7 Essential Tips to Make Co-Sleeping Safer

Wat is beter co-sleeper of wiegje?

Gevraagd door: ir. Luuk Bertho  |  Laatste update: 18 december 2023
Score: 4.1/5 (25 stemmen)

Ons advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing.

Hoelang mag een baby in de co-sleeper?

Gemiddeld kun je een co sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden oud is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan je baby overstappen naar een ledikant. Dit kan je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.

Heb je een co-sleeper nodig?

Het advies is (ter voorkoming van wiegendood) om je baby bij jullie op de kamer te laten slapen en dat gaat het beste in een wieg of een co-sleeper (zie later in dit artikel), die neemt immers veel minder ruimte in dan een ledikant EN je verzet hem makkelijker van de babykamer naar jullie slaapkamer.

Is een co-sleeper veilig?

Een vlak en stevig matrasoppervlak is de veiligste slaapplek voor een baby/kind, of dit nu in de wieg, ledikant, co-sleeper of het grote bed is.

Welk bedje voor pasgeboren baby?

De goede maat voor een ledikant voor pasgeboren baby's en oudere baby's is een ledikant van 60 x 120 cm. Van een ledikant heb je vaak langer plezier dan van een wieg. Je baby is waarschijnlijk binnen een mum van tijd uit de wieg gegroeid en een ledikant kun je wel twee jaar gebruiken.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat is beter wiegje of ledikant?

Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.

Waar laat je je pasgeboren baby slapen?

Zorg dat de hoes goed sluit. Wieg of bedje; Leg je baby te slapen in een wieg of bedje. Dit is de veiligste slaapplek. Zet het bedje het eerste halfjaar zo dicht mogelijk bij je eigen bed.

Waarom slaapt baby beter bij ouders in bed?

Co-sleeping kan voor je baby erg goed zijn. Het geeft je baby een veilig gevoel dat je dichtbij bent. Dat bevordert het gevoel van veilige hechting, wat weer erg goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Hechting heeft grote invloed ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve hersenen.

Waarom baby in co-sleeper?

Het geeft namelijk het beschutte gevoel van de baarmoeder. Een co-sleeper zet je bovendien tegen je bed aan, waardoor je baby dichtbij je ligt. Een ledikant is ook een veilige slaapplek voor je baby, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan.

Hoe baby in co-sleeper laten slapen?

Een cosleeper wordt met een open zijde aan het ouderlijk bed vastgezet. Zo kun je altijd een oogje in het zeil houden, kun je de baby makkelijker oppakken om deze te troosten en om je baby te voeden.

Waarom co-sleeper tot 6 maanden?

Waarom een co-sleeper? Het is prettig om je baby de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te laten slapen. Zo kan je je kindje goed in de gaten houden, hoor je hem snel als er wat is en kan je hem direct voeden als hij honger heeft. Leg je baby wel in een eigen ledikantje.

Kan een pasgeboren baby in een ledikant?

Een ledikant heeft altijd één standaard formaat, namelijk 60 x 120 cm. Je kindje kan direct vanaf de geboorte in een ledikant slapen tot ongeveer zo'n 3 jaar. Je kunt er dus voor kiezen om de stap 'wieg' over te slaan en je kindje direct vanaf de geboorte in het ledikant te laten slapen.

Hoe groot is de kans op wiegendood?

Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.

Wat is de beste co-sleeper?

Uiteindelijk kunnen we natuurlijk maar één model de beste co-sleeper noemen, en wat ons betreft moet dat echt de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper zijn. Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet.

Is samen slapen met je kind dan zo apart?

Op samen slapen ligt soms een taboe. Dat taboe is eigenlijk niet nodig. Biologisch gezien is samen slapen met je kind heel logisch, zoogdieren leggen hun kinderen niet apart, omdat de kinderen afhankelijk zijn van hun ouders voor voeding en veiligheid.

Hoe slapen babys het fijnst?

Je baby kun je het beste vanaf de geboorte op zijn rug in bedje leggen. Dit maakt de kans op wiegendood veel kleiner omdat je baby zich vanaf zijn rug niet kan omrollen op zijn buik. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je baby spuugt: je baby zal dan automatisch zijn hoofdje omdraaien om stikken te voorkomen.

Hoe vaak baby overdag in bed?

Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.

Kan een baby in de box slapen?

Geen geschikt alternatief. VeiligheidNL adviseert om een baby te slapen te leggen in een eigen wieg of bedje. De baby box is volgens hen geen alternatief. Er zijn namelijk een aantal zorgpunten bij het gebruik van de doos als slaapplek voor je baby.

Hoe lang mag een baby s nachts zonder voeding?

Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.

Hoe laat baby 4 weken naar bed?

Tip: de 4 tot 6 uur slaap geldt tussen 6:00/7:00 uur 's morgens en 18:00/19:00 uur 's avonds. Daarnaast slaapt je baby tijdens de avond en de nacht.

Hoe lang baby in een wiegje?

Een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van wieg naar ledikant. Een wieg is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.

Hoelang baby wiegje?

Een wieg kun je zeker tot de eerste 3 maanden gebruiken, en misschien zelfs tot 6 maanden. Daarna is het oppassen geblazen, want je kindje wordt steeds beweeglijker en kan op de zij gaan rollen. Zodra je kindje zich omrolt, zich kan optrekken of gaat zitten, is het verstandig over te stappen naar een ledikant.

Waarom eerst een wieg?

In een wiegje is minder ruimte om om te rollen of verstrikt te raken tussen het beddengoed. Hierdoor is het veiliger om je baby aanvankelijk in een wieg te laten slapen. Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant.

Welke maand meeste wiegendood?

De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.

Welke baby's hebben een verhoogd risico op wiegendood?

Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand. Kinderen hebben van zichzelf een verminderde wekbaarheid. Als ze in slaap vallen met hun neus of mond ergens tegenaan, kunnen ze een ademstilstand doen die uiteindelijk kan leiden tot een hartstilstand.

Volgende artikel
Kan ik elke dag honing eten?