Wat is beter een spiraal of de pil?
Gevraagd door: dr.h.c. Esmée van de Velde | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.2/5 (11 stemmen)
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Wat werkt beter pil of spiraal?
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Wat zijn de nadelen van een spiraal?
- De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. ...
- Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding.
- Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
- Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
Waarom spiraal en geen pil?
Een spiraaltje wordt een keer ingebracht, waarna je vijf jaar lang niet meer aan voorbehoedsmiddelen hoeft te denken: net als bij de pil is de kans op een zwangerschap miniem. Ben je ouder dan veertig, dan kan een spiraal nog langer blijven zitten, omdat je boven die leeftijd minder vruchtbaar bent.
Waarom zou je een spiraal nemen?
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Hoeveel minder hormonen in spiraal dan pil?
Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.
Wat is de meest betrouwbare anticonceptie?
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Wat is de minst schadelijke anticonceptie?
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.
Kan een spiraal verschuiven tijdens seks?
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Hoe lang na spiraal seks?
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Heeft een spiraal invloed op je stemming?
Tijdens tests krijgen sommige vrouwen meer last van depressie met een hormonaal spiraaltje. Dat zijn vooral vrouwen die hier al eerder last van hadden. Andere vrouwen hebben net minder depressie wanneer ze het hormoonspiraal gebruiken. Bij sommige vrouwen heeft het spiraaltje helemaal geen invloed.
Kun je een spiraal voelen als man?
Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.
Kun je van een spiraaltje dik worden?
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Hoeveel kost het om een spiraal te laten zetten?
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Kun je depressief worden van een spiraal?
Zo is er een onderzoek dat laat zien dat, net als bij de pil, het gebruik van een hormoonspiraal ook gerelateerd is aan de kans op een depressie. Ander onderzoek laat zien dat het gebruik van hormoonspiraal samen gaat met een sterkere reactie op stress.
Welke leeftijd stoppen met spiraal?
Als u na uw 45ste een nieuw hormoonspiraal hebt gekregen, kunt u ervan uitgaan dat deze werkzaam blijft tot uw 52ste. U hoeft het spiraaltje dus op uw 50ste niet voor een korte periode te laten vervangen. U kunt het spiraaltje laten zitten en op uw 52ste laten verwijderen.
Hoeveel pijn doet een spiraal?
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een spiraaltje?
De voor- en nadelen van een spiraal
Je menstruatie wordt vaak minder zwaar. Sommige vrouwen worden zelfs helemaal niet meer ongesteld. Als je het hormoonspiraaltje laat verwijderen, ben je meestal snel weer regelmatig ongesteld. Er komt minder hormoon in je bloed dan bij andere voorbehoedsmiddelen met hormonen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van de pil?
- Niet zwanger. Neem je de pil op de juiste manier? ...
- Meer controle over je cyclus. Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus. ...
- Minder pijn. ...
- Meteen vruchtbaar na de pil. ...
- Minder risico op sommige kankers. ...
- Bijwerkingen. ...
- Beschermt niet tegen soa's. ...
- Je moet de pil stipt nemen.
Welke spiraal is het beste voor mij?
Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. De hormoonspiraal, zoals de Mirena en Kyleena, is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.
Wat zijn de 5 meest gebruikte voorbehoedsmiddelen?
- De anticonceptiepil. De dagelijkse anticonceptiepil is de meest gebruikte methode in Nederland. ...
- De anticonceptiepleister. ...
- De anticonceptiering. ...
- De prikpil. ...
- Het anticonceptiestaafje. ...
- Het spiraaltje. ...
- De barrièremethodes. ...
- Sterilisatie.
Kan de pil je stemming veranderen?
Sommige vrouwen geven aan dat ze zich in de week voor de menstruatie – waarin zowel progesteron als estradiol aan het zakken zijn – prikkelbaar, angstig of somber voelen. Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren.
Hoe groot is de kans dat spiraal niet goed zit?
Controle van het spiraal
Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties. Dit zien we voornamelijk bij de koperspiralen in de eerste 3 menstruaties.
Hoe voelt een spiraal tijdens seks?
Het spiraaltje zit in de baarmoeder en voel je niet tijdens het vrijen. De uiteinden van de draadjes komen uit de baarmoedermond maar zijn zo soepel dat je ze ook niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger.
Waarom geen tampon na spiraal?
Omdat er geen contact is tussen de tampon en het spiraaltje is er dus geen gevaar en kun je de twee producten zonder probleem samen gebruiken. Toch deze kleine kanttekening: wie een hormoonspiraaltje draagt, heeft soms een heel lichte menstruatie. Als men tampons gebruikt, absorberen die vaak te sterk.
Kan een vrouw op een herenfiets?
Hoe kies ik de juiste school voor mijn kind?