EEN GEBOORTEPLAN OPSTELLEN DOE JE ZO (DENK IK) - SuperSaar #Vlog 049

Wat is een Bevallingsplan?

Gevraagd door: Rik Boer D  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (58 stemmen)

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Hoe ziet een Bevalplan eruit?

Een geboorteplan schrijven: drie fasen

Ga eens een avondje (of twee) rustig zitten. Je kan gaan brainstormen over alles dat je tegen kan komen tijdens de bevalling. Informeer je daar goed over. Lees websites, zoek boeken, doe een relevante zwangerschapscursus, en schrijf op wat er in je opkomt.

Hoe een geboorteplan maken?

In je geboorteplan zet je bijvoorbeeld:
  1. waar je het liefst wilt bevallen. ...
  2. wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. ...
  3. hoe je je de weeën het liefst denkt op te vangen. ...
  4. wat je wensen zijn wat betreft licht, muziek, temperatuur en sfeer.
  5. in welke houding je wilt bevallen. ...
  6. of je pijnbestrijding wilt en zo ja, in welke vorm.

Wat is een Kraamplan?

Een document waarin je vastlegt wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling. In het geboorteplan beschrijf je van tevoren wat je van je bevalling verwacht en welke wensen je hebt. Vaak doe je dat samen met je partner en in overleg met je verloskundige of gynaecoloog.

Wat moet er allemaal in je Vluchtkoffer?

Wat zit er in je vluchtkoffer?
  • Een fijn shirt om in te bevallen (tip: zorg voor iets dat lekker luchtig is)
  • Dikke sokken (veel vrouwen krijgen koude voeten tijdens de bevalling)
  • Gewone sokken.
  • Nachtkleding.
  • Joggingbroek of andere comfortabele broek.
  • T-shirts of hemdjes.
  • Trui.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet er in een Bevalplan?

Wat schrijf je in het geboorteplan?
  • Waar je wilt bevallen.
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn.
  • In welke houding je wilt bevallen.
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode.
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken.
  • Wie de navelstreng door mag knippen.
  • Of je borstvoeding wilt geven.

Wat niet vergeten in Vluchtkoffer?

Na de bevalling heb je voor jezelf nodig:
  • Toiletartikelen; denk aan je lenzenvloeistof en deodorant.
  • Ondergoed en een stevige (voedings-)bh.
  • Badslippers.
  • Kraamverband.
  • Schone kleding en een pyjama.
  • Mobiele telefoon en oplader.
  • Een lijstje met mensen die je wilt bellen als je baby geboren is.
  • Camera.

Hoe lang moet je herstellen na een bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoe gaat intake kraamzorg?

Tijdens de intake kun je jouw verwachtingen kenbaar maken en bespreken met onze consulente. In een persoonlijk gesprek neemt ze je zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd met je door. Daarnaast bepaalt de consulente aan de hand van jouw situatie en de behoefte aan kraamzorg het aantal uren kraamzorg.

Wat moet je vragen aan kraamzorg?

Veelgestelde vragen kraamtijd
  • Wat doet mijn kraamverzorgende allemaal? ...
  • Biedt mijn kraamverzorgende ook ondersteuning bij borstvoeding? ...
  • Als de kraamverzorgende naar huis is, kan ik jullie dan nog bellen met mijn vragen? ...
  • Hoe maak ik het babybedje veilig op? ...
  • Mijn baby huilt en ik wil graag slapen, wat kan ik doen?

Hoe lang werkt pethidine?

Werking en effect

Pethidine zorgt ervoor dat de ergste pijn minder wordt en u zich tussen de weeën door kunt ontspannen. Pethidine werkt na ongeveer 15 minuten en het duurt 2 tot 4 uur. Na een half uur tot 1 uur is pethidine op zijn sterkst.

Wat is een halve Lotus geboorte?

Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte? Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.

Wat voor zwangerschapscursussen zijn er?

Welke cursus je kiest, hangt sterk af van je behoeftes. Vind je het vooral belangrijk om in conditie te blijven tijdens de zwangerschap, kies dan voor een actieve cursus. Bijvoorbeeld voor het klassieke zwangerschapsgym of -zwemmen, of voor een modernere variant: outdoortraining voor zwangeren.

Hoe moet je een navelstreng doorknippen?

De verloskundige klemt de navel af met een navelklem of navelveter en aan de andere kant een kocher (een soort schaar die de navelstreng afklemt). Daartussen mag (meestal) de papa, de navelstreng doorknippen met een schaar. Dit is een mooi moment en ook goed voor de band tussen vader en kind.

Wie mag er bij de bevalling zijn?

De bevalling

Er mag meestal 1 persoon bij de bevalling zijn. Bijvoorbeeld je man, je zus of een vriendin. Soms mogen er twee personen bij zijn. Vraag dit aan je verloskundige of dokter.

Wat is toucheren?

Toucheren is een inwendig onderzoek waarmee onder andere wordt bepaald hoeveel ontsluiting je hebt. Ontsluiting ontstaat tijdens je bevalling onder invloed van weeën. Het betekent dat je baarmoedermond weker wordt en oprekt. Ook wordt je baarmoederhals langzaam korter.

Hoe lang duurt een intake van de kraamzorg?

Huisbezoek of telefonisch

Bij een eerste kindje is dit gesprek bij je thuis en duurt ongeveer drie kwartier. Is het niet je eerste kindje, dan plannen we een telefonische intake van ongeveer 20 minuten. Huisbezoek is wel mogelijk: op indicatie, op verzoek van de verloskundige of op eigen verzoek (op eigen kosten).

Wat controleert kraamzorg?

Het belangrijkst is natuurlijk de zorg voor moeder en kind. In ieder geval controleert de kraamverzorgende dagelijks de temperatuur van jouw baby, ze bekijkt het navelstompje en voert andere gezondheidschecks uit. Ook jouw temperatuur wordt iedere dag gemeten en jouw wond of hechtingen worden gecontroleerd.

Wat gebeurd er bij intake verloskundige?

Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje.

Hoe lang rustig aan doen na bevalling?

Je baarmoeder is dan echt nog aan het helen, je lijf, je emoties en hormonen zijn nog heel erg aan het bijkomen van de bevalling. Na die 40 dagen kun je heel rustig en langzaam beginnen met oefeningen doen die niet belastend zijn.

Hoe lang s middags rusten na bevalling?

Zorg voor de moeder na de bevalling

Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.

Hoe lang na bevalling Bekkenfysio?

Vanaf dag vier na de bevalling kun je bekkenbodemoefeningen doen om je bekkenbodemspieren weer te verstevigen. Overleg dit wel met je verloskundige. 1. Span drie keer per dag zes seconden de spieren rond je vagina, anus en plasbuis aan zonder je bilspieren en benen aan te spannen.

Wat staat er op een Zwangerschapskaart?

Je vindt er de categorie met informatie over jou en een deel over de ontwikkeling van je baby. De hoogte van je baarmoederstand wordt erop genoteerd, evenals de ligging van je kindje. Verder vind je ook zaken als je adres en telefoonnummer, evenals je lengte, gewicht en bloedgroep.

Hoe voel je dat je weeen hebt?

Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.

Wat in Kraamvalies?

Hier is een lijstje, zodat je zeker niets vergeet.
  • Voor jezelf. ● Je zwangerschapsmap en je ID-kaart om snel informatie over je gezondheid te kunnen doorgeven aan je dokters. ...
  • Voor je dagelijkse hygiëne. ● Tandenborstel en tandpasta. ● Vloeibare intieme zeep. ...
  • Voor borstvoeding. ● ...
  • Voor de baby. ●

Vorige artikel
Kunnen baby's stikken?
Volgende artikel
Hoe lang vader vrij na bevalling?