Hoe zit het met erkenning en gezag over je kind?

Wat gebeurt er als je je kind niet erkend?

Gevraagd door: Michelle Hooi  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (47 stemmen)

Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.

Wat zijn de gevolgen als ik mijn kind niet erken?

Tussen u en uw kind ontstaat een juridische band (familierechtelijke betrekking). U moet het kind onderhouden (onderhoudsplicht) totdat het 21 jaar wordt. U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen. U kiest (met de moeder) op het moment van erkenning de achternaam van uw kind.

Is een erkenning verplicht?

Is erkenning verplicht

Ook bent u als opdrachtgever niet verplicht te kiezen voor een bedrijf met een erkenning of certificering. Maar, als u kiest voor een erkend of gecertificeerd bedrijf wilt u wel weten welke erkenning of certificering dan voor u van belang is.

Wat kan een vader zonder erkenning?

Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Kan je vaderschap weigeren?

Je kan er voor kiezen om zijn vaderschap niet te laten erkennen. Jij moet een document ondertekenen om hem toelating te geven tot erkenning van vaderschap. Deze weigering van jouw kant kan hij wel teniet doen door naar de familierechter te stappen. De rechter kan een DNA-test via bloedname bij je kindje afdwingen.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat als de vader het kind niet wil?

Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.

Kan je een DNA-test verplichten?

Veroordeelden voor misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan moeten verplicht DNA afstaan. Het DNA wordt opgeslagen in een DNA-databank. Dat maakt het makkelijker om veelplegers (recidivisten) op te sporen en te veroordelen.

Kan moeder kind bij vader weghouden?

Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.

Kan een vader gezag opeisen?

Om als vader of partner het ouderlijk gezag te krijgen, moet u samen een verzoek doen bij de rechter. Dit kan pas als u juridisch ouder bent. Daarvoor moet u het kind erkennen.

Heeft een moeder meer rechten dan vader?

De wet zegt niet bij welke ouder het kind het hoofdverblijf moet hebben en hoe de regeling voor de andere ouder eruit ziet. Daarover beslissen de ouders. Als zij er niet uitkomen beslist de rechter. In principe kan een vader dus net zoveel voor de kinderen zorgen als de moeder of zelfs meer.

Waarom is erkenning belangrijk?

Stimulerend en verzoenend. Erkenning kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het stimuleert ons om ons best te doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan: na een compliment van de baas hebben we meteen meer zin in ons werk. Het werkt bovendien verzoenend en laat ons meer oog hebben voor een ander.

Kan een illegaal een kind erkennen?

U kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Vanaf 12 jaar heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Wat als vader kind erkent?

Als u een kind erkent, wordt u de juridische ouder van het kind. U krijgt dan een aantal rechten en plichten. Maar na de erkenning heeft de vader geen gezag over het kind. De moeder blijft dus ook na de erkenning volledig belast met het ouderlijk gezag.

Kan je een erkenning ongedaan maken?

Vernietiging van de erkenning is alleen mogelijk als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
  1. de erkenner is niet de biologische ouder van het kind, en;
  2. de moeder is niet eerlijk geweest over de verwekker van het kind, of;
  3. de erkenning heeft onder dwang plaatsgevonden.

Heeft erkenning terugwerkende kracht?

Erkenning heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat als u een kind na de geboorte erkent (bv. als het kind zes jaar is), u pas vanaf dát moment geldt als de juridische ouder van het kind.

Welke rechten heb je bij erkenning kind?

Kind erkennen: wat zijn de rechten van de vader?
  • Erkenning en ouderlijk gezag. ...
  • Erkenning door (niet-)biologische ouder. ...
  • Vervangende toestemming erkenning. ...
  • Rechten van de vader bij erkenning. ...
  • Recht op omgang. ...
  • Recht op informatie en consultatie. ...
  • Erkenning vernietigen. ...
  • Overige rechten: ouderlijk gezag.

Kan vader gezag aanvragen zonder toestemming moeder?

Zonder toestemming moeder gezag aanvragen

De rechter kan dit toekennen als hij dit in het belang van het kind acht. Ook moet u het kind hebben erkend. Wil de moeder niet meewerken aan de erkenning van het kind? Ook dan kunt u naar de rechter stappen.

Wat zijn je rechten als vader zonder gezag?

Plichten van de juridisch ouder zonder ouderlijk gezag

Plicht tot omgang met het kind (artikel 1:377a lid 1 BW). Plicht om het recht op familieleven van het kind te respecteren (artikel 8 EVRM). Plicht tot betalen van kinderalimentatie, naar draagkracht (artikel 1:392 lid 1 BW).

Kan oma ouderlijk gezag krijgen?

De ouder, die het ouderlijk gezag heeft, dient samen met degene die het gezag graag zou willen hebben een verzoek in bij de rechtbank: het is dus een gezamenlijk verzoek aan de rechtbank. Die ander moet in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind staan.

Is kind verplicht om naar vader te gaan?

De wet schrijft namelijk voor dat zowel de kinderen als de ouders recht hebben op omgang met elkaar. Ouders hebben zelfs de plicht om aan de omgang mee te werken. De rechter kan een ouder het recht op omgang met het kind slechts ontzeggen indien hiervoor zwaarwegende redenen zijn.

Wat te doen als ex kind niet meegeeft?

Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.

Wat mag een ouder zonder gezag?

De ouder zonder gezag heeft geen recht op inzage of afschrift, maar enkel recht op informatie op basis van het dossier. Die informatie mag mondeling en/of op schrift worden verstrekt. Verder mag de ouder zonder gezag geen informatie ontvangen die de ouder met gezag ook niet mag ontvangen.

Kan een DNA test afgedwongen worden?

Als de moeder niet vrijwillig meewerkt aan de afname van de DNA-test bij het kind, kan de DNA-test afgedwongen worden door middel van een procedure die gevoerd wordt voor de bevoegde familierechter. Indien hij dit opportuun acht, zal de rechter een geneesheer aanduiden die de DNA-test uitvoert.

Kun je iemand dwingen tot DNA test?

Niet gedwongen

Je kunt in Nederland in principe niet civielrechtelijk gedwongen worden om mee te werken aan het afstaan van DNA. Daarom bepaalt de wet dat in geval van weigering aan meewerking, de rechter zelf de gevolgen daaraan mag verbinden zoals hij dat goed acht.

Kun je een DNA test weigeren?

Als de moeder weigert om mee te werken aan een DNA-onderzoek, kan de rechter desgevraagd bepalen dat de moeder medewerking moet verlenen en daar een dwangsom aan verbinden. Daarnaast kan de rechter uit de weigering om mee te werken aan een DNA-onderzoek de gevolgtrekkingen verbinden die hij gerade acht.