Wat gebeurt er als ik stop met de pil?

Wat gebeurt er met je eicellen als je aan de pil bent?

Gevraagd door: dr.h.c. Senna Koç  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (53 stemmen)

Hoe werkt de pil? De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er géén eicel vrijkomt. Ook zorgen ze ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Verder wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed kunnen doordringen.

Heeft de pil invloed op je vruchtbaarheid?

Die mythe, die diep in ons gedachtegoed geworteld is, doet menige vrouw huiveren. Toch werden al meerdere studies uitgevoerd die dat bijgeloof ontkrachten. De pil zou inderdaad de vruchtbaarheid beïnvloeden, maar slechts tijdelijk en dus niet voorgoed.

Is de pil schadelijk voor je baarmoeder?

Het gebruik van de combinatiepil heeft bij de meeste vrouwen dan ook weinig gezondheidsrisico's. Rokende vrouwen hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten en langdurig pilgebruik kan een heel licht verhoogde – maar nog steeds een heel kleine – kans op baarmoederhalskanker geven.

Hoe werkt je cyclus met de pil?

Anticonceptiepil. De anticonceptiepil (kortweg: de pil) moet u elke dag, het liefst op een vast tijdstip, innemen gedurende 21 of 22 dagen; daarna volgt een stopperiode van maximaal zeven dagen. In deze stopperiode is er meestal een bloeding van enkele dagen. Begin met een nieuwe strip op een vaste dag van de week.

Wat doet de pil in je lichaam?

De hormonen in de pil zorgen dat er juist géén eicel vrijkomt. Ze zogen er ook voor dat de baarmoederwand ongeschikt is voor het innestelen van een bevruchte eicel. Bovendien wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een nadeel aan de pil?

Bijwerkingen

Misselijkheid. Hoofdpijn. Gespannen borsten. Bloedingen tussendoor of 'doorbraakbloedingen'

Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?

Op welke leeftijd kan ik stoppen met de pil? In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein.

Heb je ovulatie tijdens de pil?

De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen. Tenslotte beïnvloedt de pil ook de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan nestelen. Na 3 weken volgt er een stopweek.

Kun je in de stopweek van de pil zwanger raken?

In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen. Ook als je dan nog bloedverlies hebt.

Hoe lang duurt het voor je vruchtbaar bent na de pil?

Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.

Wat doet de pil op lange termijn?

AMSTERDAM - De pil heeft op lange termijn geen schadelijke effecten. Dat concluderen Britse onderzoekers, die 46 000 vrouwen gedurende 25 jaar volgden. De wetenschappers bevestigen de resultaten van eerder onderzoek: op korte termijn krijgen pilgebruiksters minder vaak eierstokkanker, maar vaker baarmoederhalskanker.

Hoe erg is het als je 1 dag de pil vergeet?

1 pil vergeten tussen de 2e en 21e pil

Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.

Wat zijn de voordelen van stoppen met de pil?

Voordelen stoppen met de pil
  1. Je libido vliegt omhoog. ...
  2. Gevoelens zijn minder afgevlakt. ...
  3. Je natuurlijke hormoonbalans is terug van weggeweest. ...
  4. Je bent korter ongesteld. ...
  5. Je hebt minder last van stemmingswisselingen. ...
  6. Je hebt minder last van migraine. ...
  7. Je hoeft niet meer aan de pil te denken.

Heb je een condoom nodig als je de pil slikt?

De anticonceptie pil

Echter werkt het niet voor iedereen. Je kunt last hebben van de bijwerkingen of door een hectisch leven vaak vergeten de pil in te nemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de pil niet tegen SOA's beschermt. Hiervoor kun je het beste een condoom gebruiken.

Hoe kun je je eisprong voelen?

Eisprong herkennen

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.

Hoeveel uur werkt de pil?

Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.

Is het erg als je twee keer de pil slikt?

Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.

Kan je 2 dagen na je menstruatie zwanger raken?

Vrouwen met een korte cyclus kunnen echter ovuleren nét na de menstruatie. Een gemiddelde zaadcel kan twee tot zeven dagen in de baarmoeder van de vrouw overleven. Heb je dus een korte cyclus en heb je tijdens de laatste dagen van je menstruatie geslachtsgemeenschap? Dan kun je gewoon zwanger raken!

Kan je 3 dagen voor je menstruatie zwanger worden?

Vlak voor je menstruatie is de kans om zwanger te raken in principe verwaarloosbaar. Het probleem is dat veel vrouwen, en zeker jonge meisjes met een onregelmatige menstruatie, nooit precies weten wanneer de eisprong en de volgende menstruatie plaatsvindt.

Waarom geen pil na 35 jaar?

De kans op baarmoederhalskanker neemt bij langdurig pilgebruik - langer dan 10 jaar - licht toe, maar dat verschil is zo minimaal dat je je ook daarover geen zorgen hoeft te maken. Echter, bij vrouwen die de pil na het veertigste gebruiken neemt het risico op borstkanker wel toe.

Welke klachten na stoppen pil?

Er kunnen klachten ontstaan als:
  • Buikpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid.
  • Veranderingen in je gewicht.
  • Acne in je gezicht of hals.
  • Gevoelige tepels en borsten.
  • Stemmingswisselingen.
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan.

Is met 13 jaar aan de pil te vroeg?

Volgens de wet moeten je ouders daarvoor toestemming geven, maar jij wilt niet dat ze het te weten komen. Is de dokter verplicht hun iets te vertellen? Nee, dat hoeft niet. Als je oud en wijs genoeg bent, mag je zonder toestemming van je ouders aan de pil.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na 1 keer de pil vergeten?

Hoe groot die kans exact is, is moeilijk te zeggen, maar de kans is groter dan 1%. Het innemen van een morning-afterpil is in dit geval een mogelijkheid. Neem een morning-afterpil zo snel mogelijk (binnen 12-72 uur) na de onbeschermde seks.

Wat is de veiligste pil?

De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat.

Kun je per direct stoppen met de pil?

Kan ik zomaar stoppen met de pil? Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.