Broodje martino

Wat is een Martino?

Gevraagd door: kand. Sepp Mohamed MA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (75 stemmen)

Martino. Een pikante variant van filet americain, bekend in België en zuidelijk Nederland, is een broodje Martino. Dit is een broodje met préparé en de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pilipili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.

Wat is het verschil tussen Martino en préparé?

Wil je iets wat het dichtst komt bij de filet americain zoals wij hem in Nederland kennen, bestel dan préparé: dat is tartaar met toevoegingen. Zoals peper, zout en ei. Simpel: préparé is tartaar+ en Martino is préparé+. En dan is er Martino.

Wat zit er tussen een broodje Martino?

De acht ingrediënten
  • americain.
  • gesnipperde ui.
  • pilipili.
  • schijfjes augurk.
  • tabasco.
  • cayennepeper.
  • ketchup.
  • worcestersaus.

Wat is een Martino Special?

Een erg lekker broodje met Filet American als basis. Volgens een overlevering voor het eerst gemaakt in 1951, in sandwichbar Quick op het De Coninckplein in Antwerpen door eigenaar Albert de Hert voor voetballer Theo Maertens. Die zou een broodje préparé besteld hebben 'met alles wat je maar in huis hebt'.

Wat is americain Martino?

Allergenen. Filet Americain Martino is een pikantere versie van de filet americain naturel. Het komt oorspronkelijk van onze Vlaamse buren. Het is Filet Americain verrijkt met augurk, uitjes, ketchup, mosterd en tabasco.

42 gerelateerde vragen gevonden

Is Martino rauw vlees?

Gemaakt van gemalen rauw mager rundsvlees en gemengd met een kruidige martinosaus.

Is Martino vlees?

Deze bereidingen zijn uitsluitend gemaakt van gemalen, rauw rund- of paardenvlees. Indien het om paardenvlees gaat, moet de verkoper dit ook duidelijk aangeven (KB 8 maart 1985). "Préparé du chef" en "Martino" kunnen gemaakt zijn rund- of varkensvlees en zijn opgesmaakt volgens de inspiratie van de fabrikant.

Hoe lang blijft Martino goed?

De preparé van de keurslager blijft maar één dag vers, de preparé uit de supermarkt blijft tot negen dagen goed!

Wie heeft Martino uitgevonden?

Albert De Hert is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was niet alleen ex-sterspeler van Berchem Sport, maar ook de uitvinder van het broodje martino en bijna vijftig jaar lang de uitbater van restaurant Ciro's op de Amerikalei in Antwerpen. Albert De Hert was een heel bekende figuur in Antwerpen.

Wie heeft de Martino uitgevonden?

In 1951 in sandwichbar Quick, op het ogenblik dat het De Coninckplein het uitgaansmekka van Antwerpen was, maakte Albert het eerste broodje martino.

Is Martino met ansjovis?

Daarom: naast americain bevat een Martino ook pili pili, tabasco, cayennepeper, augurken, zout, ketchup, worcestersaus en ui. Geen mosterd dus, geen sla, geen ansjovis.

Hoe heet een Italiaans broodje?

Italiaanse bol wordt ook wel lunchbol genoemd. Het broodje is twee keer zo groot als een gemiddeld Nederlands broodje en heeft een krokante korst.

Hoe heet een broodje gezond in België?

Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een stuk stokbrood belegd met kropsla, hardgekookt ei, tomaat, mayonaise, augurk met een beleg of salade naar keuze (bv. ham, kaas, ham en kaas of krabsalade en dergelijke).

Waarom noemt Americain Americain?

In Nederland wordt met 'filet americain' de bereide variant bedoeld waarbij aan het vlees ingrediënten zijn toegevoegd en die wordt gebruikt als beleg van bijvoorbeeld toast. De benaming 'americain' zou niets met Amerika te maken hebben, maar is een verbastering van 'armoricain' (préparé armoricain).

Hoe noem je filet americain in het Engels?

Filet americain Filet americain is gemaakt van rauw, fijngemalen rundvlees wat vermengd is met saus en daardoor als smeerbaar beleg gebruikt wordt. Filet americain is a variety of steak tartare made from raw, finely-ground beef, which is mixed with sauce and is thus used as a spread.

Is filet americain goed voor je?

Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.

Welk vlees voor Americain?

Filet Américain is eigenlijk vooral fijn gemalen (mager) rundvlees, soms met kruiden, een uitje of andere extra smaakmakers. In België is dit goedje zó populair dat het in elke snackbar, sandwichbar of brasserie op de kaart staat.

Wat is Americain natuur?

Filet americain is zuiver, mager en gemalen rundsvlees. We vermalen het meerdere keren per dag. Aan de mooie frisse kleur van het vlees kan u onze kwaliteit herkennen. Filet americain is geliefd als broodbeleg, maar ook gebakken als een biefstuk wordt het zeker gesmaakt.

Hoe spreek je filet americain uit?

Het woord filet kan op twee manieren worden uitgesproken: als [fielee], met de [ee] van zee, en als [fiele], met de [e] van leg.

Welk beleg hoeft niet in de koelkast?

Ham, salami en harde kazen blijven goed tot de lunch. Je kunt ook speculaasjes apart verpakken van het brood, dan wordt het niet zacht, en het is lekker op brood. Als je wat komkommerplakjes op het brood doet, blijft dat ook wel goed.

Kan ossenworst in de vriezer?

Net als andere vleeswaren dient ossenworst wel in de koeling bewaard te worden. Aangezien dit rauw vlees is, blijft deze worst na opening nog twee dagen goed, mits in de koelkast bewaard. Het is ook mogelijk om het vlees in te vriezen. Dan is de bewaartermijn zo'n drie maanden.

Kun je vegetarisch vlees over datum eten?

Als de uiterste houdbaarheidsdatum al bijna is bereikt doet u er goed aan om het product snel daarna op te eten en is bewaren eigenlijk geen optie meer. Wie de vleesvervanger op de dag van aankoop eet, kan eventuele restjes makkelijker in de koelkast bewaren.

Is filet americain slecht voor je cholesterol?

Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol

Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).

Kun je van filet americain wormen krijgen?

Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees.

Is filet americain goed voor afvallen?

Zeker niet slank

Die bevat zeker in kant-en-klare filet americain vaak zo veel ongezonde vetten en toegevoegde kleur- en smaakstoffen dat hij onmogelijk meer gezond te noemen valt.

Vorige artikel
Hoe ziet wondvocht eruit?