Is vis uit blik even gezond als verse vis?

Wat is de gezondste witte vis?

Gevraagd door: mr. Pim de la Fleche  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (52 stemmen)

Magere witte vissen zoals wijting, kabeljauw en tong bevatten aanzienlijk minder omega-3 dan vette vissen, maar dat neemt niet weg dat ze ook perfect in een gezond eetpatroon passen. Ze zijn caloriearm en bijzonder smaakvol.

Welke vis is het meest gezond?

Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Net als de mens, kunnen vissen zelf geen omega-3 aanmaken.

Welke vis bij de visboer is gezond?

Elke vissoort bevat voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam, maar wilt u de gezondste vis? Dan kunt u het beste kiezen voor een vette vis met meer dan 5% vet. Denk aan haring, zalm, sardines, makreel en forel.

Wat is gezonder zalm of witvis?

Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.

Welke vis kun je het beste eten?

Wist je dat

Februari: heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, schar, schelvis, tarbot, zeebaars, zeeduivel. Maart: leng, pijlinktvis (calamar), poon, rog, scharretong, tarbot, zeebaars, zeeduivel. April: pijlinktvis (calamar), poon, roodbaars, zeebaars. Mei: roodbaars.

27 gerelateerde vragen gevonden

Welke witvis is gezond?

Magere witte vissen zoals wijting, kabeljauw en tong bevatten aanzienlijk minder omega-3 dan vette vissen, maar dat neemt niet weg dat ze ook perfect in een gezond eetpatroon passen. Ze zijn caloriearm en bijzonder smaakvol.

Is kibbeling goed voor je?

Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.

Is pangasius vis gezond?

Het voorkomt hart- en vaatziekten

Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.

Welke vis in blik is gezond?

In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.

Welke vis is rijk aan omega-3?

In welke vis zit omega 3? Alle soorten vis bevatten in principe omega 3-vetzuren, maar omega 3 zit vooral in vette vissoorten. Denk aan zalm, tonijn, makreel, haring, ansjovis en sardientjes. EPA en DHA zitten ook in witvis, maar in veel mindere mate.

Wat is beter kabeljauw of koolvis?

Koolvis wordt niet altijd op waarde geschat en wordt vooral gebruikt in verwerkte producten zoals vissticks, fish cakes en andere gepaneerde witvisproducten. Deze miskenning van de kwaliteit van koolvis is onterecht, want het stevige visvlees heeft een volle smaak en is relatief voordelig ten opzichte van kabeljauw.

Welke vis is het minst vervuild?

Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.

Welke vis bevat veel kwik?

Maximale wekelijkse dosis kwik
  • Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis.
  • Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn.
  • De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.

Is iedere dag vis eten gezond?

Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.

Wat voor vis is goed voor de cholesterol?

Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.

Welke witvis eten?

Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op. En deze vissoorten zijn extra gezond als je ze op een 'slanke' manier bereidt.

Is sardien uit blik gezond?

Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.

Is vis uit de supermarkt gezond?

Wat is gezonder? Nu zou je denken dat wilde vis gezonder is dan kweekvis, maar zo simpel ligt het eigenlijk niet. Hoe gezond een vis is, hangt namelijk af van de vissoort en de leefomstandigheden. Wel hebben wilde vissen de neiging om minder (verzadigd) vet te bevatten dan gekweekte soorten.

Wat is beter tonijn in water of olie?

Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.

Wat is beter kabeljauw of pangasiusfilet?

Qua voedingswaarde is pangasius minder vetrijk dan kabeljauw. Een filet van 100 gram is goed voor ongeveer 76 kcal en 0,7 gram verzadigde vetten. Pangasius is een omstreden vis omdat het veel schadelijke stoffen en antibiotica zou bevatten. Maar de kwekers passen de veiligheidsnormen de laatste jaren strikter toe.

Waarom geen pangafilet?

Reportages in de media suggereren dat pangasius (Pangasius hypophthalmus) 'vol vergif' is, omdat deze in staat is te overleven in de 'zwaar vervuilde Mekong Rivier'. Bovendien zou deze vis pesticiden en chemicaliën door veterinaire behandelingen bevatten.

Waarom geen pangasius?

Bij gekweekte vis, zoals pangasius en tilapia, kunnen chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën.

Wat is gezonder haring of kibbeling?

Kibbeling wordt gemaakt van magere vissoorten. Die bevatten maar weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Vanwege die vetzuren heeft vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines de voorkeur.

Is makreel goed voor je?

Makreel is een hele gezonde keuze, omdat het een vette vis is en een zee aan de omega-3 visvetzuren DHA en EPA bevat. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor hart, hersenen en ogen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.

Welke vis bij hoge bloeddruk?

Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.

Volgende artikel
Hoe uiten hechtingsproblemen zich?