Mijn ex betaalt de kinderalimentatie niet. Wat kan ik doen?

Wat gebeurd er als je geen kinderalimentatie betaald?

Gevraagd door: Yassin Mangal D  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (15 stemmen)

Betaalt u de achterstand niet of niet op tijd, dan start het LBIO een incassoprocedure. U bent dan niet alleen 15% opslagkosten verschuldigd over de achterstand, maar ook over de maandelijkse alimentatie. Het LBIO kan overgaan tot beslaglegging bij een werkgever of uitkeringsinstantie.

Wat gebeurt er als je alimentatie niet betaalt?

Het LBIO kan zelf beslag leggen op een inkomen, zoals een uitkering of loon. Lukt dit niet, dan kunnen we een deurwaarder inschakelen. Ook als we beslag leggen of een deurwaarder inschakelen, betaalt u als alimentatiegerechtigde niets. U kunt hier een verzoek tot overname van de inning indienen.

Is kinderalimentatie verplicht?

De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald heet de kinderalimentatie. De hoogte hiervan is onder andere afhankelijk van de omgangsregeling.

Kun je afzien van kinderalimentatie?

De wet beslist dat je niet mag afzien van kinderalimentatie. Je mag dus niet in het ouderschapsplan afspreken dat jullie van de verplichting en het recht op kinderalimentatie afzien. Want als later één van jullie wel voldoende draagkracht krijgt, dan moet er vanaf dat moment kinderalimentatie betaald worden.

Waar moet kinderalimentatie aan besteed worden?

Van de kinderalimentatie moeten alles worden betaald wat te maken heeft met het levensonderhoud. Niet alleen de kosten van eten en drinken, maar ook kleding, lidmaatschappen van sportclubs, zwemles, verjaardagscadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes, enzovoort.

42 gerelateerde vragen gevonden

Heeft kinderalimentatie invloed op toeslagen?

[iii] Kinderalimentatie is geen inkomen in de zin van de wet en heeft daarom geen invloed op de aanspraak op toeslagen.

Hoe kom ik onder mijn alimentatie uit?

De partneralimentatie eindigt als: Een van ex-partners komt te overlijden; De alimentatieontvanger gaat hertrouwen, samenwonen, of een geregistreerd partnerschap aangaat; De alimentatieontvanger zelf genoeg inkomen heeft of de alimentatiebetaler de alimentatie niet meer kan betalen.

Kan je alimentatie opnieuw laten berekenen?

Gaat uw ex-partner akkoord met minder alimentatie? Dan kunt u samen nieuwe afspraken maken. Of een nieuwe berekening laten maken door het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage). Schrijf de nieuwe afspraken op in een ouderschapsplan of een andere overeenkomst.

Is kinderalimentatie ook inkomen?

Bij het inkomen van de ouder die alimentatie gaat ontvangen, wordt het geschatte kindgebonden budget opgeteld dat na de scheiding wordt ontvangen. De optelsom van al deze kosten noemt men ook wel het draagkrachtloos inkomen.

Is het niet betalen van alimentatie strafbaar?

Wat zijn hiervan de gevolgen? De afspraken over alimentatie zijn (net als de omgangsregeling) afdwingbaar als de rechter deze afspraken heeft vastgesteld. Betaalt u niet, dan kan uw ex-partner het Landelijk Bureau Incasso Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen.

Is alimentatie altijd verplicht?

U bent in principe verplicht om partneralimentatie te betalen als uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.

Kan ik meer alimentatie eisen?

Alimentatie wijzigen zonder rechter

Als je het er samen over eens bent, kunnen jullie samen - dus buiten de rechter om - een ander alimentatiebedrag afspreken. Jullie kunnen het LBIO of een advocaat een herberekening laten maken waar jullie de afspraken op baseren.

Wat is het minimale bedrag voor kinderalimentatie?

Minimale hoogte kinderalimentatie

Het minimum aan kinderalimentatie is 25 euro per kind per maand. Dit bedrag kan alleen worden toegepast als de betaler een minimum inkomen heeft.

Hoeveel zijn de opslagkosten van het LBIO?

De opslagkosten bedragen 15% over de achterstand met een minimum van € 19,-. Tevens wordt over de lopende alimentatiebijdrage een opslag van 15% berekend met een minimum van € 19,-.

Wie betaalt herberekening alimentatie?

Als jouw ex-partner net als jij een herberekening van de partneralimentatie of de kinderalimentatie wenst, kunnen jullie samen een herberekening van de alimentatie aanvragen bij de Scheidingsplanner. De Scheidingsplanner berekent op basis van jullie informatie wat een reële alimentatie zou zijn in de nieuwe situatie.

Kan alimentatie verjaren?

Vorderingen tot betaling van alimentatie verjaren naarmate de tijd verloopt. Over het algemeen geldt een verjaringstermijn van vijf jaren. Alimentatie-achterstanden kunnen dus met terugwerkende kracht tot vijf jaar alsnog worden geclaimd. Pas daarna verjaart de vordering van partneralimentatie.

Welk inkomen telt mee voor alimentatie?

In principe telt elk redelijkerwijs te verdienen inkomen mee in de draagkrachtberekening die de basis vormt voor een alimentatieberekening. Dus ook fooi, inkomsten uit een handeltje op marktplaats, overwerkvergoeding, dividend, huurinkomsten, rente op vermogen etcetera.

Kan je alimentatie inbrengen in belastingen?

Ontvang je een alimentatie voor je kind, dan moet je, ongeacht of die op jouw rekening dan wel de rekening van het minderjarige kind wordt gestort, een belastingaangifte invullen op de naam van het kind met het ontvangen bedrag. Theoretisch gezien zou je kind belast kunnen worden op 80 % van het ontvangen bedrag.

Hoe berekent de rechter het alimentatiebedrag?

De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie vast in vier stappen:
  • 1: Het gezinsinkomen wordt vastgesteld.
  • 2: De rechter bepaalt de behoefte van het kind.
  • 3: De draagkracht van beide ouders wordt berekend.
  • 4: Als laatste kijkt de rechter naar de omgangsregeling en het kindgebonden budget.

Kan alimentatie veranderen?

Lut het niet om de alimentatie in onderling overleg te wijzigen? Dan kan u met een advocaat een verzoek tot wijziging indienen bij de rechtbank. Dit kan bij gewijzigde omstandigheden. Ook kan dat als de alimentatie was vastgesteld op basis van verkeerde of onvolledige gegevens.

Hoe kinderalimentatie wijzigen?

Vier stappen die je kunt zetten om je kinderalimentatie aan te passen.
  1. Stap 1: Reken opnieuw uit hoe hoog de kinderalimentatie zou moeten zijn. ...
  2. Stap 2: Vraag advies van een adviseur. ...
  3. Stap 3: Overleg met je ex-partner. ...
  4. Stap 4: Verzoek bij de rechter.

Hoe kinderalimentatie verlagen?

Hoe kan ik de alimentatie verlagen? Als je redenen hebt om de alimentatie te verlagen, dan kan dit op twee manieren; in goed overleg met jouw ex-partner of met behulp van een advocaat. Als je in overleg met de ex probeert om nieuwe afspraken te maken, dan is het belangrijk dat er goed contact tussen jullie is.

Wat is de Hofnorm?

Hofnorm. Om de kunnen beoordelen of de welstand die tijdens het huwelijk bestond ook na scheiding zoveel mogelijk blijft bestaan, wordt meestal de zogenaamde “Hofnorm” gehanteerd. Als de behoefte op basis van de Hofnorm wordt vastgesteld, bedraagt deze 60% van het netto gezinsinkomen vóór de scheiding.

Welke maand stopt kinderalimentatie?

De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Hoe lang partneralimentatie 2022?

De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.