Ovarian Function

Wat is de functie van de eierstok?

Gevraagd door: Mike van den Eijssel LLM  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.8/5 (27 stemmen)

De eierstokken liggen aan beide kanten naast de baarmoeder. Ze produceren eicellen en hormonen (oestrogeen en progesteron). Een ander woord voor eierstokken is ovaria.

Wat is de functie van je baarmoeder?

Wat doet je baarmoeder? In de baarmoeder kan een bevruchte eicel uitgroeien tot een baby, die 9 maanden later (meestal) via de vagina geboren wordt. Wordt er geen eicel bevrucht, dan word je ongesteld. Dan komt er bloed uit je baarmoeder via je vagina naar buiten.

Welke dubbele taak hebben eierstokken?

De eierstokken produceren verschillende hormonen die een rol spelen in de menstruatiecyclus, secundaire geslachtskenmerken en seksualiteit:
 • oestrogeen geproduceerd in de follikels met name voor de ovulatie;
 • progesteron geproduceerd in het corpus luteum na de ovulatie;
 • androgenen (o.a. testosteron).

Welke hormonen produceert eierstok?

De eierstokken maken ook hormonen aan: oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zijn belangrijk bij de menstruatie, seksualiteit en zwangerschap. En voor bijvoorbeeld stevige botten en gezonde bloedvaten.

Kan je ongesteld worden zonder eierstokken?

Als beide eierstokken verwijderd moeten worden, kan een menstruatie alleen optreden na het toedienen van hormonen. Het is aan u te beslissen of u al dan niet wilt blijven menstrueren en uw baarmoeder wilt behouden. Alleen in geval van kanker van de eierstokken is het echt noodzakelijk ook de baarmoeder te verwijderen.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van eierstokken verwijderen?

Klachten na verwijderen van de eierstok
 • opvliegers en transpiratieaanvallen;
 • stemmingswisselingen als gevolg van hormonale veranderingen;
 • wegblijven menstruatie;
 • droger slijmvlies van de vagina; u kunt nog wel kort na de ingreep wat bloed verliezen als gevolg van het stoppen van hormoonproductie;

Welke leeftijd eierstokken verwijderen?

Vanaf het 40e jaar kunt u in overleg met de gynaecoloog kiezen voor het verwijderen van eileiders en eierstokken. Als u nog geen 40 bent, dan bestaat het advies uit een jaarlijkse screening met een inwendige echo en bloedonderzoek. De gynaecoloog verwijdert tijdens de operatie de eierstokken en de eileiders.

Hoe herken je eierstokkanker?

Voorbeelden hiervan zijn:
 • Vaginaal onderzoek. De gynaecoloog brengt een speculum (een spreider of 'eendenbek') in de vagina. ...
 • Bloedonderzoek. Bij een bloedonderzoek kijken we onder andere naar de hoeveelheid CA125 in het bloed. ...
 • Vaginale echografie. ...
 • Aanvullende onderzoeken. ...
 • De diagnose. ...
 • DNA-Onderzoek bij kanker en erfelijkheid.

Hoe merk je dat je eierstokkanker hebt?

Eierstokkanker geeft meestal pas klachten als de tumor groot is of is uitgezaaid. Klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping of misselijkheid. Om te onderzoeken of u eierstokkanker heeft, krijgt u onderzoeken in het ziekenhuis, zoals: een echo.

Wat voel je als je last hebt van je eierstokken?

Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.

Welk hormoon zorgt voor zin in seks bij vrouwen?

Oestrogeen zorgt ervoor dat er bij de vrouw een eisprong kan plaatsvinden. Het draagt bij aan de verleidelijke uitstraling van de vrouw. Ook maakt het het lichaam klaar voor geslachtsgemeenschap. Oestrogeen is eigenlijk de 'veroorzaker' van 'zin in seks' bij de vrouw.

Wat gebeurt er als je eierstokken worden verwijderd?

Verwijderen we uw eierstokken? Dan stopt de productie van de vrouwelijke hormonen (o.a. oestrogenen) meteen. Als u nog niet in de overgang bent, wordt u na de operatie nog een keer ongesteld. Daarna niet meer.

Waarom worden eierstokken verwijderd?

Er zijn verschillende redenen om eierstokken te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld preventief bij een verhoogd risico op eierstokkanker. Om het risico zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat zowel eierstokken als eileiders worden verwijderd. De baarmoeder in dit geval hoeft niet te worden verwijderd.

Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?

Wat merk ik van een vleesboom? U merkt meestal niks van een vleesboom. Soms geeft een vleesboom wel klachten: veel bloedverlies als u ongesteld bent.

Kun je zelf je baarmoedermond voelen?

Om je baarmoedermond te kunnen voelen, kun je het beste een ontspannen houding aannemen, bijvoorbeeld zittend op het toilet, of staand met een voet op je toilet- of badrand. Was eerst je handen en breng daarna je wijs- of middelvinger naar binnen tot je je baarmoedermond voelt zitten.

Welk hormoon produceert de baarmoeder?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er direct na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt. En dit hormoon zorgt indirect weer voor de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron.

Kun je zien aan de echo of je eierstokkanker hebt?

Eierstokkanker wordt meestal ontdekt als een vrouw vanwege buikklachten een echo of scan laat maken.

Waar zaait eierstokkanker naar uit?

Een ander woord voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom. Er is ontdekt dat een groot deel van de eierstokkankers eigenlijk ontstaat in en uit de eileiders. Wanneer de kankercellen losraken en in de buikholte terechtkomen, kunnen ze via het buikvocht uitzaaien naar de lymfklieren, buikholte, het middenrif en de longen.

Hoe voorkom je eierstokkanker?

Oorzaken en risicofactoren van eierstokkanker
 • Een erfelijke aanleg voor eierstokkanker. ...
 • Het aantal eisprongen dat een vrouw tijdens haar leven heeft. ...
 • Minder risico: de anticonceptiepil. ...
 • Minder risico: eileiders verwijderd of clipjes op de eileiders. ...
 • Eierstokkanker is niet besmettelijk.

Kan gynaecoloog eierstokkanker zien?

Onderzoeken in het ziekenhuis

De gynaecoloog stelt je vragen en doet een lichamelijk onderzoek. Hij of zij voelt aan je buik en klopt erop. Zo kan de arts vocht in de buik of een tumor van de eierstok opsporen. Vaak voelt de arts ook of de lymfeklieren in de liezen of hals groter zijn dan normaal.

Hoe weet je of je een tumor in je buik hebt?

Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.

Hoe snel kan eierstokkanker uitzaaien?

Eierstokkanker zaait snel uit

Op het moment van de diagnose heeft 3 op de 4 vrouwen al uitzaaiingen. Epitheliale eierstokkanker is de meest voorkomende vorm van eierstokkanker. Eerst verspreidt de ziekte zich naar de buikholte. Daarna kan de kanker uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Hoe lang duurt herstel na verwijderen eierstokken?

Herstel. Over het algemeen moet u voor het herstel op één tot twee weken rekenen. De eerste dagen kunt u over het algemeen wel voor u zelf zorgen, maar bijvoorbeeld niet voor een gezin. Voordat u wordt opgenomen, is het aan te raden een en ander te regelen voor de periode na het ontslag uit het ziekenhuis.

Wat is het verschil tussen eileider en eierstok?

Elke maand komt er in één van de eierstokken een rijpe eicel vrij. Deze komt in een eileider terecht (eisprong). Na geslachtsgemeenschap kan de eicel daar bevrucht worden door een zaadcel. Hierna wordt de bevruchte eicel naar de baarmoeder getransporteerd door de trilhaartjes.

Hoe vaak komt cyste op eierstok voor?

Als gevolg van de ovulatie kan zich op één of beide eierstokken een met vocht gevulde zakje vormen die eierstokcyste wordt genoemd. Eierstokcysten zijn niet ongewoon: 20% van de vrouwen krijgt er minstens één in haar leven.

Vorige artikel
Kan een 15 jarige alleen wonen?