Baarmoederkanker - symptomen en behandeling van baarmoederkanker

Wat is een ander woord voor baarmoeder?

Gevraagd door: Micha van Hugenpoth tot den Berenclauw  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (58 stemmen)

[levenswetenschappen] De baarmoeder (synoniem: uterus) is een peervormig, hol orgaan met een dikke spierlaag, gelegen in het kleine bekken bij de vrouw, waarin het embryo tot ontwikkeling komt en verblijft tot aan het moment van de geboorte.

Waar komt het woord baarmoeder vandaan?

Gevormd uit de stam baar van het werkwoord → baren en → moeder in een oude betekenis 'uterus, schoot'. In het Middelnederlands was het gebruikelijke woord voor 'uterus' moeder [1351; MNW].

Wat is de baarmoeder?

De baarmoeder of uterus is een vrouwelijk geslachtsorgaan dat de vorm en de grootte van een peer heeft. Het ligt in de bekkenholte, achter de urineblaas en voor de endeldarm. Het wordt op zijn plaats gehouden door een aantal banden (ligamenten). De baarmoeder bestaat uit twee delen: het lichaam en de baarmoederhals.

Wat betekent uterus?

In de volksmond bekender als de baarmoeder: het vrouwelijk orgaan waarin een bevruchte eicel tot baby groeit. Hoewel een baby in de uterus (baarmoeder) opgroeit, is de baarmoeder in onbevruchte toestand nauwelijks groter dan een abrikoos die qua vorm lijkt op die van een omgekeerde peer.

Wat is de cervix?

De medische term voor baarmoedermond is cervix. De baarmoedermond bestaat uit twee delen: de endocervix en de ectocervix. Verschillende soorten slijmvlies bekleden deze twee delen. De plek waar de twee soorten slijmvlies elkaar raken, noemen we de transformatiezone.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een normale Cervixlengte?

Cervixlengtemeting. De cervixlengte werd bij 91 patiënten gemeten en varieerde van 0-51 mm, met een mediane lengte van 30 mm. De likelihoodratio voor de verschillende cervixlengtes varieerde van 7,4-0,0. De 29 patiënten (32%) met een cervixlengte boven 35 mm bevielen niet binnen 7 dagen na opname (tabel 3).

Hoe voel je je baarmoedermond?

Meet met je vingers

Was eerst je handen en breng daarna je wijs- of middelvinger naar binnen tot je je baarmoedermond voelt zitten. Deze voelt zo'n beetje aan aan als het puntje van je neus, de vorm heeft iets weg van een mini donut, met een gaatje in het midden.

Wat is uterus in AVF?

Anteversie wil zeggen dat de baarmoeder in zijn geheel iets naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) is gekanteld. Anteflexie wil zeggen dat het baarmoederlichaam ten opzichte van de baarmoederhals naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) is gebogen.

Wat is vaginale Uterusextirpatie?

ʔ Wat is een vaginale uterus extirpatie (VUE)?

Bij een VUE verwijdert de gynaecoloog de baarmoeder via de vagina. Deze manier van opereren is mogelijk als de baarmoeder niet te groot is en vanzelf al iets in de vagina naar beneden komt. Bij deze operatie moet de baarmoeder- mond mee verwijderd worden.

Wat is fundus uteri?

De baarmoeder of uterus.

Het bovenste deel is het corpus uteri, het onderste gedeelte de cervix uteri (=baarmoederhals), de baarmoederholte wordt cavum uteri genoemd. Het bovenste gedeelte van het corpus heet de fundus uteri.

Wat kan er in de baarmoeder zitten?

We noemen een vleesboom ook wel myoom. Het is een goedaardige balletje van spiercellen in de spierlaag van de baarmoeder. Een vleesboom kan aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand zelf of in de baarmoederholte.

Hoe kom je aan vleesbomen?

Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron ). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn. In deze situaties kunnen vleesbomen ook groter worden: Als u zwanger bent.

Waaruit bestaat de wand van de baarmoeder?

De baarmoederwand bestaat voor het grootste deel uit glad spierweefsel (het myometrium) dat tijdens een bevalling sterk samentrekt (weeën) om de baby uit te drijven. De bloedvoorziening wordt verzorgd door twee baarmoederslagaders, de arteriae uterinae, een aan de linkerkant en een aan de rechterkant.

Waar vindt de ontwikkeling van het ongeboren kind plaats?

De eicel, die na je eisprong bevrucht wordt, nestelt zich in week 3 in, in het baarmoederslijmvlies. Van daaruit vervolgen we vanaf week 4 de ontwikkeling van het embryo en de foetus.

Kan je leven zonder baarmoeder?

Lichamelijk heeft een leven zonder baarmoeder ook gevolgen. Sommige vrouwen klagen over minder seksueel plezier, depressiviteit en verergerde overgangsklachten. Moet jij je baarmoeder ook missen?

Waar bevindt zich de baarmoeder?

De baarmoeder situeert zich in de onderbuik van de vrouw en is een peervormig orgaan tussen 7 en 10 cm lang. De baarmoeder is een holle spiermassa die zich tussen de blaas en de endeldarm bevindt.

Wat is een vaginale uterusextirpatie voor en achterwand plastiek?

U ondergaat binnenkort een baarmoederverwijdering via de vagina (ook wel vaginale uterusextirpatie of hysterectomie genoemd). Deze ingreep wordt soms gecombineerd met een voorwandplastiek en/of achterwandplastiek. Hiervoor wordt u enkele dagen opgenomen.

Wat als je baarmoeder is verwijderd?

Gevolgen van een baarmoederverwijdering op lange termijn. Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie.

Waarom baarmoeder en eierstokken verwijderen?

Hevige, langdurige en onregelmatige menstruaties en/of bloedverlies tussen de menstruaties door zijn soms redenen om de baarmoeder te verwijderen. Veel voorkomende oorzaken van deze klachten zijn myomen (vleesbomen) en slijmvliesafwijkingen als endometriose en adenomyose.

Hoe voelt verzakking baarmoeder?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Is het erg als je baarmoeder gekanteld is?

Over het algemeen kun je je gestrest of bezorgd voelen als je te horen krijgt dat je een gekantelde baarmoeder hebt, maar je hoeft je hier geen zorgen over te maken. In de meeste gevallen zal het geen invloed hebben op je dagelijkse leven of een eventuele zwangerschap lastiger maken.

Hoe weet je of je een gekantelde baarmoeder hebt?

De volgende klachten worden in deze gevallen veel genoemd: Pijn in de rug, onderbuik of vagina tijdens de geslachtsgemeenschap. Een vol, drukkend gevoel in het bekken. Pijn in het bekken of in de rug.

Kan je de baarmoedermond voelen?

De baarmoederhals is het uiteinde van de baarmoeder. Je kunt die zelf voelen. Ga met een vinger diep in je vagina. Helemaal achterin de vagina ligt de baarmoederhals.

Wat is een verkorte baarmoederhals?

Bij cervixinsufficiëntie is de baarmoederhals (cervix) te slap (insufficiënt). Al in het tweede trimester van de zwangerschap lukt het de cervix niet meer om de baarmoeder dicht te houden. De baarmoederhals gaat dan langzaam open totdat er volledige ontsluiting is.

Hoe groot is de baarmoedermond?

De baarmoedermond, dat uitkomt in de vagina heeft de vorm van een tuitje en is zo'n 3-4 cm lang en voelt hard aan. Zoals het puntje van je neus. De baarmoedermond is erg sterk, dat is ook belangrijk omdat hij er tijdens de zwangerschap voor zorgt dat je kindje niet uit je baarmoeder valt.