What Happens if a Child is Born Abroad to a United States Citizen? | Learn About Law

Wat gebeurt er als je een baby krijgt in het buitenland?

Gevraagd door: Daniël van der Pol  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.2/5 (52 stemmen)

Wanneer u in het buitenland aangifte van geboorte doet, krijgt u een geboorteakte mee. Soms moet u deze buitenlandse akte laten legaliseren om hem in Nederland te gebruiken. Of u de akte moet laten legaliseren, hangt af van het land waar uw kind geboren is.

Wat moet er gedaan worden als een kind tijdens de vakantie in het buitenland wordt geboren?

Geboorte aangeven buiten Nederland

Als uw kind buiten Nederland wordt geboren, dan moet u in het geboorteland aangifte doen van de geboorte. U doet dit bij de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld bij een ambtenaar van de burgerlijke stand of op een gemeentehuis.

Welke nationaliteit bij geboorte in buitenland?

Hoe werkt aangifte van je pasgeboren kind in het buitenland en wat is de regelgeving rondom nationaliteit? kinderen van een Nederlandse moeder of vader, waar die dan ook ter wereld worden geboren, krijgen automatisch de Nederlandse nationaliteit.

Welke nationaliteit krijgt een kind?

Automatisch Nederlander bij geboorte

Het maakt niet uit in welk land u bent geboren. Op de dag van uw geboorte had uw moeder de Nederlandse nationaliteit. Op de dag van uw geboorte had uw vader de Nederlandse nationaliteit en was hij getrouwd met uw niet-Nederlandse moeder.

Wat als een baby in het vliegtuig wordt geboren?

Het kan zijn dat uw kind wordt geboren in een voertuig. Bijvoorbeeld op een schip of in een vliegtuig. Gebeurt dit in Nederland? Dan moet u aangifte van geboorte doen in de gemeente waar het kind het vervoermiddel verlaat.

39 gerelateerde vragen gevonden

Is een baby gratis in het vliegtuig?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen kinderen tot 2 jaar gratis of voor 10% van de ticketprijs. Je kind moet dan wel bij jou op schoot. Zie je het niet zitten om je kind de hele vlucht op schoot te houden, dan kun je ook een eigen stoel voor hem boeken. Daar betaal je dan wel de volle prijs voor.

Hoe oud mag baby zijn om te vliegen?

Een baby mag vliegen van zodra hij 7 dagen oud is tenzij hij prematuur geboren is. Voor de leeftijd van 3 maand is de ontwikkeling van de longen nog heel pril. Een lange vliegreis op grote hoogte kan nadelig effect hebben.

Kun je in Amerika een dubbel paspoort hebben?

Het komt regelmatig voor dat reizigers naar Amerika een dubbele nationaliteit hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn. Wel is het noodzakelijk dat minimaal één van die nationaliteiten wordt genoemd in de onderstaande lijst met toegestane nationaliteiten.

Kan een kind een dubbele nationaliteit hebben?

Dubbele nationaliteit

Afhankelijk van uw situatie, kan uw kind bij de geboorte 2 of meer nationaliteiten krijgen.

Kan je als Nederlander 2 nationaliteiten hebben?

Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft één van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.

Hoe erken ik een kind in het buitenland?

Wilt u uw kind erkennen in het buitenland? Informeer dan bij de lokale autoriteiten of zij een akte van erkenning kunnen opmaken. Bijvoorbeeld bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van dat land. Let wel op dat niet iedere erkenning in het buitenland rechtsgevolgen in Nederland heeft.

Kan ik Nederlander worden door mijn kind?

Een kind kan automatisch Nederlander worden door geboorte, erkenning of adoptie. Dit heet 'van rechtswege'. U hoeft de Nederlandse nationaliteit dan niet aan te vragen.

Waarom baby eigen paspoort?

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen. Zij moeten zich kunnen legitimeren als ze naar het buitenland reizen. Maar ook als zij zorg nodig hebben.

Kan ik reizen met een geboorteakte?

Minister Spies van Binnenlandse Zaken raadt ouders aan om naast een paspoort of identiteitskaart ook bijvoorbeeld een geboorteakte mee te nemen als ze met hun kind op reis gaan. Dat kan vooral ouders die alleen met hun kind reizen veel tijd besparen.

Kan moeder kind meenemen naar buitenland?

Aantonen dat u met kind naar buitenland mag

U moet kunnen aantonen dat u reist met toestemming van de ouder. Deze ouder moet het ouderlijk gezag hebben.

Welke landen mag je dubbele nationaliteit hebben?

U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.

Wat als je kind in Amerika geboren wordt?

Wanneer u in het buitenland aangifte van geboorte doet, krijgt u een geboorteakte mee. Soms moet u deze buitenlandse akte laten legaliseren om hem in Nederland te gebruiken. Of u de akte moet laten legaliseren, hangt af van het land waar uw kind geboren is.

Is het mogelijk om 3 nationaliteiten te hebben?

In sommige gevallen heeft u al bij uw geboorte een dubbele nationaliteit. Sommige landen hebben de regel dat een kind de nationaliteit krijgt van het land waar het wordt geboren. Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben.

Wat zijn de voordelen van een dubbele nationaliteit?

Voordelen van een dubbele nationaliteit
  • als je reist kan je bepaalde landen makkelijker binnenkomen als je beschikt over meerdere nationaliteiten.
  • als je je wilt vestigen in het land waarvan je de nationaliteit bezit verloopt dat over het algemeen makkelijker en kom je in aanmerking voor allerlei voordelen.

Welke landen mag je niet bezocht hebben voor Amerika?

Als u in het bezit bent van een paspoort dat is uitgegeven door Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië dan kunt u geen ESTA voor de Verenigde Staten aanvragen.

Hoe wordt een ESTA gecontroleerd?

Om de hoeveelheid ESTA-aanvragen met fouten erin te reduceren, moeten aanvragers sinds november 2022 bij hun aanvraag altijd een scan of een foto van hun paspoort aanleveren. Hierdoor kan worden gecontroleerd of de ingevulde gegevens ook daadwerkelijk overeenkomen met de paspoortgegevens van reizigers.

Kan mijn partner Nederlander worden?

U bent getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlandse man of vrouw. In dat geval kunt u na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap (eventueel in het buitenland) én onafgebroken samenwoning een verzoek om naturalisatie indienen.

Hoe met baby door douane?

Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof. Zorg er wel voor dat je vloeibare of kant-en-klare babyvoeding meeneemt.

Hoe lang niet vliegen na bevalling?

Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte.

Wat is de beste plek in het vliegtuig met baby?

De beste stoel in het vliegtuig met baby's

Baby's jonger dan twee jaar mogen meestal gratis vliegen, maar dat betekent ook dat ze geen eigen stoel krijgen en tijdens de vlucht bij een ouder op schoot moeten zitten. Daarom zijn de beste plaatsen in het vliegtuig voor gezinnen met baby's achter tussenschotten.

Vorige artikel
Welke week begint HG?