TOP 10 MEEST VOORKOMENDE ACHTERNAMEN VAN NEDERLAND ||Unii Power

Wat is de minst voorkomende achternaam in Nederland?

Gevraagd door: Quinty Mohamed  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (35 stemmen)

Er zijn nog meer leuke weetjes over achternamen
De eerste naam in de lijst is Van der A en de laatste Zzixbekov. Op deze internetpagina kun je kijken hoe vaak en waar jouw achternaam in Nederland voorkomt.

Wat is de minst voorkomende achternaam?

Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Blyweert, Gaeremynck, Hochepied, Morgante, Nasser of Van Lishout.

Wat is de kortste achternaam van Nederland?

Maar hoe kort is de kortste achternaam van Nederland eigenlijk? Volgens de Nederlandse Familienamenbank kwamen er in Nederland in 2007 vijf achternamen van maar één letter voor: I, O, U, X en Y.

Wat is de moeilijkste naam ter wereld?

De moeilijkste naam ter wereld behoort toe aan een Afrikaan die Uvuvwevwevwe Onyetenyevwe Ugwemubwem Osas.

Wie heeft de langste naam ter wereld?

Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, Sr., ook bekend als Wolfe+585, Senior (Hamburg-Bergedorf) is de korte naam van een zetter uit de Amerikaanse stad Philadelphia, die de langste persoonsnaam ooit heeft.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe origineel is mijn naam?

Het Meertens Instituut houdt alle voornamen in een speciale databank bij. Door jouw voornaam op de Meertens-website in te vullen kun je precies terugvinden hoe populair jouw naam door de jaren heen is. Daarnaast kun je ook zien in welk gedeelte van Nederland jouw naam het meest voorkomt.

Wat is je eerste achternaam?

Ouders die getrouwd zijn of geregistreerde partners

Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Wat zijn schattige namen?

In 2020 waren dit de populairste jongensnamen: Noah, Sem, Liam, Lucas, Daan, Finn, Levi, Luuk, Mees, James. De populairste meisjesnamen in 2020 waren Emma, Julia, Mila, Tess, Sophie, Zoë, Sara, Nora, Yara en Eva.

Wat zijn de gekste namen?

Hieronder vind je de top 19 van 2021:
  • Sonne Straal.
  • Ben Boute.
  • Joyce de Roo-Bot.
  • Wil Bierman.
  • Ron de Bil.
  • Bennie Koekoek.
  • Bas Sillen.
  • Pie Kant.

Wat is de kortste naam in de wereld?

De kortste plaatsnamen ter wereld bestaan uit één letter. Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben alle drie een dorpje dat Å heet, en in Frankrijk ligt het gehucht Y - wat ook de naam is van een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas.

Kan je in Nederland 2 achternamen hebben?

U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft. Let op: Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders krijgen.

Wat zijn kakker namen?

Kakkernamen voor jongens
  • Adriaan, Alexander, Allard, Anthonie, Arnaud, Arthur, Axel.
  • Bastiaan, Berend, Boris, Boudewijn.
  • Carel, Casper, Clemens, Coenraad, Conraad, Constantijn.
  • Diederik, Dirk-Jan, Duco.
  • Egbert-Jan, Emile, Erik-Jan, Ernst, Etiënne, Eugene, Ewout.
  • Felix, Florian, Floris, Frederik, Friso.

Hoe zeldzaam is jouw naam?

Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.

Welke achternaam slavernijverleden?

Namen als Winklaar, Hooi, Daal, De Windt, Geerman, Koeiman, Windster, Vrutaal, Thielman, De Palm, Werleman, Schoop, Boekhoudt, Meulens, Eisden, Schotborg, Paesch, Rasmijn, Plantijn, Koeks, Scharbaai, Roosberg en Toppenberg waren vrijwel onbekend in Nederland.

Wat is de oudste naam van Nederland?

Het oudste Nederlands werd aangeduid met vormen van het gereconstrueerde *þeudisk, zoals het Middelnederlandse 'Diets'. In de middeleeuwen en vroegmoderne tijd duidde men de volkstaal van de Nederlanden ook aan met de termen 'Nederlands', 'Nederduits' en voor bepaalde regio's 'Vlaams' en 'Hollands'.

Kan ik mijn moeders achternaam krijgen?

Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.

Hoe populair is mijn achternaam?

Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.

Wat zijn typische Nederlandse namen?

De klassieke Nederlandse mannennamen zijn Cornelis, Willem, Pieter, Gerrit, Dirk, Arie, Klaas,.. waarbij Jan (Johannes) ontbreekt, want die komt elders veel voor. Bij de vrouwen bepaalt het suffix -je het Nederlandse karakter.

Hoeveel namen mag je hebben?

Hoeveel voornamen mag je kind hebben? Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.

Welke namen zijn populair?

Julia en Noah waren afgelopen jaar de meest gegeven kindernamen. In 2021 werden 753 meisjes Julia genoemd en kregen 945 jongens de naam Noah. Dat is te zien in het jaarlijkse overzicht van de Sociale Verzekeringsbank.
...
De top-10 populairste meisjesnamen van 2021:
  • Julia.
  • Mila.
  • Emma.
  • Nora.
  • Olivia.
  • Sophie.
  • Tess.
  • Milou.

Wat mag je je kind niet noemen?

Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.

Wat is de langste straatnaam in Nederland?

In Duiven is de langste straatnaam van Nederland onthuld. De Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort is zo lang dat het straatnaambord waarop de naam prijkt liefst 2,6 meter lang is. De straatnaam van 55 tekens lang bestaat al sinds 2010, maar stond nog niet eerder op een bord.

Wat is de langste plaatsnaam in Nederland?

1: Westerhaar-Vriezenveensewijk

Met een totale lengte van 28 tekens is Westerhaar-Vriezenveensewijk de langste plaatsnaam van Nederland. Deze Overijsselse plaats ontstond in de twintigste eeuw uit de samensmelting van twee dorpen: Westerhaar en Vriezenveensewijk.

Vorige artikel
Waar zit Kokhalsreflex?
Volgende artikel
Welke autostoel groep 2?