Wat is beter de pil of een spiraal?
Gevraagd door: Emir Korkmaz | Laatste update: 10 mei 2023Score: 4.8/5 (37 stemmen)
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Wat zijn de nadelen van een spiraal?
- De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. ...
- Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding.
- Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
- Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
Waarom spiraal en geen pil?
Een spiraaltje wordt een keer ingebracht, waarna je vijf jaar lang niet meer aan voorbehoedsmiddelen hoeft te denken: net als bij de pil is de kans op een zwangerschap miniem. Ben je ouder dan veertig, dan kan een spiraal nog langer blijven zitten, omdat je boven die leeftijd minder vruchtbaar bent.
Welke anticonceptie heeft de minste bijwerkingen?
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.
Wat is het beste voorbehoedsmiddel?
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Is een spiraal betrouwbaarder dan de pil?
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Wat is beter dan de pil?
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
Welke anticonceptie geeft geen gewichtstoename?
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Wat is de zwaarste anticonceptie pil?
Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.
Wat is de zwaarste anticonceptiepil?
De pil zonder oestrogeen
De anticonceptiepil zonder oestrogeen en wordt ook wel de minipil genoemd. In de minipil zit alleen progestageen.
Hoelang mag je niet seksen na spiraal?
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Kan je door spiraal minder zin in seks?
Een spiraal heeft geen negatieve invloed op je libido
Er bestaan twee soorten spiraaltjes: een koperen en hormonale spiraal. In principe zouden beiden geen invloed moeten hebben op je libido of hoe jij je voelt tijdens de seks.
Hoe lang mag je niet seksen na spiraal?
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Kun je een spiraal voelen als man?
Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.
Waarom zou je een spiraal nemen?
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Is spiraaltje goed voor je?
Het hormoonspiraaltje is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.2%. Dat wil zeggen dat als 1.000 vrouwen gedurende 1 jaar het hormoonspiraal gebruiken, er ongeveer 2 zwanger worden.
Wat zijn de voordelen en nadelen van de pil?
- Niet zwanger. Neem je de pil op de juiste manier? ...
- Meer controle over je cyclus. Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus. ...
- Minder pijn. ...
- Meteen vruchtbaar na de pil. ...
- Minder risico op sommige kankers. ...
- Bijwerkingen. ...
- Beschermt niet tegen soa's. ...
- Je moet de pil stipt nemen.
Welke anticonceptie is 100% betrouwbaar?
Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar.
Kun je aankomen van de pil?
Het is niet onmogelijk om aan te komen van de pil, maar het komt relatief minder vaak voor. In de weinige gevallen dat gewichtstoename werd gerapporteerd bleef dit onder de 2 kg. Er zijn natuurlijk veel redenen en omstandigheden waarom je van gewicht verandert, de pil is er maar één van.
Kun je afvallen als je stopt met de pil?
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Doet het pijn om een spiraaltje te laten zetten?
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Hoe oud moet je zijn voor een spiraal?
Je kunt kiezen uit een spiraal met koper of een spiraal met hormonen. De koperspiraal werkt 5 of 10 jaar. Bij de koperspiraal kun je in het begin meer bloedverlies en pijn hebben. De hormoonspiraal werkt 5, 6 of 8 jaar (dat hangt af van het merk).
Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?
Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.
Hoeveel kost het om een spiraal te laten zetten?
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Kan je ongesteld worden met een spiraal?
In het kort. Een hormoonspiraal is een plastic ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Uw ongesteldheid wordt meestal minder hevig of u wordt helemaal niet meer ongesteld. Het spiraaltje voorkomt ook dat u zwanger wordt.
Welke bekende werd in 1452 geboren?
Hoeveel procent bevalt zonder pijnbestrijding?