Vitamin K: Functions, Mechanism of Action, Deficiency etc

Wat is de functie van vitamine K?

Gevraagd door: Ivan Janga  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.6/5 (23 stemmen)

Wat doet vitamine K en waarbij gebruik ik het? Vitamine K (fytomenadion) is nodig voor de bloedstolling. Het komt van nature voor in verse groenten, lever, melk en olie. Het wordt gebruikt bij een tekort aan vitamine K, bijvoorbeeld bij cystische fibrose.

Wat maakt vitamine K aan?

Vitamine K1 wordt niet door je lichaam aangemaakt en zit voornamelijk in groene bladgroenten. Ook in andere groenten, fruit, melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in eigeel, kaas en lever. Zo bevat (ongekookte) boerenkool maar liefst 817 vitamine K microgram per 100 gram.

Wat gebeurt er als je te weinig vitamine K binnenkrijgt?

Bij een vitamine K tekort krijg je voornamelijk problemen met de bloedstolling. Je kunt dan verschillende symptomen ervaren. Snel blauwe plekken krijgen.

Wat zijn de symptomen van vitamine K tekort?

Vitamine K-tekort symptomen
 • Plotselinge bloedingen (vaak een bloedneus of bloedend tandvlees)
 • Vertraagde bloedstolling, waardoor wonden lang blijven bloeden.
 • Veel bloedverlies tijdens menstruatie.
 • Snel en vaak blauwe plekken.
 • Bloedstolsels onder nagels.
 • Zwarte ontlasting (met bloed)

Is teveel vitamine K gevaarlijk?

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

24 gerelateerde vragen gevonden

Is vitamine K bloedverdunnend?

U heeft vitamine K nodig voor het aanmaken van een aantal stollingseiwitten. Deze stollingseiwitten zorgen ervoor dat bloed kan stollen.

Welke vitamine mis je als je moe bent?

Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid

De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.

Welke vitamine mis je als je duizelig bent?

Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.

Wat remt vitamine K?

De vitamine K-remmers maken het bloed minder stolbaar, maar laten genoeg stollingsfactoren over om ons lichaam bij bijvoorbeeld een wondje te beschermen. Als u voor het eerst een diep-veneuze trombose (trombosebeen) hebt doorgemaakt krijgt u doorgaans voor 3 tot 6 maanden vitamine K remmers voorgeschreven.

Welke vitamine K is het beste?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat MK-7 de meest effectieve vorm van vitamine K is om de vitamine K-status in het lichaam te optimaliseren. MK-7 heeft een veel hogere biologische beschikbaarheid dan vitamine K1, maar ook dan andere vormen van K2 (zoals MK-4, MK-6 en MK-9).

Hoeveel vitamine K zit er in een ei?

Hoeveel vitamine K zit er in een ei? Eiwit bevat geen vitamine K, maar eigeel wel. In 100 gram eidooier zit 2,1 microgram vitamine K. Een eidooier weegt zo'n 20-25 gram, wat betekent dat een eitje eten je 0,42-0,53 microgram vitamine K oplevert.

Heb ik extra vitamine K nodig?

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan een vertraagde bloedstolling als gevolg hebben, waardoor er een hoger risico is op een ernstige bloeding. Die bloedingen komen relatief vaak voor in de hersenen met mogelijk levenslange beperkingen of overlijden tot gevolg.

Hoeveel vitamine K mag je per dag?

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad voor volwassenen 70 mcg vitamine K1 per dag nodig. Voor vitamine K2 is geen advies vastgesteld. De hoeveelheid vitamine K voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase.

Is magnesium ook goed voor duizeligheid?

Een tekort aan magnesium kun je herkennen aan duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Welke vitamine is goed voor vergeetachtig?

Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten. Vitamine C en E zijn zogenaamde antioxidanten.

Welke vitamine tekort geeft hartkloppingen?

Mensen met een laag vitamine B hebben vaak klachten van vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, oorsuizen, hartkloppingen of het gevoel om flauw te vallen. Wat is een Vitamine B tekort?

Welke vitamines heb je elke dag nodig?

Hoeveel vitamines heb je dagelijks nodig?
 • Vitamine A: mannen 800 microgram per dag, vrouwen 680 microgram per dag.
 • Vitamine B1: 0,1 milligram per dag.
 • Vitamine B2: 1,6 milligram per dag.
 • Vitamine B3: 1,6 milligram per dag.
 • Vitamine B5: 5 milligram per dag.

Is magnesium goed voor vermoeidheid?

Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en is goed voor de spieren.

Wat moet je doen als je altijd moe bent?

Adviezen voor gezond leven bij moeheid
 • Beweeg genoeg. Minstens 5 keer per week een halfuur. ...
 • Eet gezond. ...
 • Als je te zwaar bent, probeer dan af te vallen.
 • Stop met roken als je rookt.
 • Drink geen alcohol. ...
 • Probeer te stoppen met drugs als je drugs gebruikt.

Hoe lang mag je vitamine K gebruiken?

Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig tot en met de leeftijd van 12 weken. Geef je borstvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 10 microgram vitamine D nodig tot je kindje 4 jaar oud is.

Welke vitamine K bij artrose?

Uit hun onderzoek blijkt dat het gen MGP (verantwoordelijk voor de aanmaak van MGP-eiwit) belangrijk is bij het ontstaan van artrose. Als MGP niet goed werkt, verstijven de gewrichten. Om de gewrichten soepel te houden heeft het MGP-eiwit vitamine K nodig.

Welk fruit mag niet met bloedverdunners?

Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.

Volgende artikel
Welk drinken helpt tegen het zuur?