Rika Ponnet over de afwijzend vermijdend hechtingsstijl

Wat is afwijzend vermijdend?

Gevraagd door: Jade van de Berg PhD  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (66 stemmen)

Als iemand met een afwijzend vermijdende hechtingsstijl, heb je moeite met emotionele intimiteit. Je waardeert je onafhankelijkheid en vrijheid tot het punt waarop je je ongemakkelijk kunt voelen bij, zelfs verstikt door, intimiteit en nabijheid in een romantische relatie.

Wat is een vermijdende hechtingsstijl?

Vermijdende hechtingsstijl

Dit betekent dat je afstandelijk kan overkomen en niet graag afhankelijk bent van een ander. Je doet dingen het liefst alleen. Dit kan komen doordat jouw ouders/verzorgers tijdens jouw opvoeding in het contact met jou vaak negatief, afwijzend en niet-sensitief waren.

Wat is onveilig vermijdend gehecht?

Type A: Onveilig-vermijdend gehechte kinderen

Deze kinderen hebben hun gehechtheid geminimaliseerd, omdat zij ervaren hebben dat de ouder relatief vaak afwijzend, zakelijk of weinig sensitief is. Ze negeren of vermijden de opvoeder en gedragen zich (prematuur) zelfstandig.

Welke kenmerken horen bij onveilig vermijdend gedrag?

Onveilig vermijdend gehecht

Het kind vermijdt contact en reageert nauwelijks als de opvoeder terugkomt na afwezigheid. Het kind blijft dan bijvoorbeeld op zijn speelgoed gericht. Het kind heeft vaak plezierig contact met vreemden. Dit is een valkuil bij de signalering, want het lijkt allemaal wel mee te vallen.

Hoe om te gaan met vermijdende hechting?

Erkenning. Stap #1 in omgaan met een vermijdende hechtingsstijl is erkenning. Erken en herken jezelf in patronen. Je bent je nu bewust van patronen en weet nu waardoor je je op deze manier opstelt naar anderen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan een narcist hechten?

Een narcist heeft een vermijdende hechtingsstijl wat betekent dat hij anderen moeilijk of niet toelaat. Hij dopt zijn eigen boontjes wel. Ze reageren snel boos en geïrriteerd. Ze kunnen brutaal en eigenzinnig zijn.

Waarom hecht ik me zo snel?

Als je een angstig of vermijdend type bent, kun je een veilig persoon al snel saai vinden. Onbewust heb je nood aan drama. Daarom trekken angstige vermijders en angstige hechters elkaar vaak aan. Twee vermijders gaan zelden een relatie aan, ze zouden al hun tijd spenderen aan het vermijden van elkaar.

Wat zijn vermijdende trekken?

Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, ook wel een vermijdende persoonlijkheidsstoornis genoemd, vinden het moeilijk om anderen te laten zien wie ze zijn, en wat ze van iets vinden. Ze zijn bang, erg terughoudend, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets verkeerds doen of gaan zeggen.

Wat is vermijdend gedrag?

Wat is vermijdend gedrag? Mensen die vermijdend gedrag vertonen, voelen zich vaak erg angstig en onzeker in vriendschappen en relaties. Ze voelen zich minderwaardig en zijn erg gevoelig voor kritiek en het oordeel van anderen. Ook vinden ze het moeilijk om te laten zien wie ze werkelijk zijn.

Waar komt confrontatie vermijdend gedrag vandaan?

Vaak komt conflictvermijdend gedrag voort uit gedachten die je onbewust over jezelf hebt. Bijvoorbeeld de gedachte dat jouw mening minder belangrijk is dan die van anderen. Dat je mensen niet mag teleurstellen. Of dat je je moet aanpassen aan anderen.

Hoe weet je dat je veilig gehecht bent?

Wanneer er sprake is van een goede hechting, wordt dat een veilige hechting genoemd. Kinderen die veilig gehecht zijn zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich snel door hen geruststellen en durven van alles te onderzoeken en ontdekken.

Hoe weet je of je veilig gehecht bent?

Als je onveilig gehecht bent kan het lastig zijn om trouw aan jezelf te blijven, oftewel authentiek te zijn. Contact met een ander vraagt om afstemming. Of het nu op je werk is, met vrienden of met je partner en kinderen: In het contact met anderen wordt er altijd een beroep gedaan op je gevoel voor aanpassing.

Wat is een Hechtingsprobleem?

Kinderen met hechtingsproblemen hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze vinden het moeilijk zich kwetsbaar op te stellen. Ze kunnen niet geloven dat ze op andere mensen kunnen rekenen. Hechtingsproblemen kun je oplossen.

Hoe krijg je een vermijdende persoonlijkheidsstoornis?

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis oorzaak

Zoals erfelijke aanleg, karaktereigenschappen en negatieve ervaringen of aangrijpende gebeurtenis tijdens de jeugd (bijvoorbeeld gepest worden of vaak afgewezen worden door ouders/opvoeders).

Waarom vermijdend gedrag?

Oorzaken. Ik noem een aantal oorzaken voor probleem vermijdend gedrag: Je hebt weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Je hebt nare ervaringen vanuit het verleden waardoor je uit angst het probleem liever vermijdt dan onder ogen ziet.

Kun je herstellen van een hechtingsstoornis?

Niet alle kinderen die onveilig gehecht zijn ontwikkelen hechtingsproblemen. Maar is dat wel het geval, dan is het belangrijk om te weten dat aan betere hechting gewerkt kan worden. Het vertrouwen van het kind kan hersteld worden door te werken aan de band tussen ouder en kind.

Hoe ontstaat vermijdingsgedrag?

Oorzaken vermijdingsgedrag

Wanneer iets oncomfortabel aanvoelt, ga je dat liever uit de weg. Meestal ervaar je een angstig gevoel, waardoor je er liever niet komt. Wanneer je op een bepaald moment in je leven vervelende dingen hebt meegemaakt wil je dit een volgende keer vermijden.

Wat zijn de kenmerken van vermijdende persoonlijkheidsstoornis?

Met een vermijdende-persoonlijkheidsstoornis heb je in vriendschappen en relaties last van veel onzekerheid en angst. Je bent snel bang om iets verkeerds te doen of te zeggen; daardoor ben je vaak teruggetrokken, stil en verlegen. Je laat je pas echt aan anderen zien, als je zeker weet dat je geaccepteerd wordt.

Wat zijn de kenmerken van een borderliner?

  • Borderline kenmerkt zich door instabiliteit en veel abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag. ...
  • Impulsiviteit. ...
  • Stemmingswisselingen. ...
  • Zwart-wit denken. ...
  • Extreme verlatingsangst. ...
  • Zelfbeschadiging. ...
  • Identiteitsproblemen. ...
  • Dissociatieve verschijnselen.

Hoe weet je of iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft?

Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.

Is een persoonlijkheidsstoornis erg?

De gevolgen van een persoonlijkheidsstoornis zijn langdurig en hardnekkig. Als je te maken hebt met een persoonlijkheidsstoornis, dan is de kans groot dat je onvoldoende geleerd hebt om na te denken over jouw gedachten en gevoelens.

Wat is een Avoidant?

Mensen met avoidant attachment zijn wantrouwend en kunnen situaties die intiem of als sociale-steun bedoeld zijn als stresserend ervaren.

Wat is afwijzend gedrag?

Afwijzend-vermijdende mensen hebben een positiever zelfbeeld dan de andere onveilige categorieën (zij het niet zo positief als mensen met een veilige hechting). Hun probleem is vooral dat ze weinig vertrouwen hebben in anderen: Ik ben OK, jij bent niet OK.

Wat voelt iemand met bindingsangst?

Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel. De relaties die je aangaat zijn nooit heel serieus en je investeert er ook weinig in. Of je vermijd liefdesrelaties helemaal. Dit betekent niet dat je geen behoefte hebt aan liefde.

Wat zijn de 4 verschillende Hechtingsstijlen?

Gehechtheidsrelaties kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën: veilig, onveilig vermijdend, onveilig ambivalent en gedesorganiseerd.

Vorige artikel
Hoe verhoog je je zelfbeeld?
Volgende artikel
Kun je met 7 maanden bevallen?