De menstruatiecyclus

Wat is een abnormale cyclus?

Gevraagd door: Pleun Brumleve AD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (1 stemmen)

Er is pas sprake van een abnormale cyclus wanneer er geen patroon meer te herkennen is of wanneer de menstruatie heel lang duurt – minder dan zes menstruaties per jaar. Is de tijd tussen je menstruaties langer dan 35 dagen, maar korter dan zes maanden dan heb je waarschijnlijk oligomenorroe.

Hoe onregelmatig kan een cyclus zijn?

Wanneer een cyclus korter is dan 21 dagen, juist langer dan 35 dagen of steeds 7 dagen verschilt, spreken we van een onregelmatige cyclus. Bij een regelmatige maandelijkse cyclus kun je van tevoren berekenen wanneer je ovulatie plaatsvindt) en welke dagen van de maand jij het meest vruchtbaar bent.

Waarom na 2 weken weer ongesteld?

Als je vaak ongesteld bent of onregelmatig menstrueert, heeft dat vaak te maken met schommelingen in je hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf weer over. Soms zijn er echter andere oorzaken voor hevig, weinig, vaak of onregelmatig ongesteld zijn.

Wat voor cyclus is normaal?

Een normale cyclus (de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie) is niet korter dan 21 dagen en niet langer dan 42 dagen. Dit hangt af van de duur van de rijping van de eiblaas die kan wisselen. De tijd na de eisprong tot de menstruatie is bijna altijd 14 dagen.

Kan je cyclus ineens veranderen?

Heb je normaal gesproken een regelmatige cyclus en blijft opeens de menstruatie uit, dan hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Soms gebeurt het dat je lichaam wat uit balans is, bijvoorbeeld door stress. Maar als het langer dan een paar weken duurt dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen kan je cyclus afwijken?

Let wel op: net als de mate en duur van een menstruatie, kan ook de cyclus afwijken. Normaal gezien duurt een cyclus 28 dagen, maar dat kan net zo goed 21 of 35 dagen zijn.

Kan je cyclus per maand verschillen?

Elk lichaam is uniek en het kan zelfs per menstruatiecyclus verschillen. Je kunt een cyclus twee weken hevig bloeden en andere maanden helemaal geen menstruatie hebben. Het is ook mogelijk dat je menstruatie iets vroeger of later komt dan je misschien verwacht.

Hoe weet je of je een regelmatige cyclus hebt?

Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren.

Is een lange cyclus erg?

De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen. Bij een langere of kortere cyclus dan 28 dagen, dan vindt de eisprong doorgaans toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen wordt dus als normaal beschouwd.

Hoe hoort menstruatiebloed eruit te zien?

Bij een gezonde menstruatie is de kleur van het bloed dus helderrood tot bruin, maar donkerbruin en zwart is geen reden tot paniek. Wanneer je lichtrood, roze, oranje, donkerpaars of grijs ziet, is het verstandig om het in de gaten te houden.

Kan je na 3 weken weer ongesteld worden?

Bij een regelmatige cyclus is een vrouw elke drie tot vijf weken ongesteld. Bij een onregelmatige cyclus zit er minder dan drie weken of meer dan vijf weken tussen twee menstruaties. De overgang kan een oorzaak zijn voor een onregelmatige menstruatie; door de hormoonveranderingen 'verdwijnt' de cyclus langzaam.

Is het erg als je onregelmatig ongesteld bent?

Bel uw huisarts als u onregelmatig ongesteld blijft. Schrijf op wanneer u ongesteld bent. Dit kan de huisarts helpen. De pil kan helpen om weer regelmatig ongesteld te worden.

Hoe merk je dat je in de overgang komt?

Wat merk ik van de overgang?
  • Er zit meer of minder tijd tussen uw ongesteldheid dan u gewend was.
  • U bent langer of korter ongesteld.
  • U kunt erger ongesteld worden en meer bloed verliezen. Bij sommige vrouwen wordt het bloedverlies minder.
  • Ook andere klachten bij ongesteldheid kunnen veranderen.

Wat zijn de oorzaken van een onregelmatige cyclus?

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een hormonale afwijking die ervoor zorgt dat er kleine cystes op je eierstokken ontstaan. Hierdoor krijg je last van een onregelmatige ovulatie. Je kunt PCOS herkennen aan symptomen als onregelmatig menstrueren, het krijgen van hormonale acne en onverklaarbaar aankomen.

Kan ik zwanger worden met een onregelmatige cyclus?

Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

Hoe vaak seks bij onregelmatige cyclus?

Los van je cyclus

Los van de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden als je om de 2 dagen seks hebt. Dus ongeveer 2 tot 3 keer per week.

Wat is de kortste cyclus?

Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.

Kan je cyclus 40 dagen duren?

De menstruatie treedt meestal regelmatig op, met een cyclusinterval van ongeveer 28 dagen. Kortere cycli van 21 dagen en langere van circa 40 dagen komen ook voor. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Het moment dat je vruchtbaar bent is rond je eisprong.

Kan je 2 keer in de maand ongesteld worden?

Ben je inderdaad 2 keer per maand ongesteld dan kun je dat duidelijk maken in een gesprek met je huisarts. Het hebben van een onregelmatige cyclus kan verschillende oorzaken hebben.

Kan stress invloed hebben op je menstruatie?

Ja. Net zoals dat stress je menstruatie kan vertragen, kan het ook spotting tussen menstruaties veroorzaken. Door de hypothalamus kunnen je hormonen namelijk in de war raken over de vraag of de eisprong moet plaatsvinden of niet.

Hoe weet je of je hormonen uit balans zijn?

Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.

Hoeveel dagen over tijd is normaal?

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Kun je testen of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Waarom dikke buik in overgang?

Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.

Hoe stel je vast dat je in de overgang bent?

De menopauze herkennen

De diagnose van de menopauze is eenvoudig: u hebt al meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd. In uw eierstokken zijn de laatste eicellen vertrokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij. Natuurlijk moet uw gynaecoloog die diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.

Volgende artikel
Welke programma's baby?