Wat is de beste therapie bij trauma?
Gevraagd door: prof. Sara Çakir | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.1/5 (15 stemmen)
Een populaire en goed werkende therapievorm voor traumaverwerking is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Deze succesvolle techniek helpt vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang. Dit gebeurt zonder uitgebreide gesprekken en in een zeer korte tijd.
Welke therapie bij traumaverwerking?
- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ...
- Cognitieve gedragstherapie (CGT) ...
- BEPP (beknopte eclectische psychotherapie voor PTSS) ...
- NET (narratieve exposure therapie)
Hoe kun je het beste een trauma verwerken?
Met steun van mensen uit je onmiddellijke omgeving verloopt de traumaverwerking beter. Het tonen van begrip, een luisterend oor bieden en vragen stellen helpen in de trauma therapie. Soms helpt het in de trauma verwerking van de gebeurtenis door erover te schrijven.
Kun je genezen van trauma?
Kan een trauma genezen? Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van een trauma. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk die helpen bij het herstellen van de klachten van het posttraumatisch stresssyndroom.
Hoe heftig is EMDR?
Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt. In sommige gevallen kunnen er nieuwe, heftige beelden of gevoelens bovenkomen wat het idee zou kunnen geven dat er iets misgaat.
Welke therapie lijkt op EMDR?
Bij IEMT wordt er nauwelijks gewerkt met traumatisch beeldmateriaal. Dit is bij EMDR wel het geval, het staat zelfs centraal in deze therapie. Bij IEMT hoeft de cliënt de traumatische /onprettige ervaring niet opnieuw te beleven en te vertellen. Dit in tegenstelling tot EMDR.
Is EMDR altijd succesvol?
EMDR is een effectieve behandelmethode bij bijvoorbeeld PTSS, maar werkt niet altijd. EMDR kan om een aantal redenen niet of minder effectief zijn: Je wilt niet in contact komen met je gevoelens. Het voordeel van EMDR is dat je niet heel uitgebreid over je trauma en gevoelens hoeft te praten.
Waarom werkt EMDR zo goed?
Een mogelijke verklaring voor de effecten van EMDR is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. Denkbaar is dat combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd.
Kan EMDR averechts werken?
EMDR werkt soms minder goed als je geen herinneringen hebt aan het trauma. Of dat je wel een herinnering hebt aan een specifieke gebeurtenis maar dat er nog meer gebeurtenissen zitten opgeslagen in je brein waar je geen weet van hebt.
Kan EMDR trauma verergeren?
Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.
Hoe kom je in aanmerking voor EMDR?
Bij psychische klachten na een ingrijpende ervaring kun je eerst terecht bij de huisarts. Hij verwijst je vervolgens door naar de basis GGZ of (eventueel) naar de gespecialiseerde GGZ. Onder deze psychische zorg valt ook EMDR-therapie. Dit krijg je vergoed vanuit de basis zorgverzekering.
Wat doet trauma met je lichaam?
Wat is het effect
Een trauma verbrijzelt iemands veilige aannames over de wereld om zich heen. Een van de nadeligste gevolgen is innerlijke fragmentatie en emotionele splitsing tussen lijf en hoofd, emoties en handelingen, aan- en afwezigheid.
Wat is het verschil tussen trauma en PTSS?
In je leven kunnen er dingen gebeuren die zo erg zijn dat we het een trauma noemen. Als gevolg van een traumatische ervaring kun je een PTSS ontwikkelen (posttraumatische stressstoornis). De klachten kunnen zo erg zijn dat ze je leven negatief veranderen. Gelukkig is PTSS behandelbaar.
Hoe snel kan EMDR na trauma?
Hoe lang EMDR-therapie duurt is afhankelijk van de klachten. Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, of jarenlang misbruik. Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies.
Welke vier klachten zijn kenmerkend voor PTSS?
- Herbeleven. U beleeft de nare gebeurtenissen steeds opnieuw: in uw dromen (nachtmerries), maar ook overdag in uw gedachten. ...
- Dingen doen om er niet aan te hoeven denken (vermijden) ...
- Negatieve gedachten en gevoelens. ...
- Spanning en onrust.
Wat zijn de symptomen van trauma?
De belangrijkste klacht bij een psychotrauma of PTSS is het steeds weer opnieuw beleven van de verschrikkelijke gebeurtenis. De klachten kunnen grofweg worden onderverdeeld in vier soorten klachten: herbelevingen, vermijdingsreacties, negatieve gedachten en gevoelens en sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie.
Wat je niet moet zeggen tegen iemand met PTSS?
Luister aandachtig en oordeel niet. Het kost tijd om te herstellen van een trauma. Zeg dus niet “het gaat vast snel over” en schep geen valse verwachtingen. Iemand met een PTSS heeft geen vertrouwen in een veilige wereld.
Is EMDR onzin?
Voorlopig ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat EMDR werkt voor andere klachten dan posttraumatische stressstoornis. Zo is er pas een grote studie gedaan onder alcoholverslaafden, die beslist niet bleken op te knappen door EMDR.”
Kun je EMDR bij je zelf doen?
Met zelfhulp-EMDR kun je wel bereiken dat je dingen die je dwars zitten makkelijker loslaat. Het helpt je om vervelende opmerkingen te relativeren, maar ook pestgedrag van vroeger, schaamtevolle ervaringen, mislukkingen of panieksituaties het hoofd te bieden.
Wat doet de behandeling EMDR met je hersenen?
Het volgen van de stimuli kost geheugencapaciteit. Daardoor hebben de hersenen minder ruimte voor de nare gedachten bij de traumatische ervaring. Door de EMDR-therapie krijgen de nare gedachten een andere betekenis. Langzamerhand worden de herinneringen dragelijker en minder emotioneel beladen.
Welke zorgverzekering vergoed EMDR?
EMDR valt onder de basis geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De basisverzekering vergoedt de kosten volledig. Om EMDR-therapie vergoed te krijgen, stellen verzekeraars de voorwaarde dat er sprake moet zijn van een posttraumatisch stresssyndroom. Hiervoor hebt u een verwijzing van uw huisarts nodig.
Wat niet doen na EMDR?
Zorg dat er rust en ruimte in je agenda is op de dag van de sessie en in de avonden en dagen erna. Je kunt gewoon naar je werk en voor je gezin zorgen, maar een EMDR-sessie kan vermoeiend zijn. Houd daar rekening mee.
Kan je EMDR verkeerd doen?
Tussen de vele herinneringen die een cliënt heeft, moet je de juiste aanspreken. Zet je te snel EMDR in, dan kan dat meer kwaad doen dan goed." Je krijgt geen hersenbeschadiging van een verkeerde sessie. Maar behandel je een trauma verkeerd, dan kan een cliënt psychische klachten krijgen als depressie of boosheid.
Wat maakt PTSS erger?
Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden.
Een slechte leefstijl, waaronder ongezonde voeding, alcohol- of drugsgebruik, is een risicofactor voor toenemende klachten. Te weinig slaap speelt ook een rol speelt in de toename van PTSS klachten.
Heeft erfenis invloed op kinderalimentatie?
Kan je geitenkaas eten als je zwanger bent?