If pieces of my placenta are left in my uterus after delivery, will it cause me to bleed?

Wat gebeurt er als de placenta niet loslaat?

Gevraagd door: Liz van Dam  |  Laatste update: 20 december 2023
Score: 4.3/5 (44 stemmen)

Vastzittende placenta Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten na je kindje vanzelf geboren. Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.

Wat gaan ze doen als de placenta niet los?

Niet loslatende placenta na de bevalling

Dit wordt de nageboorte genoemd. Soms laat de nageboorte langer op zich wachten, waardoor je een injectie met het hormoon oxytocine krijgt toegediend. Als de placenta een uur na de geboorte van je baby nog niet geboren is, wordt deze operatief verwijderd.

Wat gebeurt er als de placenta los laat?

Een deel van de placenta kan losscheuren van de baarmoederwand. Soms is dat een groot deel of zelfs de hele placenta. Hierdoor krijgt de foetus te weinig of geen zuurstof en voedingsstoffen meer, en dat is levensbedreigend.

Hoe vaak laat placenta niet los?

Placenta wil niet geboren worden; vastzittende placenta:

In principe moet de placenta binnen een uur na geboren worden. Een enkele keer lukt het echter niet om de placenta geboren te laten worden.

Hoe wordt de placenta operatief verwijderd?

De arts gaat met een hand via je vagina en je baarmoedermond, je baarmoeder binnen. Met de andere hand geeft hij tegendruk via je buikwand. Met de hand in je baarmoeder tast hij je hele baarmoeder af. De achtergebleven (placenta(rest) wordt losgemaakt en verwijderd uit je baarmoeder.

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er als placenta blijft zitten?

Als de placenta binnen een uur nog niet geboren is, dan moet je geopereerd worden. Dat geldt ook als er placentaresten in de baarmoeder zijn achtergebleven. Als dat namelijk blijft zitten, kan de baarmoeder niet goed samentrekken en dat kan gevaarlijk zijn, omdat je dan meer last kunt hebben van bloedverlies.

Wat als de placenta blijft zitten?

Vastzittende placenta

Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. De gynaecoloog kan met extra medicatie alsnog proberen om de placenta spontaan geboren te laten worden.

Doet geboorte placenta pijn?

Geboorte placenta

Hier zijn weer samentrekkingen van je baarmoeder voor nodig. Sommige vrouwen voelen nog echt weëen in deze fase, anderen merken hier niets meer van. Op een contractie van de baarmoeder kun je meepersen en wordt de placenta geboren. Dit kost niet zoveel inspanning en pijn als de geboorte van je kindje.

Kan placenta pijn doen?

Placenta Abruptio

De symptomen zijn: acute en heftige buikpijn, pijn blijft constant, pijn op plaats waar placenta zit, onrustige baarmoeder (veel harde buiken of harde buik niet niet meer zacht wordt) en meestal bloedverlies.

Hoe weet je of de placenta los ligt?

Je verloskundige kan controleren of de placenta los ligt, bijvoorbeeld door de navelstreng een beetje op spanning te houden terwijl ze aan je buik voelt. Als de placenta los ligt, komt deze naar buiten door nog een keer mee te persen. De verloskundige voelt hierbij aan je buik en geeft zo nodig wat tegendruk.

Hoelang wachten op placenta?

Hoe lang de placenta op zich laat wachten is verschillend, meestal volgt de placenta vrij snel na de geboorte van de baby, maar soms duurt dit ook langer dan een uur. Na de geboorte van de placenta zullen wij controleren of deze compleet is gekomen.

Is placenta praevia gevaarlijk?

Met een placenta praevia komen namelijk risico's kijken, voornamelijk het risico op overmatig bloedverlies. Naarmate de zwangerschap vordert neemt de kans hierop toe. Het bloedverlies kan dan zo heftig zijn dat jij in shock kunt raken, en je baby te weinig zuurstof kan krijgen.

Waarom placenta begraven?

Op deze manier krijgt je kindje nog allerlei extra's mee zoals zuurstof, ijzer, witte en rode bloedcellen,… De placenta wordt gezien als iets dat erg vruchtbaar is. Sommige mensen kiezen ervoor om de placenta in de tuin te begraven en er een boom op te planten die meegroeit met het kind.

Hoe haal je de placenta eruit?

Meestal krijg je een prik in je been met medicijnen om de baarmoeder goed samen te laten trekken zodat de placenta loskomt. Vaak wordt hierdoor de placenta al vanzelf geboren, maar soms lukt dit niet vanzelf en blijft de placenta vastzitten. Er is dan een groter risico op te veel bloedverlies.

Kan de placenta verschuiven?

De placenta (moederkoek) kan zich op iedere willekeurige plek in de baarmoeder nestelen. Het maakt voor het verloop van de zwangerschap niet uit waar de placenta zich bevindt, als het maar niet te ver naar onderen is, over de baarmoedermond (de uitgang van de baarmoeder) heen.

Wat is een Lotus baby?

Wat is een lotusbevalling

Bij een lotusbevalling blijven de navelstreng en placenta met de baby verbonden totdat deze zijn ingedroogd en de navelstreng vanzelf loslaat. Dit gebeurt meestal 3 tot 10 dagen na de bevalling, net als een navelstompje dat van je baby loslaat.

Waar ligt placenta op echo?

Bij de 20 weken echo en indien nodig bij 30 weken checken we met de echo of de placenta voldoende van de baarmoedermond verwijderd is en dan kun je gewoon vaginaal bevallen. Ligt de placenta tegen de voorwand van je baarmoeder, dan kan het zijn dat je de eerste schopjes van je baby wat later voelt dan anders.

Welke pijn is niet goed bij zwangerschap?

Abnormale pijn in je buik

Hevige pijn in je bovenbuik kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Ook steeds ernstiger wordende, hevige pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat er iets mis is, bijvoorbeeld een loslatende placenta.

Wat kan er mis gaan tijdens de bevalling?

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.

Wat doet meer pijn weeën of persen?

Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte pijn kunnen doen. Als je baby geboren is, houden de weeën op.

Wat doet het meest pijn bij een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Waarom moet bevallen zoveel pijn doen?

Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.

Wat kan de uitdrijving van de placenta stimuleren?

Bij vroeg huid-op-huidcontact zal de baby, als hij niet wordt gestoord, uit zichzelf naar de borst 'kruipen' en aanhappen2;3 Dit stimuleert het vrijkomen van het hormoon oxytocine, de uitdrijving van de placenta en het op gang komen van het borstvoedingsproces.

Wat is een halve Lotus bevalling?

Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte? Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.

Kan de navelstreng gevaarlijk zijn?

Bij 1% van de baby's bestaat de navelstreng maar uit twee vaten: een slagader en een ader. Dit wordt ook wel SUA genoemd, een Single Umbilical Artery. Meestal zorgt dit niet voor problemen, al is er wel een verhoogd risico op afwijkingen, zoals aan het nierbekken en een groeiachterstand.

Vorige artikel
Hoe herken je hoogbegaafd?