Wat is de eerste handeling wanneer een slachtoffer niet reageert?
Gevraagd door: Sofie van de Veen | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.4/5 (36 stemmen)
Start met reanimeren als er geen normale ademhaling is: Volg de instructies van de centralist en de AED. Geef steeds 30 borstcompressies en 2 beademingen. Als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
Wat doe je als een slachtoffer wel ademt maar niet reageert?
Bij een slachtoffer met een (normale) ademhaling handel je als volgt: Zijn er omstanders in de buurt? Vraag of zij 1-1-2 bellen en een AED halen. Als je alleen bent bel je zelf met de hulpdiensten en zet je de telefoon vervolgens op luidspreker.
Wat moet u als eerste controleren bij een slachtoffer die niet reageert op luid aanspreken en duwen tegen de schouders?
Vraag een slachtoffer die bewusteloos lijkt, luid en duidelijk: "Gaat het?". Als het slachtoffer niet reageert schudt je zacht aan zijn schouders. Dit doe je omdat het slachtoffer iets aan het gehoor zou kunnen mankeren.
Wat doe je eerst bij het verlenen van eerste hulp wanneer het slachtoffer bij bewustzijn is?
Eerst beoordeel je zijn toestand. Controleer de ademhaling en het bewustzijn van het slachtoffer en ga na welke andere symptomen het slachtoffer nog vertoont. Vervolgens moet je de hulpdiensten alarmeren. Dit doe je duidelijk en kordaat.
Wat controleer je als eerste bij ieder slachtoffer?
Vitale functie 1: het bewustzijn
Kijk altijd eerst of het slachtoffer kan praten of bewegen, dit betekent namelijk dat de persoon in kwestie bij kennis is. Mocht het zijn dat het slachtoffer niet meer bij bewustzijn is, dan is het altijd belangrijk om een 'controle bewusteloosheid' test te doen.
Wat doe je als een slachtoffer niet reageert?
- Bel of laat 112 bellen.
- Zet je telefoon op de luidspreker.
- Laat een AED halen als deze beschikbaar is.
- Volg instructies meldkamercentralist op.
- Controleer de ademhaling. Ademt het slachtoffer normaal? Houd zo nodig de luchtweg vrij door de kin omhoog te tillen.
Wat doe je als eerste als iemand niet ademt?
...
Start met reanimeren als er geen normale ademhaling is:
- Volg de instructies van de centralist en de AED.
- Geef steeds 30 borstcompressies en 2 beademingen.
- Als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
Wat zijn de 4 stappen van eerste hulp?
De focus ligt op de 4 stappen in eerste hulp : 1). zorg voor veiligheid, 2). beoordeel de toestand van het slachtoffer, 3). alarmeer de hulpdiensten, 4).
Wat is de eerste handeling die moet worden verricht bij aankomst bij een slachtoffer?
De géén-lijn leidt u door de volgende stappen: ⚫ benaderen van het slachtoffer; ⚫roep om hulp; openen van de luchtweg; ademhalingscontrole; ⚫ alarmeren; ⚫ reanimeren. Op de rechterpagina ziet u welke handelingen u moet uitvoeren als het slachtoffer niet reageert.
Wat is de eerste handeling bij het verlenen van eerste hulp?
Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting. Zorg voor professionele hulp. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.
Wat moet je absoluut niet doen wanneer je een alert slachtoffer treft?
Wil een slachtoffer absoluut niet dat je iets doet, dan doe je het ook niet! Je kunt hulp aanbieden, maar niet opdringen. Voor beschutting zorgen is één van de eerste dingen die de hulpverlener kan doen. Omstanders kunnen al als windscherm dienen.
Wat doe je als een slachtoffer gedurende de reanimatie begint over te geven?
- Controleer het bewustzijn. Schud aan de schouders van het slachtoffer en vraag: “Gaat het?” ...
- Bel direct 112 (of laat iemand bellen) ...
- Controleer ademhaling. ...
- Geen normale ademhaling: start direct met 30 borstcompressies. ...
- Beadem 2 keer. ...
- Sluit een beschikbare AED direct aan.
Hoe controleer je of een slachtoffer nog bij bewust zijn is?
Controleer het bewustzijn
Schud zacht aan de schouders van het slachtoffer. Vraag luid : “Is alles oké ?”. Reageert het slachtoffer, dan is hij bij bewustzijn. Laat het slachtoffer liggen, verplaats hem alleen als dat absoluut noodzakelijk is.
Wat is de 1ste hulp bij een slachtoffer met gasping?
Ook als een slachtoffer nog gaspt moet toch met reanimatie begonnen worden. Bij twijfel over wel of geen gasping begin je met reanimeren en onmiddellijk 112 (te laten) bellen. Als er een AED in de buurt is laat je die ook halen.
Waar is de eerste hulp bij bewusteloosheid op gericht?
Wat te doen bij bewusteloosheid
Zorg ervoor dat de ademweg van het slachtoffer vrij is en maak knellende kleding los. Blijf de ademhaling controleren, luister bij mond en neus. Houd in de gaten of de borstkas op en neer gaat. Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging, om verstikking te voorkomen.
Hoe beoordelen we bij een bewusteloos slachtoffer de ademhaling?
Controleer ademhaling
Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
Wat zijn de 5 EHBO basisregels?
- 5 Basisregels EHBO – #1: Let op gevaar.
- #2: Achterhaal wat er gebeurd is.
- #3: Geruststellen en beschutten.
- #4: Schakel hulpdiensten in.
- #5: Zorg voor het slachtoffer.
- EHBO/BHV leren.
Wat kan een BHV er als eerste doen om de overlevingskans van een slachtoffer met een circulatiestilstand te vergroten?
Direct reanimeren
Bij een circulatiestilstand vergroot de overlevingskans van een slachtoffer als direct met borstcompressies en beademing wordt gestart.
Waarom moet een slachtoffer dat niet reageert op aanspreken en licht schudden in de stabiele zijligging worden gebracht?
De luchtwegen worden zo vrij gehouden. Dit is nodig, omdat bij een bewusteloos slachtoffer de spieren in de keelholte verslappen. Hierdoor kan de tong in de keel zakken, waardoor de ademweg geblokkeerd is en het slachtoffer stikt.
Wat zijn de zes basisprincipes van eerste hulp?
- Basisprincipe 1 : Handel als eerstehulpverlener. ...
- Basisprincipe 2 : Blijf rustig in een noodsituatie. ...
- Basisprincipe 3 : Verleen psychosociale hulp. ...
- Basisprincipe 4 : Vermijd besmetting. ...
- Basisprincipe 5 : Zorg voor het comfort van het slachtoffer. ...
- Basisprincipe 6 : Hou rekening met emotionele reacties nadien.
Hoe benader je een slachtoffer?
Benader het slachtoffer vriendelijk, open en zonder vooroordelen. Vraag hem wat er gebeurd is, zonder daarbij de schuldvraag aan de orde te stellen. Leg uit wat er gebeurd is en vertel wat je gaat doen, voordat je handelingen daadwerkelijk uitvoert. Bereidt het slachtoffer voor op pijnlijke handelingen.
Wat is een goede manier om een slachtoffer gerust te stellen?
Je kunt het slachtoffer geruststellen door: alle mensen die het slachtoffer kent bij het slachtoffer te laten. te wachten tot het slachtoffer rustig is en dan gaan helpen. je voorstellen, respectvol te handelen, betrokken zijn, kalm en vriendelijkheid uitstralen.
Wat is een Gasping?
Een agonale ademhaling (ook wel gasping genoemd) is een fysieke reactie die lijkt op het happen naar adem. Er is in dit geval geen sprake van een normale ademhaling; het is een impulsreactie van het lichaam die optreedt bij een circulatiestilstand (hartstilstand).
Hoe controleer je of iemand bij bewustzijn is?
Schud zachtjes aan beide schouders, en vraag luidop of alles in orde is. Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten.
Welke 2 handelingen voer je het beste uit als de beademing niet effectief blijkt?
Als u geen beademingen kunt of wilt geven, geef dan alleen borstcompressies – continu – met een frequentie van tenminste 100 per minuut, maar niet meer dan 120 per minuut.
Wat doet de vader tijdens de bevalling?
Hoeveel kost iemand aanklagen?