Vlog Parallel Ouderschap

Wat is de basis voor solo parallel ouderschap?

Gevraagd door: prof. Adriana Ramos  |  Laatste update: 6 december 2023
Score: 4.7/5 (74 stemmen)

Bij parallel solo ouderschap geven ouders ieder hun eigen gezinsleven en ouderschap met hun kind(eren) vorm. Afspraken over de omgang worden strikt nageleefd en contact tussen de ouders wordt tot het minimum beperkt. Binnen parallel solo ouderschap werken we vanuit een cirkel van invloed.

Hoe werkt solo parallel ouderschap?

Bij Parallel Solo Ouderschap ligt de focus de ouder-kindrelatie van elke ouder, naast de andere ouder die ook een relatie heeft met het kind. We verlaten het idee dat ouders samen moeten ouder blijven, maar stellen dat beide ouders allebei naast elkaar ouder zijn van dit kind en deze relatie moeten kunnen vorm geven.

Wat zijn de regels bij co-ouderschap?

Co-ouderschap na een scheiding regelt u in een ouderschapsplan. Hierin spreekt u af dat u allebei evenveel voor de kinderen zorgt. Soms moet u dit plan naar de rechtbank sturen.

Is 70 30 co-ouderschap?

Omdat er in de wet niets is vastgelegd over een co-ouderschap zijn je ex-partner en jij vrij om hier een eigen invulling aan te geven. Er is niemand die jullie verplicht dat het 50/50 verdeeld moet zijn. Je kunt ook kiezen voor een 60/40 verdeling, of zelfs een 70/30 verdeling.

Hoe ver mogen gescheiden ouders uit elkaar wonen?

Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat moeten gescheiden ouders betalen?

Kinderalimentatie is de verplichting om na de scheiding als ouder financieel voor je kind(eren) te blijven zorgen. Je bent verplicht om naar draagkracht mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind. Die verplichting houdt pas op als je kind 21 jaar is.

Hoeveel km uit elkaar bij co-ouderschap?

In het geval van co-ouderschap, waarbij beide ouders de helft van de zorg voor de kinderen dragen, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen. Een grotere afstand maakt het vaak lastig om het co-ouderschap in stand te houden.

Is 60 40 co-ouderschap?

Co-ouderschap is namelijk geen juridische term. Bij co-ouderschap spreken we dus van een gelijke zorgverdeling. Een co-ouderschap gaat over een gelijke zorgverdeling zijn, waarbij de zorg taken voor de kinderen zijn verdeeld. Dit kan 50/50 zijn, maar ook bij een 60/40 regeling wordt nog gesproken over co-ouderschap.

Wat is de beste verdeling bij co-ouderschap?

Om te zorgen voor een eerlijke financiële verdeling, kiezen veel co-ouders voor een kinderrekening. Dit is een en/of rekening waar beide ouders toegang toe hebben en die ze gebruiken voor uitgaven voor de kinderen. Denk aan schoolkosten, kleding en sport.

Is alimentatie verplicht bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap wonen de kinderen afwisselend bij beide ouders en delen ouders de kosten. Maar gaan de kinderen bij één van de ouders wonen? Dan betaalt de andere ouder kinderalimentatie. Hij of zij betaalt dan mee aan de kosten voor opvoeding en levensonderhoud van de kinderen.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen bij co-ouderschap?

15% in geval van één dag per week, zoals bijvoorbeeld het geval is als één ouder de kinderen één weekend per twee weken ziet. 25% bij twee dagen zorg per week. 35% bij co-ouderschap (beiden minimaal 3 dagen per week de zorg)

Wie heeft er recht op kindgebonden budget bij co-ouderschap?

U bent co-ouder en heeft samen 2 of meer kinderen

Kies samen met de andere ouder wie de aanvrager van de kinderbijslag wordt. U kunt 1 ouder kiezen of u kunt beiden aanvrager van de kinderbijslag worden voor de verschillende kinderen. Voldoet u beiden aan de voorwaarden? Dan kunt u beiden kindgebonden budget krijgen.

Kan je als vader co-ouderschap weigeren?

Het staat je vrij om co-ouderschap te weigeren, al ben je de vader of de moeder. Als je denkt dat co-ouderschap in jullie situatie niet geschikt is, dan is het altijd goed om dat uit te spreken. Het helpt als je met een ander voorstel komt waarvan je denkt iedereen tegemoet te komen.

Wie heeft het kind ten laste bij co-ouderschap?

Het hoofd van het gezin neemt de gemeenschappelijke kinderen ten laste. Vaak de ouder met het hoogste belastbaar inkomen. Ben je gescheiden? Meestal neemt een van beide ouders het kind ten laste.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

De nadelen van co-ouderschap zijn:
  • Er zal veel contact zijn tussen vader en moeder.
  • Co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn met het werk.
  • De kosten zijn hoger, omdat veel zaken dubbel aangeschaft moeten worden. ...
  • Er moet telkens 'verhuisd' worden, dit kan voor sommige kinderen erg belastend en onrustig zijn.

Hoe oud moet een kind zijn voor co-ouderschap?

In het algemeen zijn pedagogen van mening dat co-ouderschap niet geschikt is voor kinderen jonger dan vier/vijf jaar, en in ieder geval niet voor kinderen die jonger zijn dan drie jaar. Dat heeft te maken met de hechting.

Wat is parallel co-ouderschap?

Parallel ouderschap betekent dat de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat ze dat onderling afstemmen. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen.

Wat is de meest voorkomende omgangsregeling kind?

Een veelvoorkomende omgangsregeling is dat de kinderen gedurende een weekend om de veertien dagen bij de 'niet-inwonende' ouder verblijven. Vaak zijn de kinderen dan ook gedurende de helft van de schoolvakanties bij deze ouder en worden de feestdagen eerlijk verdeeld.

Heeft vader ook recht op kinderbijslag?

De ouder bij wie het kind woont, krijgt de kinderbijslag. Heeft u co-ouderschap ? Dan heeft u samen afgesproken wie de kinderbijslag krijgt.

Hoe dagen verdelen co-ouderschap?

Omgangsregeling betekenis

Bij co-ouderschap is het uitgangspunt dat de kinderen evenveel bij jou als bij je (ex-)partner zijn. Jullie kind is dan 3,5 dagen bij jou en 3,5 dagen bij je (ex-)partner, of jullie kind is om de week bij jou en om de week bij je (ex-)partner. Je maakt hier samen afspraken over.

Heeft co-ouderschap invloed op toeslagen?

Recht op toeslagen

Hebben uw ex-partner en u kinderen en kiest u voor co-ouderschap? Dan heeft dit gevolgen voor meerdere toeslagen. Het kan zijn dat u, wanneer u uit elkaar gaat, recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

Wie beslist over co-ouderschap?

Kinderen vanaf twaalf jaar worden door de rechter gehoord. De rechter beslist over de verdeling van de zorg, het is dus niet zo dat kinderen vanaf twaalf jaar zelf moeten of kunnen kiezen bij welke ouder zij wonen en hoe de omgangsregeling er uitziet. Wel kunnen ze aangeven wat zij graag zouden willen.

Wat als mijn ex zich niet aan afspraken houdt?

Het niet naleven van het ouderschapsplan heeft gevolgen. Als de rechter beslist dat je ex-partner de afspraken moet nakomen, kan het zijn dat de rechter een dwangmiddel inzet. Dit kan bijvoorbeeld een boete zijn (dit heet een dwangsom). Je ex-partner krijgt dan telkens een boete als hij of zij de afspraak niet nakomt.

Wie bepaalt de omgangsregeling?

De rechter beslist in jouw belang, al kan hij dat anders zien dan jijzelf. Als er een rechtszaak is, nodigt de rechter je uit voor een kindgesprek om je mening te geven. Dat is niet verplicht. Je vindt het adres van de rechtbank op de pagina Contact.

Hoeveel uur co-ouderschap?

Volgens de Belastingdienst ben je co-ouder als jullie kind 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij jou is en 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat jullie kind om de week bij jou is en om de week bij je (ex-)partner.