What you should know about the coronavirus incubation period

Wat is de incubatietijd van corona?

Gevraagd door: drs Jennifer Kirpenstein  |  Laatste update: 17 februari 2024
Score: 5/5 (17 stemmen)

Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd. Bij de omikron(sub)varianten is de incubatietijd meestal 3 tot 4 dagen.

Hoe snel krijg je klachten na Coronabesmetting?

Het aantal dagen tussen expositie en ontwikkeling van klachten varieert tussen de 1-14 dagen, mediaan 5 dagen voor het wild-type- (Wuhan) virus (Lauer 2020) en 3-4 dagen voor de omikronvariant (Brandal 2021). 99% van de personen ontwikkelt binnen 14 dagen klachten (Lauer 2020, Jansen 2021).

Hoe lang ben je besmettelijk na een positieve test?

Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021). In de studie van Yonker 2021 onder kinderen, nam de kans op het aantonen van kweekbaar virus al af na dag 5.

Wat moet je doen als je positief test met een zelftest?

Adviezen als u klachten heeft
 1. Blijf thuis wanneer u ziek bent.
 2. Overleg met uw werkgever of u thuis kunt werken.
 3. Vermijd fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van luchtweginfecties. ...
 4. Hoest en nies in uw elleboog.
 5. Was vaak en goed uw handen, ook als u geen klachten hebt.
 6. Zorg voor voldoende ventilatie binnen.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van Corona af?

Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen.

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoe begint Corona symptomen?

De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden.

Is paracetamol goed als je corona hebt?

Als u symptomen hebt die kunnen wijzen op een coronavirus-gerelateerde infectie, blijft paracetamol de eerste keuze in geval van koorts en pijn.

Hoe lang moet ik in isolatie na positieve test?

Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.

Kan je werken met corona?

Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.

Wat zijn de corona klachten op dit moment?

Symptomen coronavirus
 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn;
 • hoesten;
 • benauwdheid;
 • verhoging of koorts.
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

Hoe lang ben je besmettelijk als je hoest?

Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk.

Hoe lang heb je antistoffen als je corona hebt gehad?

Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.

Welke medicijnen kun je nemen als je corona hebt?

Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.

Hoe begint omikron?

Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant.

Welk virus heerst er op dit moment 2023?

1. Samenvatting surveillance week 43 (23 - 29 oktober) 2023
 • Pneumonie (Longontsteking) ...
 • COVID-19. ...
 • Scabiës (schurft) ...
 • Krentenbaard (impetigo) ...
 • Influenza-achtig ziektebeeld (griepachtige klachten) ...
 • Respiratoire virussen (influenza, SARS-CoV-2, RSV en andere luchtwegvirussen)

Wat moet je doen als je in contact bent geweest met iemand met corona?

Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.

Is corona een ziekmelding?

Je moet je ziekmelden en je aan de verdere procedures houden die binnen de organisatie bij ziekte gelden. Je recht op doorbetaling van je loon is in verband met het coronavirus gelijk aan andere gevallen van ziekte.

Is een zelftest verplicht?

Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.

Heeft spierpijn met corona te maken?

Corona is een infectiezieke van de luchtwegen en veroorzaakt voornamelijk griepachtige symptomen zoals koorts, hoesten en vermoeidheid. Toch worden spierpijn, hoofdpijn en rugpijn vaak gemeld als eerste symptomen van een besmetting.

Wat kun je doen tegen corona hoest?

Om de kriebelhoest te dempen kunt u:
 • inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen.
 • de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
 • een slokje drinken nemen.
 • sabbelen op een zuurtje of dropje.
 • proberen afleiding te zoeken.

Is het beter om koorts te onderdrukken?

Koorts ondersteunt daarmee de afweer van het lichaam. De koorts onderdrukken met een 'paracetamolletje' is dus niet zinvol. Wel mag paracetamol gegeven worden om pijn te bestrijden en/of om algemene malaise tegen te gaan. Vooral kinderen met koorts slapen dan beter.

Hoe voelt een corona verkoudheid?

De meest voorkomende klachten die bij het coronavirus passen, zijn ook klachten die bij verkoudheid en griep horen: koorts of verhoging, een droge hoest en vermoeidheid. Andere symptomen zijn verkoudheidsklachten (keelpijn, niezen en een loopneus.)

Wat te doen als je verkouden bent corona?

Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:
 1. blijf thuis wanneer je ziek bent,
 2. overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken,
 3. vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.

Hoe lang is verkoudheid besmettelijk voor anderen?

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.

Wat gebeurt er met je lichaam als je corona hebt?

Door een hele heftige ontstekingsreactie kunnen vocht, eiwitten en ontstekingscellen uit de longbloedvaten in het longweefsel terecht komen. Hierdoor wordt het moeilijker om zuurstof vanuit de longen naar het bloed over te brengen, waardoor een tekort aan zuurstof in het bloed ontstaat.