WAT MOET JE MEENEMEN en WAT HEB JE NIET NODIG IN DE VLUCHTKOFFER VOOR DE BEVALLING | Verloskundige

Wat heb je nodig voor de bevalling?

Gevraagd door: drs Kyan Bosch  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (50 stemmen)

De inhoud ervan heb je echt nodig (ook als je in het ziekenhuis bevalt).
...
De inhoud van je ziekenhuiskoffer:
 • Pyjama of T-shirt om in de bevallen.
 • Pyjama of T-shirt waarvan de voorkant open kan (makkelijk voor borstvoeding)
 • Warme (lange) sokken.
 • Badjas.
 • Pantoffels.
 • Ondergoed.
 • Bril en/of contactlenzen.

Wat heb je nodig om thuis te bevallen?

Voor de thuisbevalling (extra nodig)
 • 2 (afvalemmers) met 1 vuilniszak.
 • 1 waskom of plastic teiltje.
 • extra lamp of looplamp die veel, wittig licht geeft (zoals halogeen)
 • noodverlichting (sterke zaklamp met batterijen) eventueel zekeringen.
 • 1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer.

Wat heb je nodig in je Kraamweek?

Zelf aanschaffen
 • Desinfecterende zeep, bij voorkeur in een handpompje.
 • Keukenrol.
 • 2 Digitale thermometers, 1x voor moeder en 1x voor de baby (geen oorthermometers)
 • 2 Emmers.
 • Enkele vuilniszakken.
 • Zacht toiletpapier.
 • Plastic zakjes voor wegwerpen maandverband.
 • Litermaat of bidon om te spoelen na het plassen.

Wat moet mee naar het ziekenhuis voor bevalling?

kaart of pas van het ziekenhuis. verzekeringspapieren. maxi-cosi of autostoeltje. belangrijke telefoonnummers (bijvoorbeeld van de drukker, de oppas van eventuele andere kinderen en van iedereen die je na de bevalling wilt bellen)

Welke boodschappen in huis Kraamweek?

Voor de kraamvisite

Beschuit met muisjes en boter. Haal gelijk een goede voorraad, zo hoeft je partner niet halverwege de kraamweek naar de supermarkt omdat de beschuitjes op zijn. Drinken: pakken sap, thee en koffie. Vergeet de suiker en de koffiemelk niet.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je in huis hebben voor kraamzorg?

Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.

Wat heeft mama nodig na bevalling?

Je zwangerschapskaart van Puur verloskundigen. Legitimatie, evt trouwboekje of erkenningspapieren. Toiletspullen (tandenborsten/tandpasta, borstel, deo, lippenbalsem etc) Pyjama of ochtendjas.

Wat is een Celstofmatje?

Celstofmatjes zijn wegwerp onderleggers die kunnen worden gelegd op het bed, in de stoel, op de bank en in de auto. Ze worden dan gebruikt om bij een ongelukje, zoals het verlies van wat urine, de ondergrond schoon houden.

Waar kan je kraampakket kopen?

Kraampakket kopen

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet. Dit kan onder andere bij Bol.com.

Hoe lang heb je Kraamverband nodig?

Hoelang je kraamverband gebruikt, verschilt per vrouw. Zodra het bloeden na de bevalling afneemt, kan je normaal maandverband gaan gebruiken. Vaak kan dit vanaf zo'n vijf dagen na de bevalling. Het is ook mogelijk dat je al eerder genoeg hebt aan gewoon maandverband of juist langer kraamverband gebruikt.

Wat leg je onder je matras tijdens je zwangerschap?

Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt. Maak ook je bevaltas klaar.

Wat is een bedzeil?

Een bedzeil is een product om het matras te beschermen. Dat kan met letterlijk een plastic zeiltje, maar er zijn tegenwoordig mooiere oplossingen dan de krakende plastic varianten. Er zijn bedzeiltjes voor eenmalig gebruik en die je kunt wassen.

Hoe bed opmaken 36 weken zwanger?

Start met het opmaken van je kraambed vanaf 36 weken zwangerschap. Pak de twee kraammatrassen en leg deze bovenop je hoeslaken op de plek waar het onderlichaam zich op het matras bevindt. Lig je liever niet rechtstreeks op de kraammatrassen? Plaats dan een extra hoeslaken over het bed.

Hoe veilig is thuis bevallen?

Is thuis bevallen veilig? Thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangere vrouwen.

Hoe vaak kraamverband verschonen?

Wanneer je na de bevalling te zwak bent kan die douche uiteraard wachten. De eerste dagen wil je misschien wel ieder uur het kraamverband verschonen. Niet omdat dit perse nodig is, want een kraamverband is er speciaal voor gemaakt grote hoeveelheden bloed op te vangen, maar omdat je dit zelf frisser vindt.

Hoelang rusten na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoeveel kraamverband per dag?

De eerste paar uren na de bevalling is het normaal dat je wat ruimer bloedverlies hebt. Dit kan tot 2 kraamverbanden per uur zijn. Ook stolsels horen daarbij, die kunnen wel zo groot zijn als een vuist. Vervolgens is het normaal dat je de eerste dagen 6-8 kraamverbanden per dag verwisselt.

Hoeveel kraamverband mee naar ziekenhuis?

1 flesje alcohol 70% 1 pak watten. 2 pakken kraamverband.

Waarom Netbroekjes?

Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.

Welk kraamverband na bevalling?

Omdat het bloedverlies de eerste dagen na de bevalling best heftig kan zijn start je met kraamverband. Hierna volstaat meestal het gebruik van 'gewoon' maandverband. Kotex Maxi Nacht maandverband is extra dik, heeft een groot absorptievermogen en is daarom ideaal om na de bevalling te gebruiken.

Waarom bedrust na bevalling?

Maar ook na de kraamdagen ben je nog lang niet de oude.

Dat je labiel bent komt door de verandering van hormonen die je in je lichaam hebt en door de veranderingen in de hele gezinssituatie. Als je dan ook nog van jezelf vindt dat je alles al moet kunnen en je geen rust gunt, dan is de kans op een depressie aanwezig.

Hoe lang kraamverband na keizersnede?

Zij kunnen je helpen om in te schatten of de hoeveelheid bloedverlies normaal is. Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?

Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Hoe groot is de kans dat een bevalling mis gaat?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Volgende artikel
Kan baby paprika eten?