Je ogen gezond houden met deze zes tips

Wat is de beste voeding voor je ogen?

Gevraagd door: drs Mads van der Wal  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (40 stemmen)

Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.

Welk fruit is goed voor ogen?

Vitamine-C voor ogen

Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.

Wat drinken voor ogen?

Genoeg vloeistof drinken is een goed idee als u last heeft van droge ogen. Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben. Genoeg slapen helpt uw ogen ook om weer op te laden. Zeven tot acht uur slaap per nacht is voldoende.

Hoe krijg je weer gezonde ogen?

Niet alleen houden deze tips uw ogen in topconditie, ze zorgen er bovendien voor dat oogziektes vermeden of verminderd worden.
 1. Bescherm uw ogen tegen de zon. ...
 2. Kijk nooit recht in de zon. ...
 3. Zorg voor voldoende, goed licht. ...
 4. Neem pauzes van uw scherm. ...
 5. Houd afstand van uw scherm. ...
 6. Pas de helderheid van het scherm aan.

Kan de sterkte van je ogen verbeteren?

We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan je weer scherp zien?

Om toch scherp te kunnen zien draagt u nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen. U kunt ook kiezen voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie (voorzetlens of lenswissel). Dit wordt ook wel refractieve oogchirurgie genoemd.

Welke thee is goed voor de ogen?

Tegen een ontstoken oog

Bij een geïrriteerd of ontstoken oog is het slim om kamillethee in huis te halen. Door de ontstekingsremmende werking en het kalmerende effect zal je minder last hebben van je oog.

Wat is de beste vitamine voor de ogen?

Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.

Hoe voorkom ik dat mijn ogen achteruit gaan?

Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken.

Is wortel echt goed voor je ogen?

Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.

Is koffie goed voor je ogen?

Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen koffie met cafeïne en slechter wordende ogen. Mensen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een grotere kans op een verhoogde oogdruk, wat weer kan leiden tot glaucoom: een aandoening die het zicht kan verminderen.

Waarom gaan mijn ogen zo snel achteruit?

Hoe snel het gezichtsvermogen achteruit gaat is verschillend per persoon. In enkele gevallen komt staar op jongere leeftijd voor, het kan zelfs aangeboren zijn. Andere oorzaken zijn trauma, medicijn gebruik, en bijvoorbeeld diabetes.

Is magnesium goed voor je ogen?

Magnesium ontspant de ogen

Samen met water en zuurstof zijn het de drie essentiële levensstoffen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en kan wel eens een belangrijke reden zijn waarom je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren. Zie je slecht, dan zit er spanning in de oogspieren.

Wat verbetert je ogen?

Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.

Is komkommer goed voor je oog?

Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!

Is melk goed voor de ogen?

Zuivelproducten hebben een positief effect op droge ogen en zijn een goede bron van vitamine B en vitamine D.

Wat is niet goed voor je ogen?

Bescherm uw ogen tegen Uv-straling

Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot blijvende schade aan uw ogen.

Welke medicijnen zijn slecht voor de ogen?

Hier is een kort overzicht:
 • Anticonceptiepil. Sommige preparaten kunnen droge ogen veroorzaken. ...
 • Antibiotica. Enkele preparaten kunnen tot zichtproblemen, brandende ogen en in enkele gevallen verhoogde gevoeligheid voor licht leiden. ...
 • Anti-allergica. ...
 • Anti-aritmica. ...
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk. ...
 • Pijnstillers.

Is op je telefoon kijken slecht voor je ogen?

Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.

Waar zit veel selenium in?

Selenium zit in veel voedingsmiddelen. Vooral in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen.

Hoe krijg je minder last van je ogen?

Knipper regelmatig, vooral als u veel leest of naar een beeldscherm kijkt. Dat is belangrijk om uw ogen vochtig te houden. Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat. Hang bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming.

Is omega 3 goed voor je ogen?

Een belangrijk omega 3-vetzuur is DHA, docosahexaeenzuur, een essentiële bouwsteen voor je ogen. DHA is een belangrijk bestanddeel van het netvlies in je oog. Het draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

Is olijfolie goed voor je ogen?

Olijfolie staat bovenaan deze lijst van voeding voor gezonde ogen. Olijfolie vermindert namelijk het risico op hart- en vaatziekten én het is heel goed voor je ogen. Dankzij de omega 3-vetzuren, omega 6-vetzuren en vitamine E helpt olijfolie ook om droge ogen en leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.

Welke thee is goed voor wallen?

De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.

Wat te doen met droge ogen?

Wat te doen tegen droge ogen?
 • Gebruik Visiodoron Malva Oogdruppels. Droge ogen kun je het snelst verhelpen door kunsttranen toe te dienen. ...
 • Knipper voldoende met je ogen. ...
 • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid. ...
 • Geef je ogen voldoende rust. ...
 • Draag je contactlenzen met mate. ...
 • Draag een zonnebril.