkanker?

De 7 signalen van darmkanker
  • Bloed of slijm bij de ontlasting;
  • Blijvend veranderd ontlastingspatroon;
  • Verminderde eetlust;
  • Buikkramp of buikpijn;
  • Loze aandrang;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede.

Is darmkanker in ontlasting te zien?

Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.

Wat moet je doen bij melena?

Bij vermoeden van melena zal je arts altijd verder onderzoek doen om de oorzaak op te sporen. Met een bloedonderzoek kan hij zien of je bloedarmoede hebt door het bloedverlies. Een beetje stoelgang kan onderzocht worden op aanwezigheid van bloed.

Welke kleur ontlasting is niet goed?

Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.

Kan zwarte ontlasting kwaad?

Heeft u zwarte ontlasting? Wees dan alert! Het is in dit geval raadzaam om contact op te nemen met uw arts. Zwarte ontlasting is poep vermengd met bloed.

Hoe weet je of je een darmbloeding hebt?

Mogelijke klachten bij een maag- of darmbloeding

Patiënten kunnen bloed braken en/of zwarte teerachtige ontlasting hebben. Ook kan er zichtbaar helderrood bloed bij de ontlasting te zien zijn. Welke kleur de ontlasting heeft, hangt af van de plek waar de bloeding zit.

Hoe stop je een darmbloeding?

Om de bloedingen te stoppen, kunnen verschillende endoscopische behandelingen uitgevoerd worden. Dit zijn behandelingen die uitgevoerd worden met behulp van een endoscoop. De bloedende bloedvaten worden 'dicht geschroeid' met elektrische stroom of laserstralen. Dit wordt elektrocoagulatie of lasercoagulatie genoemd.

Hoe weet je dat je een maagbloeding hebt?

Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.

Is bloed in de ontlasting altijd darmkanker?

Vaak gaan mensen van het ergste uit. Bloed bij de ontlasting wil echter niet zeggen dat er sprake is van darmkanker. Bloed bij de ontlasting kan ook komen door bijvoorbeeld zweertjes in de darm of een aambei. Maar een vervolgonderzoek is dan wel belangrijk.

Wat is er aan de hand als je bloed kotst?

Een maagbloeding is de meest voorkomende oorzaak van het braken van bloed. Ook door een bloeding van de slokdarm of de twaalfvingerige darm kan bloed opgebraakt worden. Het bloed kan ook in de ontlasting terechtkomen.

Heb je altijd bloed bij darmkanker?

Bloed en/of slijm in je ontlasting

Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.

Hoe weet je dat er iets mis is met je darmen?

Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.

Wat is een Alarmsymptoom?

De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...

Hoeveel kilo poep kan je in je darmen hebben?

Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.

Wat voor Alarmsymptomen zijn er bij Ontlastingsklachten?

Klachten en alarmsignalen van de darm
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting;
  • Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. ...
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Aanhoudende diarree of diarree met hoge koorts;
  • Aanhoudende buikpijn, winderigheid, krampen of andere ongemakken in de buik;

Wat zijn de symptomen van een ontstoken darm?

Klachten en symptomen
  • diarree, tot soms 10 - 20 keer per dag en vaak ook 's nachts.
  • bloed en slijm bij de ontlasting.
  • een beetje buikpijn tot heel erge buikkrampen en het gevoel dat je naar de wc moet.
  • pijnlijke anus, met soms bloed bij de anus.
  • vermoeidheid.
  • in ernstige gevallen kan koorts voorkomen.
  • geen zin in eten.

Kan Corona op de darmen slaan?

Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.

Heb je buikpijn bij darmkanker?

Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.

Is helder bloed bij ontlasting gevaarlijk?

Wanneer moet ik naar de dokter bij bloed bij ontlasting? Als u helderrood bloed heeft, bel dan uw huisarts. In deze gevallen wijst het vaak op aambeien of een scheurtje in de anus.

Wat zijn de eerste symptomen van darmpoliepen?

Klachten en symptomen bij poliepen in de dikke darm
  • bloed in de ontlasting.
  • een verandering in het ontlastingspatroon.
  • een erg onregelmatige stoelgang.
  • buikpijn.
  • onverklaarbaar gewichtsverlies.

Volgende artikel
Waar valt 1 januari 2023 op?