Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Wat eten zwangeren niet?

Gevraagd door: Pepijn Soekhoe  |  Laatste update: 5 maart 2024
Score: 4.1/5 (35 stemmen)

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
 • Rauw vlees en rauwe melk. ...
 • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
 • (Producten met) rauwe eieren.
 • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
 • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Wat moet je echt niet eten als je zwanger bent?

Niet eten
 • Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. ...
 • Leverproducten, smeerworst of leverpaté. ...
 • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. ...
 • Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk.

Wat kun je beter niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

Welke desserts mag je niet eten als je zwanger bent?

Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!

Waarom mag je geen peper tijdens zwangerschap?

Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Welke thee mag je niet als je zwanger bent?

Uit voorzorg is het aan te raden om geen, of alleen in beperkte mate anijs-, venkel-, zoethout- en kaneelthee drinken als je zwanger bent. Het voedingscentrum adviseert tijdens de zwangerschap niet meer dan 300 mg cafeïne te gebruiken per dag.

Welke snacks mag je als je zwanger bent?

,,Je moet niet té streng zijn voor jezelf. Af en toe eens zondigen mag best, zolang je het doet met mate. Kies vooral voor gezonde tussendoortjes zoals noten, vers fruit, yoghurt of kwark, soep of een cracker met hummus.” Voldoende drinken ,,Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam voldoende vocht nodig.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Kan je garnalen eten tijdens zwangerschap?

Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.

Hoeveel kilo mag je tillen als je zwanger bent?

Als je dan toch iets moet tillen of dragen houdt je dan aan volgende algemene richtlijnen. Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo.

Hoeveel uur mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.

Wat eten tijdens eerste trimester?

Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

Waar zit veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.

Is spinazie goed als je zwanger bent?

Vegetarische pasta met romige spinazie

Natuurlijk is spinazie ontzettend goed voor een zwangere vrouw vanwege het hoge ijzer gehalte.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.

Wat savonds eten zwanger?

Nog zo'n lekker zoet tussendoortje: gedroogde rozijnen, cranberries, dadels, vijgen en abrikozen. Deze ”natuurlijke snoepjes” kun je af en toe tussendoor nemen als je trek hebt in iets zoets. Ook heel goed voor je vezelinname. Je kunt ze ook goed combineren met een handje noten of in een schaaltje yoghurt strooien.

Wat is het beste om te eten als je zwanger bent?

IJzer uit dierlijke producten (zoals vlees en vis) wordt het beste opgenomen door je lichaam. IJzer zit ook in plantaardige producten, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. In deze producten zit ook veel ijzer.

Is pindakaas goed tijdens zwangerschap?

Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!

Waarom mag je geen koffie als je zwanger bent?

Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Je krijgt niet te veel cafeïne binnen als je bijvoorbeeld 3 kopjes (een kopje is 125 ml) thee en 1 kopje koffie drinkt.

Waarom geen nootmuskaat zwanger?

Kruiden tijdens de zwangerschap

Ook kun je kruiden met een baarmoeder stimulerende werking of een laxerende werking beter vermijden. Estragol: komt van nature voor in dragon, kervel, basilicum, anijs en steranijs, venkel, piment, nootmuskaat en terpentijn. Het is te herkennen aan de anijsachtige geur.

Waarom geen eucalyptus tijdens zwangerschap?

Essentiële oliën gebruiken tijdens de zwangerschap

Alle essentiële oliën die ketonen bevatten, zijn mogelijk neurotoxisch en kunnen tot een miskraam leiden. Oliën zoals cipres-, eucalyptus-, pepermuntolie… mogen niet gebruikt worden gedurende de hele zwangerschap.

Vorige artikel
Hoe rook je het gezondst?