Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap begrijpen

Wat is een drukkend gevoel tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: Evi Rutten  |  Laatste update: 14 juli 2025
Score: 4.5/5 (53 stemmen)

Drukkend gevoel onderbuik Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied en dat kan het gevoel van stuwing veroorzaken: een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik of liezen.

Wat is een drukkend gevoel in de onderbuik tijdens de zwangerschap?

Pijn in de onderbuik

Zeker in de eerste weken kunt u door de zwangerschap een trekkend gevoel en pijn in uw onderbuik hebben. Deze buikklachten kunnen erg vaag zijn en worden veroorzaakt doordat de banden van uw baarmoeder uitrekken. Het is belangrijk dat ze zich aan de voortdurende groei van de baarmoeder aanpassen.

Wat voel je als je op je buik drukt als je zwanger bent?

Bij een harde buik trekt je baarmoeder samen. Daardoor voelt je buik gespannen aan en voelt het alsof je een harde bal onderin je buik hebt zitten. De kramp zorgt namelijk voor een bepaalde druk in je buik. Sommige zwangere vrouwen hebben er last van, maar niet iedereen vindt het vervelend of merkt een harde buik op.

Welke pijn is niet goed tijdens de zwangerschap?

Abnormale pijn in je buik

Hevige pijn in je bovenbuik kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Ook steeds ernstiger wordende, hevige pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat er iets mis is, bijvoorbeeld een loslatende placenta.

Wat zijn de symptomen van een verzakte baarmoeder tijdens de zwangerschap?

Oorzaken van een verzakking

De belangrijkste zijn zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap en bevalling komen de steunweefsels van de baarmoeder en schede onder spanning te staan en worden uitgerekt. Bij sommige vrouwen gebeurt dit zo sterk, dat kleine beschadigingen optreden in dit steunweefsel.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat voel je als je baarmoeder is gezakt?

Dit kan verschillende klachten geven, zoals een zwaar gevoel in de vagina of onderbuik, het gevoel dat er iets naar buiten komt, moeite met plassen of poepen, pijn in de rug en problemen bij het vrijen. Verzakkingen komen vaak voor bij vrouwen die bevallen zijn of ouder worden.

Wat zijn de symptomen van een gekantelde baarmoeder?

Wat zijn de symptomen van een gekantelde baarmoeder?
  • Lichte pijn tijdens penetrerende seks.
  • Pijn of drukkend gevoel in de bekken.
  • Niet goed kunnen uitplassen.
  • Obstipatie.
  • Zware en/of pijnlijke menstruatie.
  • Druk op de blaas (soms leidend tot incontinentie)
  • Lage rugpijn.

Wat zijn de alarmsymptomen tijdens de zwangerschap?

U hebt vochtverlies. U hebt een pijnlijke harde buik (baarmoedercontracties) of plots hevige buikpijn. De baby beweegt duidelijk minder dan gewoonlijk. U hebt hoofdpijn boven de ogen, u ziet 'bliksemschichten' of u hebt uitgesproken maagproblemen.

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Wat zijn de symptomen van bekkenkanteling?

Bekkeninstabiliteit symptomen
  • Pijn aan de achterkant en/of voorkant van het bekken (rond het schaambeen);
  • Pijn in de onderrug;
  • Ochtendstijfheid;
  • Pijn rond stuitje (stuitbeen);
  • Pijn bij het lopen;
  • Vanaf circa zes maanden krijgen de vrouwen hun “eendengang”;
  • Pijn bij het traplopen;
  • Pijn bij het omdraaien in bed;

Kan je je baby voelen als je op je buik drukt?

Bewegingen na 28 weken zwanger

Na 28 weken voelt u vaak krachtige bewegingen. Uw baby gaat schoppen of draaien. Als andere mensen hun hand op uw buik leggen kunnen zij deze bewegingen ook voelen.

In welke week groeit je buik het hardst?

Week 21 t/m 30 In deze weken vindt meestal 50% van de gewichtstoename plaats. Als aanstaande moeder groeit je buik in deze periode harder dan daarvoor. Je navelkuiltje kan in deze periode ook naar buiten ploppen. In dit trimester is het voor je omgeving duidelijk te zien dat je een zwangerschapsbuik hebt.

Wat voel je bij een miskraam?

Het kan zijn dat vrouwen symptomen ervaren van een miskraam zoals bloedverlies en/of buikpijn. Het kan ook zijn dat er een standaard echo wordt gemaakt en dat dan blijkt dat het vruchtje niet (meer) leeft. Er zijn verschillende manieren om een miskraam te behandelen; afwachten, medicijnen of een curettage.

Waarom heb ik tijdens mijn zwangerschap druk op mijn onderbuik?

Drukkend gevoel onderbuik

Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied en dat kan het gevoel van stuwing veroorzaken: een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik of liezen. Het kindje kan gaan indalen wat ook weer meer druk geeft in het bekken: een drukgevoel op het schaambeen of de bekkenbodem.

Hoe voelt een placenta loslating?

Hoe erg de gevolgen zijn, hangt af van hoe groot het deel is dat heeft losgelaten en hoeveel bloed daarbij wordt verloren. Een loslatende placenta geeft plotseling heel erge pijn in buik of rug, en er kan ook vaginaal bloedverlies zijn.

Wat kan ik doen als ik tijdens mijn zwangerschap niet goed kan uitplassen?

Je kunt tijdens de zwangerschap of na je bevalling niet goed uitplassen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen tot weken vanzelf over. Met je verloskundig zorgverlener heb je afgesproken dat je tot die tijd je blaas zelf regelmatig gaat leegmaken. Dat kun je doen door een katheter in de plasbuis in te brengen.

Wat vergroot de kans op een miskraam?

Bij hogere leeftijd, hogere kans op miskraam.

Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5-6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik.

Heb je een positieve test bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Het is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vanaf iets meer dan 2 weken na de bevruchting is de zwangerschapstest positief. Dat is op het moment dat de menstruatie uitblijft. Je kunt dan nog geen zwangerschap op de echo zien.

Waar zit je baarmoeder links of rechts?

Je baarmoeder ligt onder je schaambeen. Daarom kun je de baarmoeder niet voelen. Aan je baarmoeder zitten links en rechts je eileiders en eierstokken.

Wat zijn de symptomen van een zwangerschap met een raar gevoel?

Naast duizeligheid ervaren zwangere vrouwen vaak andere symptomen tijdens de zwangerschap, waaronder: Hoofdpijn: Dit kan variëren van mild tot ernstig en is vaak gerelateerd aan hormonale veranderingen. Buikgriep: Symptomen zoals misselijkheid en braken zijn gebruikelijk, vooral in het eerste trimester.

Wat zijn de tekenen van een gezonde zwangerschap?

Wanneer merk je dat je zwanger bent? 9 tekenen dat je zwanger bent
  1. Je mist je verwachte menstruatie.
  2. Je krijgt een innestelingsbloeding.
  3. Je krijgt gevoelige borsten.
  4. Je hebt veel vermoeidheid.
  5. Je ervaart ochtendmisselijkheid en duizeligheid.
  6. Vaker moeten plassen.
  7. Je hebt last van moodswings.
  8. Verandering van je smaak.

Hoe merk je zwangerschapsvergiftiging?

Wat merk je van zwangerschaps-vergiftiging?
  • hoofdpijn.
  • misselijk zijn.
  • overgeven.
  • wazig zien.
  • sterretjes, lichtflitsen of vlekjes zien.
  • pijn boven in je buik.
  • het gevoel alsof er een band strak om je buik zit (het 'bandgevoel')
  • pijn boven in je rug.

Hoe merk je dat er iets mis is met je baarmoeder?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Wat zijn de symptomen van doorstootpijn?

Doorstootpijn tijdens vrijen, pijn diep in de vagina of in de onderbuik (vorm van dyspareunie) Verminderd gevoel tijdens penetratie omdat de vagina te wijd is, bijvoorbeeld na een bevalling. Pijn bij het vrijen na een bevalling door de wond/litteken in de bekkenbodem, een andere vorm van dyspareunie.

Hoe voelt het als je baarmoedermond verweekt?

Heb je volledige ontsluiting, dan is de baarmoedermond helemaal open. Vaak voel je nu ook dat je kindje dieper in je bekken komt. Tijdens een wee voel je dan druk in je bekken. Het lijkt net alsof je moet poepen.

Volgende artikel
Welke mensen liegen het meest?