First Morning Urine (FMU) VS Second Morning Urine (SMU): Which is best for pregnancy tests when TTC?

Wat is de tweede ochtendurine?

Gevraagd door: Selena van Geest LLM  |  Laatste update: 7 januari 2024
Score: 4.4/5 (25 stemmen)

Gebruik de tweede ochtendurine. Dat wil zeggen dat nadat u bent opgestaan, u eerst plast, daarna gaat eten (met opnieuw een extra glas water of sap) en vervolgens als u aandrang krijgt, opnieuw gaat plassen. Deze urine wordt bedoeld met tweede ochtendurine en is het meest geschikt voor dit onderzoek.

Wat telt als ochtend urine?

Als u ochtendurine moet opvangen, vertelt uw arts u dit. Ochtendurine is de eerste urine na het slapen. Omdat u een aantal uren niet geplast heeft, is uw ochtend urine geconcentreerder. Maar als er op uw aanvraagformulier histamine in urine is aangestreept, mag u niet alles eten.

Waarom Tweede ochtendurine?

U is gevraagd om urine in te leveren voor onderzoek. Om dit op de juiste manier te doen zijn enkele richtlijnen van belang. De beste urine voor onderzoek is de tweede urine na het opstaan. De eerste urine bevat namelijk te veel afvalstoffen die 's nachts in de blaas zijn gekomen.

Hoe lang niet plassen voor ochtendurine?

Voor onderzoek op bacteriën (banale kweek) bij verdenking op blaasontsteking is ochtendurine wenselijk, maar niet per se nodig. Probeer in ieder geval urine op te vangen na een periode van drie uur waarin niet geplast is.

Hoe vers moet urine zijn voor onderzoek?

Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water.

44 gerelateerde vragen gevonden

Welke urine is het meest geschikt voor onderzoek?

Medisch microbiologisch onderzoek

U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal 3 uur niet heeft geplast. Probeer eerst een beetje urine in het toilet te plassen voordat u urine opvangt in het potje. Vul het potje tot ongeveer halverwege.

Hoe kun je testen of je nieren goed werken?

Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, vindt er als eerste onderzoek plaats van het bloed. Het bloed wordt met name onderzocht op kreatinine en ureum. Kreatinine is een afvalproduct van de spieren, ureum komt vrij bij de afbraak van eiwit. De nieren zuiveren deze stoffen uit het bloed.

Hoe oud mag ochtendurine zijn?

Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.

Hoe lang moet je nuchter zijn voor urineonderzoek?

Voor sommige onderzoeken moet u nuchter zijn. Uw behandelaar vertelt u dit. Dit betekent dat u voorafgaand aan de bloedafname gedurende tenminste 8 uur niets meer mag eten of drinken. Water en thee zonder toevoeging mogen wel.

Hoe ochtendurine opvangen?

U begint met plassen in het toilet en houdt na enkele seconden de opvangbeker of het steriele potje onder de urinestraal. Op deze manier heeft u uw plasbuis eerst schoongespoeld. In het geval er ook een urineportie ingeleverd moet worden kunt u de urine die u in het toilet zou plassen, opvangen in een apart urinepotje.

Hoeveel ochtendurine is normaal?

De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend. De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml).

Waarom stinkt ochtendurine?

Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd.

Kan blaasontsteking alleen met ochtendurine?

Urine gelijk wegbrengen. Als dit niet lukt kunt u de urine het beste zolang in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur). Voor onderzoek op blaasontsteking hoeft het niet de eerste ochtendurine te zijn, wel dient de urine zo vers mogelijk te zijn en moet u ongeveer 3 uur niet geplast hebben.

Hoe vaak moet je s nachts plassen?

Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen.

Kun je urine inleveren zonder afspraak?

U kunt u elke dag zonder afspraak urine voor controle brengen voor 10.00 uur. (verkrijgbaar bij iedere apotheek en aan de balie bij de doktersassistenten).

Is het normaal om elk uur te plassen?

Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas.

Is nuchter ook geen water?

Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.

Is nierschade te zien in bloed?

Wat zijn klachten bij nierschade? Bij nierschade heeft u in het begin geen klachten. In uw urine en in uw bloed is al wel te zien dat u nierschade heeft.

Hoeveel uur moet je nuchter zijn?

Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. We tellen vanaf de tijd dat u in het ziekenhuis moet zijn (de opname-tijd). Vanaf 6 uur voor de opname-tijd mag nu niet meer eten. U mag dan nog wel heldere vloeistoffen drinken.

Wat zit er in ochtendurine?

Het is bekend dat menselijke urine aanzienlijke hoeveelheden belangrijke macronutriënten bevat die planten nodig hebben; stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Echter, er kunnen ook medicijnresten en medicijn gerelateerde hormonen in de urine zitten.

Wat betekent het als je eiwit in je urine hebt?

Eiwit in de urine is vaak een teken van nierschade. De nieren filteren het bloed, waardoor er urine ontstaat die vol zit met afvalstoffen. De filters in de nieren zorgen ervoor dat er alleen water en kleine afvalstoffen worden doorgelaten. Grotere stoffen zoals eiwitten worden door de filters tegengehouden.

Kun je zelf testen of je blaasontsteking hebt?

Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.

Hoe merk je dat het niet goed gaat met je nieren?

Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.

Wat voor klachten krijg je als je nieren niet goed werken?

Mogelijke symptomen van nierschade zijn bijvoorbeeld:
  • bloedarmoede.
  • hoge bloeddruk.
  • huidklachten.
  • jeuk.
  • misselijkheid.
  • spierkrampen.
  • vatbaarheid voor infecties.
  • vermoeidheid.

Waar heb je jeuk bij nierschade?

Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.