Top 3 pershoudingen | persen | bevalhoudingen | natuurlijke bevalling | doula tips

Wat is de beste houding om te bevallen?

Gevraagd door: ing. Silke Aslan  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (39 stemmen)

De meeste baby'tjes worden in de rugligging geboren. Voor de verloskundige is dit de beste houding om de bevalling goed in de gaten te houden en om eventueel in te grijpen als dit nodig is. Door je benen op te trekken en je knieën vast te pakken, kan je de meeste kracht zetten tijdens het persen.

Welke houding is het beste om te bevallen?

Uit onderzoek is gebleken dat in een verticale positie van het bovenlichaam, dus in een staande of zittende houding, de bevalling vaak sneller gaat en met minder complicaties verloopt dan bij een bevalling in rugligging. De druk op de baarmoeder is groter, wat zorgt voor krachtigere weeën. Het persen gaat makkelijker.

Wat kan ik doen om makkelijk te bevallen?

10 tips om pijn bevalling te verminderen
 • Beval daar waar jij je het prettigst voelt. ...
 • Omring je met een goed team. ...
 • Weet wat er gebeurt tijdens een bevalling. ...
 • Bespreek je angst voor pijn tijdens de bevalling.

Waarom bevallen op rug?

Waarom zou je eigenlijk in een andere houding bevallen dan op je rug? Daar zijn een aantal redenen voor: Het persen is minder pijnlijk en gaat makkelijker. Het persen duurt minder lang.

Waarom liggend in bed bevallen?

Voordelen rugligging

Voordelen van de rugligging zijn: Tussen de persweeën door kan je lekker achteruit hangen. Als de bevalling te snel verloopt (waardoor de kans op inscheuren toeneemt), kan je dit remmen door middel van de rugligging.

27 gerelateerde vragen gevonden

Heeft een verticale houding bij bevallingen?

Een verticale houding zorgt voor meer druk op de baarmoedermond waardoor de ontsluitingsfase én de persfase makkelijker zullen gaan. Veel vrouwen vangen de ontsluitingsweeën staand op.

Waarom zetten de weeën niet door?

Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door. Het helpt om een warme douche/bad te nemen, je baarmoeder ontspant en de pijn zakt dan sneller af.

Wat is een Rugwee?

Rugweeën zijn pijnlijke samentrekkingen van je baarmoederspier die je in je (onder)rug voelt. Weeën zorgen ervoor dat je baarmoederhals korter wordt en dat je baarmoedermond verweekt en oprekt. Zo ontstaat ontsluiting. Net zoals buikweeën zorgen ook rugweeën voor ontsluiting.

Wat voor soorten bevallingen zijn er?

Soorten bevallingen
 • Een normale bevalling. ...
 • Onderwaterbevalling. ...
 • Een keizersnede. ...
 • Een geplande keizersnede. ...
 • Ingeleide bevalling. ...
 • Wat als je gynaecoloog niet beschikbaar is? ...
 • Bevallingen door je huisarts of een (zelfstandige) vroedvrouw.

Kun je staand bevallen?

Staand bevallen

Tijdens het persen heb je in een staande houding veel bewegingsvrijheid. Zorg ervoor dat je je wel aan iets of iemand vast kunt houden om ergens aan te kunnen hangen of op te leunen wanneer dit nodig is.

Hoe Bevallingsbal gebruiken?

De bevallingsbal kan je gebruiken tijdens je gehele bevalling. Hij is voornamelijk geschikt om je weeën mee op te vangen, maar als je erop wilt persen kan dit ook. Je partner kan de bal tussen zijn benen klemmen, zodat hij niet wegrolt. Ga er op zitten en kantel je bekken iets naar voren.

Wat zijn voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Wat moet je doen als je alleen bevalt?

Plotseling bevallen zonder medische hulp
 1. Zoek ten eerste een veilige en rustige plaats. ...
 2. Probeer altijd kalm te blijven. ...
 3. Ben je thuis en is er tijd om het bed op te maken? ...
 4. Leg hydrofiele luiers of handdoeken klaar.
 5. Zorg dat iedereen schone, gewassen handen heeft of handschoenen draagt.

Wat zijn de voordelen van thuis bevallen?

Voordelen. Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.

Hoe ervaren vrouwen bevalling?

Uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu onder 10.000 vrouwen die de afgelopen 2 jaar zijn bevallen, blijkt dat 60 procent hun bevalling lichamelijk heel of behoorlijk zwaar vonden. Maar een aanzienlijke groep vond de bevalling ook niet zo zwaar (32 procent) of zelfs helemaal niet zwaar (8 procent).

Wat is een snelle bevalling?

Bij een eerste zwangerschap duurt de bevalling doorgaans redelijk lang. Alleen al de ontsluitingsfase duurt gemiddeld meer dan 10 uur. Maar soms wil de kleine zo snel ter wereld komen dat je amper beseft dat je aan het bevallen bent.

Wat is een Lotus geboorte?

Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.

Wat is een Baarschelp?

De baarschelp is een soort kruk in de vorm van een schelp die gebruikt wordt bij vrouwen die hurkend op bed willen bevallen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de baarkruk kan de baarschelp dus op bed gebruikt worden – wat een groot voordeel voor de verloskundige is.

Welke pijnbestrijding bij bevalling?

 • Pijnbestrijding met ruggenprik (epiduraal) De ruggenprik (epiduraal) is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. ...
 • Pijnbestrijding met pethidine. Pethidine is een morfineachtige stof. ...
 • Pijnbestrijding met remifentanil. Remifentanil is ook een morfineachtige stof.

Hoe lang duurt een Rugwee?

Deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting. Ze zorgen alleen voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond. Een enkele keer beginnen de weeën direct om de 3-4 minuten, maar zijn ze niet zo sterk en duren ze kort. Ook deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting.

Kan bevalling beginnen met rugpijn?

Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling. De pijn dient zich aan met tussenpozen. Mocht je midden in de nacht wakker worden en het ineens heel koud hebben, dan kan dat ook een voorteken zijn. Je maakt zelf afspraken met je verloskundige, wanneer je hem/haar moet bellen.

Wat is een Beenwee?

Bij beenweeën voel je de meeste pijn van de ontsluitingsweeën in je bovenbenen. Dit wordt veelal ervaren als een nare pijn, omdat vrouwen de pijn niet gemakkelijk kunnen opvangen. Je kunt beenweeën op meerdere plaatsen in je benen voelen. Je kunt bij dit soort weeën je partner vragen of hij je benen wilt masseren.

Waarom beginnen de meeste bevallingen s nachts?

De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.

Hoe lang duurt het voordat weeën Regelmatig komen?

Bel je verloskundige wanneer:

De weeën 1-2 uur lang iedere 3-4 minuten komen en ongeveer 60 seconden duren. Je vruchtwater verliest dat groen of bruin van kleur is. Je bloed verliest meer dan een menstruatie terwijl je weeën hebt. Je ongerust bent of ons anderszins nodig hebt.

Kan je al ontsluiting hebben zonder weeën?

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.

Volgende artikel
Hoe oud is een gemiddelde vader?