Doodziek en een miskraam na eten rauw vlees: 'Er zit iets zwarts in je buik' - RTL NIEUWS

Wat gebeurt er als je rauw vlees eet tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Dylano Mohan  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (13 stemmen)

Als je zwanger bent, kan je beter geen rauw vlees eten. De parasiet toxoplasma gondii kan voorkomen in rauwe producten en deze is schadelijk voor je ongeboren kindje. Hoe vroeger in je zwangerschap je zit, hoe kwetsbaarder je kindje is, en hoe groter de schade zal zijn voor je baby.

Waarom mag je geen rauw vlees eten tijdens zwangerschap?

De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet is. Toxoplasma gondii komt van nature voor bij allerlei dieren.

Wat gebeurt er als je carpaccio eet tijdens zwangerschap?

Carpaccio is gemaakt van rauw rundvlees. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten, vanwege het risico op een toxoplasmose infectie. De toxoplasmose bacteria kan mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby, waarom je carpaccio en andere gerechten met rauw vlees beter kunt laten staan.

Wat voor vlees mag je als je zwanger bent?

Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen. Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan.

Hoe herken je toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de kans op toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.

Hoe testen op toxoplasmose?

Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.

Hoe heet moet vlees zijn zwanger?

Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst. Als je vlees door en door verhit tot 70 graden gaat de parasiet dood.

Is filet de sax rauw vlees?

Filet de Sax(e) is de benaming voor de rauwe filet afkomstig van de lange rugspier van het varken, zonder aangehecht vet.

Is FUET rauw vlees?

Droge worst, zoals salami of cervelaat, is rauw vlees. Dit wordt meestal niet verhit voor gebruik. Het kan daarom schadelijke bacteriën en parasieten bevatten, zoals listeria en toxoplasma gondii. Deze leveren risico's op voor je zwangerschap en je baby.

Is carpaccio rauw of gerookt?

Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper.

Is het gevaarlijk om carpaccio te eten?

Filet Americain, carpaccio, tartaar, ossenworst en andere producten van rauw rundvlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. In 2005 werden nog meer dan 150 mensen ziek door een infectie. Maar ook gebakken rundvlees is niet zonder risico.

Welke carpaccio zwanger?

Vooraf: carpaccio, maar dan nét anders

Een carpaccio is een klassiek voorgerecht tijdens de feestdagen. Rauw vlees is echter een no-go als je zwanger bent. Om toch gezellig mee te doen met het voorgerecht kun je denken aan een andere vorm van carpaccio, zoals een bietencarpaccio met geitenkaas.

Waarom mag je geen biefstuk tijdens zwangerschap?

Rauw vlees kan ziekmakende bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Als vlees goed verhit is, zijn alle ziekmakers dood. Van binnen en van buiten mag het vlees niet meer rood of roze kleuren.

Waarom geen rauwe ham tijdens zwangerschap?

Rauw vlees tijdens je zwangerschap

Rauw vlees, zoals serranoham, kan je beter vermijden als je zwanger bent. Het kan schadelijke bacteriën bevatten, zoals listeria. Daarnaast kan de parasiet toxoplasma gondii voorkomen in rauwe producten. Het is daarom beter om alleen vlees te eten dat helemaal doorbakken is.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Is filet de sax varkensvlees?

Een volledig opgekuiste varkensrug die na het zoutingsproces omwikkeld wordt met een dun vetplakje en omgord met een netmanteltje.

Is achterham rauw?

Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.

Is Snijworst rauw vlees?

Het is rauw vlees en kan daarom schadelijke bacteriën of parasieten bevatten. Deze leveren risico's op voor je zwangerschap en je baby. Als je de cervelaat eerst goed verhit, bijvoorbeeld op een pizza of in een saus, maak je de bacteriën onschadelijk en kan je de droge worst gerust eten.

Hoeveel plakjes leverworst zwanger?

Producten met lever bevatten veel vitamine A. Wanneer je teveel van deze vitamine binnenkrijgt, neemt het risico op aangeboren afwijkingen bij je kindje toe. Wil je toch graag een keer leverworst of paté eten, neem dan maximaal één boterham per dag.

Wat valt onder rauw vlees?

Rookvlees en ossenworst zijn rauw en ook harde worst van varkensvlees is nooit verhit geweest. Ongewenste micro-organismes kun je namelijk bestrijden met hitte maar ook bijvoorbeeld met zuur, zout of rook. Welk vlees kun je goed rauw eten? Eigenlijk denken we dan vooral aan mager rundvlees.

Waar zit Toxoplasma?

De parasiet kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees. Een Toxoplasma-infectie bij de mens, door opname van oöcysten of besmet vlees, wordt vaak niet opgemerkt, aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt.

Hoe weet ik of ik immuun ben voor toxoplasmose?

Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap

Omwille van de ernstige risico's, wordt bij elke zwangere vrouw een bloedanalyse uitgevoerd. Hiermee wordt nagegaan of zij al immuun is voor toxoplasmose.

Wat moet je doen als je toxoplasmose hebt?

Wanneer naar de dokter? Mensen met een verminderde weerstand, waaronder kinderen, bejaarden, zieken en zwangere vrouwen lopen meer risico op toxoplasmose. Als je vermoedt dat je mogelijk toxoplasmose hebt opgelopen en je behoort tot een risicogroep, neem dan contact op met de huisarts.

Hoe lang blijft toxoplasmose in je lichaam?

In zeldzame gevallen leidt de infectie tot een ontsteking van het hart, de longen, spieren, lever of hersenen, die de behandeld kan worden met aangepaste geneesmiddelen. Na in de infectie blijft de parasiet meestal voor de rest van het leven aanwezig in het lichaam, als cysten in de hersenen of in het spierweefsel.