5 redenen om thuis te bevallen! | Vlog 7 | Pelpina Trip

Wat heb je nodig om thuis te bevallen?

Gevraagd door: bc. Stijn Berendse  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (73 stemmen)

Voor de thuisbevalling (extra nodig)
  • 2 (afvalemmers) met 1 vuilniszak.
  • 1 waskom of plastic teiltje.
  • extra lamp of looplamp die veel, wittig licht geeft (zoals halogeen)
  • noodverlichting (sterke zaklamp met batterijen) eventueel zekeringen.
  • 1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer.

Wat moet je in huis hebben voor bevalling?

Andere belangrijke aandachtspunten en benodigdheden voor de bevalling zijn goede verlichting en verwarming, een goede zaklamp, twee emmers met vuilniszakken, oude lakens, handdoeken, een wasteiltje, extra kussens, warme kruiken (met het groene keurzegel van het Keurmerkinstituut), luiers en zachte (flanellen) doeken ...

Wat heb je nodig om te bevallen?

Wat brengt u mee om te bevallen?
  • Comfortabele kledij (eventueel nachtkledij of groot T-shirt)
  • Eventueel warme sokken.
  • Voorzie één babysetje in de bevallingstas voor vlak na de geboorte: een body, kousjes, muts, T-shirt en broekje of pakje.
  • Eventueel uw ingevulde geboorteplan.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?

Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Hoeveel procent thuisbevallingen?

De thuisbevalling is niet onomstreden. Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde.

31 gerelateerde vragen gevonden

Is thuisbevallen gevaarlijk?

Geen complicaties, goede positie

In Nederland kun je er altijd voor kiezen om thuis te bevallen, als jij en je kindje maar gezond zijn. Er mogen dus gedurende je zwangerschap geen complicaties optreden en je kindje moet in de goede positie liggen.

Wat is een Celstofmatje?

Celstofmatjes zijn wegwerp onderleggers die kunnen worden gelegd op het bed, in de stoel, op de bank en in de auto. Ze worden dan gebruikt om bij een ongelukje, zoals het verlies van wat urine, de ondergrond schoon houden.

Waarom gebruiken ze een Ondersteek voor de bevalling?

Ondersteek: Een ondersteek is een handig onderdeel bij een thuisbevalling. Hiermee kan de verloskundige namelijk de placenta opvangen. Ook is het een handig hulpmiddel als jij naar het toilet moet, maar niet uit bed mag komen. Baarkruk: De meeste vrouwen bevallen liggend, vanuit bed.

Waar is een Ondersteek voor?

Een ondersteek is een handig hulpmiddel indien u voor het doen van uw behoefte niet uit bed mag of kunt komen. Daarnaast kan de ondersteek ook worden gebruikt indien u thuis of poliklinisch wilt bevallen, voor het opvangen van de placenta.

Welke Kraamhulpmiddelen?

Vraag zo'n 3 maanden voor de bevalling een kraampakket aan. Die bestel je bij je zorgverzekeraar. Maar je kunt een kraampakket ook bij sommige drogisterijen kopen. In een kraampakket zitten verschillende kraamhulpmiddelen, zoals kraamverband, onderleggers, matrasbeschermers, gaasjes, een navelklem en handschoenen.

Wat is een Kraammatras?

Het kraammatras is bedoeld als bescherming van het matras tegen doorlekken van vruchtwater, bloed en urine in de periode vóór en tijdens de bevalling. Het heeft een hoog absorberende laag die vocht direct omzet in een gel en zo doorlekken voorkomt.

Waar kan je kraampakket kopen?

Kraampakket kopen

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet. Dit kan onder andere bij Bol.com.

Hoe lang heb je Kraamverband nodig?

Hoelang je kraamverband gebruikt, verschilt per vrouw. Zodra het bloeden na de bevalling afneemt, kan je normaal maandverband gaan gebruiken. Vaak kan dit vanaf zo'n vijf dagen na de bevalling. Het is ook mogelijk dat je al eerder genoeg hebt aan gewoon maandverband of juist langer kraamverband gebruikt.

Wat leg je onder je matras tijdens je zwangerschap?

Het is slim om aan het einde van de zwangerschap een bedzeil/matrasbeschermer op het matras te leggen om je matras te beschermen tegen vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt. Maak ook je bevaltas klaar.

Hoe groot is een Bevallingsbad?

Let er op dat je bad een minimale doorsnede van 130 cm en een hoogte van 60 cm heeft. De randen van deze baden zijn zacht maar toch stevig, zodat je er lekker tegenaan kunt leunen. Het opzetten en vullen van een bevalbad kost ongeveer 45 minuten tot een uur. Een bevalbad huren kost tussen de 100 en 300 euro.

Hoeveel bevallingen medisch?

In totaal bekeek zij 800.000 bevallingen die plaatsvonden in de periode van 2000 tot 2008. In die periode steeg het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die in verwachting waren van hun eerste kind van 29 procent naar 41 procent. De doorverwijzingen naar het ziekenhuis hadden vooral niet-urgente redenen.

Hoe groot is de kans dat een bevalling mis gaat?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoe vaak kraamverband verschonen?

Wanneer je na de bevalling te zwak bent kan die douche uiteraard wachten. De eerste dagen wil je misschien wel ieder uur het kraamverband verschonen. Niet omdat dit perse nodig is, want een kraamverband is er speciaal voor gemaakt grote hoeveelheden bloed op te vangen, maar omdat je dit zelf frisser vindt.

Hoelang rusten na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoeveel kraamverband per dag?

De eerste paar uren na de bevalling is het normaal dat je wat ruimer bloedverlies hebt. Dit kan tot 2 kraamverbanden per uur zijn. Ook stolsels horen daarbij, die kunnen wel zo groot zijn als een vuist. Vervolgens is het normaal dat je de eerste dagen 6-8 kraamverbanden per dag verwisselt.

Waar kan ik gratis kraampakket aanvragen?

Zo haal je de blije doos bij een vestiging van Prénatal, de Ouders van Nu Zwanger Box en Baby Box bij Albert Heijn en andere dozen bij een aangesloten supermarkt bij jou in de buurt.

Kan je als man een kraampakket aanvragen?

In het kraampakket zitten medische artikelen en verzorgingsproducten die u nodig hebt voor uw bevalling en de eerste dagen daarna. U kunt het kraampakket aanvragen als u zwanger bent. Uw partner kan het kraampakket niet aanvragen.

Is een kraampakket verplicht?

Kraampakket bij thuisbevalling verplicht

Wil je thuis bevallen? Dan ben je verplicht om de inhoud van het kraampakket in huis te halen. Zo weet je zeker dat je de noodzakelijke hulpmiddelen voor de bevalling in huis hebt.

Hoe maak je het kraambed op?

Bed opmaken voor de bevalling
  1. Er komt een moltonlaken direct op de matras;
  2. Daarna een (hoes)laken;
  3. In de breedte in het midden een zeil met daaroverheen een dubbelgevouwen laken;
  4. Over de gehele onderlaag komt vervolgens een groot stuk plastic;
  5. Over het plastic komt een laken;

Wat is het beste kraampakket?

De meest aangeboden reguliere kraampakketten zijn die van Natalis, Heka en Heltiq. Deze grote partijen werken ook al jaren samen met de verzekeringen en hebben meestal een basic en luxe variant.

Vorige artikel
Waar is je kind goed in?