Groeimee: Wat is opvoedingsondersteuning?

Wat houd opvoedondersteuning in?

Gevraagd door: Stefan Winklaar  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (62 stemmen)

Opvoedingsondersteuning omvat alle soorten ondersteuning van ouders die een opvoedvraag of opvoedprobleem hebben2. De definitie luidt: het ondersteunen van ouders bij de opvoeding om een optimale ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Wat is informele opvoedondersteuning?

Programma's die informele opvoedondersteuning bieden zoals Moeders Informeren Moeders, Home- Start, Spel aan Huis en Steunouder verdienen een vaste plek als aanvulling op de ondersteuning aan vluchtelinggezinnen vanuit bijvoorbeeld VluchtelingenWerk, jeugdgezondheidszorg en de (gespecialiseerde) zorg en hulpverlening.

Wat is vraaggericht werken bij opvoedingsondersteuning?

Bij vraaggericht werken kiest de professional nadrukkelijk het perspectief van de ouder als uitgangspunt. De mening van de ouders over de ontwikkeling van hun kind is een bruikbare voorspeller gebleken voor toekomstige gedragsproblematiek (Rothbart en Bates, 1998, in: Tan c.s., 2005).

Wat is lichte opvoedondersteuning?

Moeders die hun kinderen onder lastige omstandigheden opvoeden, bijvoorbeeld alleenstaand, met weinig financiële middelen, of zonder positieve opvoedvoorbeelden, ervaren dit in verhoogde mate. Lichte opvoedondersteuning helpt deze moeders om de opvoeding weer zelf aan te kunnen.

Wat werkt in opvoedingsondersteuning?

Deze uitkomstmaten worden in veel gevallen gebruikt in studies naar de effecten van opvoedingsondersteuning: • zelfvertrouwen van ouders en hun gevoel van competentie of bekwaamheid als het gaat om opvoeden (self-efficacy • opvoedvaardigheden • mentale gezondheid van ouders • de partnerrelatie • de ouder-kind relatie.

40 gerelateerde vragen gevonden

Waar kunnen ouders nog terecht voor opvoedingsondersteuning?

Vraag jeugdgezondheidszorg welke hulp je kunt krijgen bij jou in de buurt. Enkele voorbeeld van deze hulp zijn: Positief Opvoeden (Triple P): adviesgesprekken, cursussen en meer voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden.

Hoe komt opvoedingsondersteuning tot uiting?

Tot opvoedingsondersteuning worden traditioneel de volgende activiteiten gerekend (Bakker e.a., 1998; Hermanns, 1992):
...
  • signaleren, analyseren en indien nodig toeleiden naar (gespecialiseerde) hulp;
  • voorlichting, advies, informatie en hulp;
  • integrale zorg organiseren;
  • monitoren, screenen en vaccineren.

Hoe kan ik Jeugdzorg inschakelen?

Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.

Wat voor opvoedingsstijlen zijn er?

Er zijn grofweg 4 stijlen van opvoeden: autoritair, toegeeflijk, democratisch en verwaarlozend.

Welke organisaties en instanties ondersteuning kunnen bieden bij probleemgezinnen?

Probleemgezinnen krijgen veel hulp van verschillende instanties hulpverleners (jeugdzorg, verslavingszorg, onderwijsinspectie, sociale dienst) en kosten de samenleving gemiddeld 104.000 euro per jaar.

Wat is een opvoedvraag?

Opvoedvragen komen elke dag voor

Alledaagse opvoedvragen horen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen. Het zijn vragen die te maken hebben met de ontwikkelingsfase van je kind en de opvoedingstaken die je hierbij hebt. Ze zijn van alle tijden, alle culturen en alle gemeenschappen.

Wat zijn informele werkers?

Wat betekent informele hulp in ons onderzoek? Wij hanteren de volgende definitie: 'mensen uit de sociale omgeving die elkaar, niet beroepshalve en onbetaald, ondersteunen op allerlei gebieden waarbij de sociale relatie de basis vormt.

Wat zijn opvoedingsvaardigheden?

Bouwen aan een warme en liefdevolle relatie

Op een positieve manier naar je kind kijken, met realistische verwachtingen. Het gedrag van je kind proberen te begrijpen en dat laten merken aan je kind. Luisteren en praten met elkaar. Duidelijkheid en structuur bieden.

Wat is overbescherming?

We hebben het dan over overbescherming. We zouden kunnen zeggen dat het overbeschermen van een kind verder gaat dan het bevredigen van hun behoeftes en dagelijkse zorg. Het houdt in dat je denkt voor het kind, beslissingen voor het kind neemt, en alle problemen voor het kind oplost.

Wat betekent Opvoedstijlen?

Opvoedingsstijlen zijn, in theoretische en praktische zin, methodes en uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de opvoeding.

Wie heeft recht op jeugdhulp?

Wie 12 jaar of ouder is, kan in veel gevallen mee beslissen over zijn jeugdhulp. Inspraak en deelname hebben vooral te maken met communicatie, bijstand, inzage van het dossier, recht op afschrift … Respect voor welzijn en mening staat daarbij centraal.

Kunnen ze zomaar je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.

Hoe kinderbescherming inschakelen?

Bij Veilig Thuis kun je (anoniem) advies vragen of een melding doen. 'Veilig Thuis' is 24 uur per dag bereikbaar op 0800-2000. Je wordt automatisch doorgeschakeld naar 'Veilig Thuis' in de eigen regio. Als er al jeugdbescherming is betrokken bij het kind, kun je je zorgen ook melden bij de jeugdbeschermer.

Wat is het Balansmodel van Bakker?

Het balansmodel uit 1998 geeft een overzicht van het samenspel van beschermende en risicofactoren voor de ontwikkeling van een kind op drie niveaus. Met dit model kan de gezinssituatie en de eventueel benodigde opvoedsteun of –hulp nauwgezet worden bepaald. Uit: Bakker, I., Bakker, C., Van Dijke, A.

Waarom is opvoeden een noodzaak?

De opvoeding heeft veel betekenis over de toekomst van het kind. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een opvoedingsstijl van 'weinig toegeeflijkheid, maar ook weinig straf bij ongewenst gedrag', emotionele evenwichtigheid tot gevolg heeft.

Wat zijn de drie doelen van opvoedondersteuning?

Opvoedingsondersteuning heeft enerzijds als doel om de ouderlijke opvoedvaardigheden te verbeteren, opvoedcompetenties te vergroten, een positief ondersteunend opvoedklimaat te bevorderen en het sociale netwerk rondom gezinnen te versterken.

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Waar vind ik hulp voor mijn kind?

Waar vind ik hulp voor mijn kind van 4-18 jaar?
  • U kunt bij veel hulpverleners terecht. ...
  • Vragen over opvoeden en ontwikkeling: Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) ...
  • Vragen bij opvoed-, gedrags- en psychische problemen: sociaal wijkteam/jeugdteam. ...
  • Zorgen over ontwikkeling van uw kind: integrale vroeghulp (tot 8 jaar)

Welke opvoedingsondersteuning biedt kind en Gezin?

Opvoedingsondersteuning na 3 jaar

Ouders met kinderen vanaf 3 jaar kunnen terecht bij: De opvoedingslijn (078 15 00 10) helpt (groot)ouders of andere opvoeders met hun vragen over opvoeding en beantwoordt ook opvoedingsvragen via [email protected] en www.groeimee.be.

Wat zijn de Interactievaardigheden?

Zes interactievaardigheden
  • sensitieve responsiviteit.
  • respect voor de autonomie.
  • structureren en grenzen stellen.
  • praten en uitleg geven.
  • ontwikkeling stimuleren.
  • begeleiden van interacties.

Vorige artikel
Is je moeder je toeslagpartner?