Burn-out - Symptomen en behandeling

Wat een burnout echt met je doet?

Gevraagd door: drs Olivier de Jonge PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (74 stemmen)

Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.

Wat een burn-out echt met je doet?

De klachten bij een burn-out

Lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. Geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Prikkelbaar zijn. Piekeren.

Hoe leg ik uit hoe ik me voel met een burnout?

In het kort
  • Zoek naar oplossingen voor uw problemen.
  • Probeer om anders met spanning om te gaan.
  • Hulp van een praktijkondersteuner-ggz, maatschappelijk werker of psycholoog kan nodig zijn.
  • Bespreek met uw bedrijfsarts hoe u zo veel mogelijk uw werk kunt blijven doen of weer kunt oppakken.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Constant iets willen eten. In de overlevingsstand kun je niet goed meer het verschil voelen tussen nerveus zijn, moe zijn en honger hebben. Alle drie geven een draaierig gevoel in je buik en een licht gevoel in je hoofd waardoor je geneigd bent om steeds te willen eten (waarschijnlijk het liefst met suiker en vet).

Wat zijn de gevolgen van een burn-out?

Burn-outs hebben gevolgen voor de gezondheid, het ziekteverzuim en de inzetbaarheid van de werknemer. Ook kan het leiden tot hart- en vaatziekten, die op hun beurt leiden tot langer verzuim en een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe gedraagt iemand zich met een burn-out?

Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.

Hoeveel rust bij burnout?

De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.

Kan je burn-out zien in bloed?

Juiste behandeling

Hij wil burn-outs opspoorbaar maken via een bloedtest. 'Zo kunnen we de diagnose niet alleen sneller stellen. De test moet ook een duidelijk verschil tonen tussen een depressie en een burn-out, waardoor we de patiënt onmiddellijk de juiste behandeling kunnen geven.

Wat verandert er na een burn-out?

De meeste mensen die na een burn-out weer aan het werk gaan zijn eigenlijk nog niet helemaal goed hersteld. Er is regelmatig sprake van blijvende vermoeidheid na burn out. Het is van belang dat er een goede begeleiding is vanuit werk en dat je zelf langzaam opbouwt.

Hoe lang blijf je moe na burn-out?

Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.

Kan burn-out vanzelf overgaan?

Om te herstellen van een burn-out is een actieve aanpak nodig. Een burn-out gaat niet vanzelf over. Vaak is professionele hulp noodzakelijk. Zoek tijdig hulp, anders kunnen stressklachten verergeren.

Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?

De hormonen die nog in je bloedbaan zitten, worden afgebroken en afgevoerd. De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.

Welk beroep heeft de meeste burn outs?

Ook tussen bedrijfstakken bestaan verschillen in de mate waarin werknemers met een burn-out te maken krijgen. De onderwijssector staat bovenaan als we kijken naar het percentage medewerkers met een burn-out. De industriële sector komt op twee.

Waarom zo moe bij burnout?

Als je last hebt van langdurige stress, worden de hormonen adrenaline en cortisol aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor, dat je lichaam in een staat van paraatheid komt. Je hersenen krijgen door deze overactiviteit geen rust, waardoor je ook niet goed slaapt.

Kun je een burn-out faken?

En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.

Hoe lang thuisblijven met burn-out?

Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.

Hoe stelt de huisarts een burn-out vast?

Volgens dit onderzoek mogen we spreken van een diagnose burn-out als aan volgende kenmerken voldaan wordt: Je ervaart een gevoel van overspannenheid. De klachten houden al meer als 6 maanden aan. Gedurende de hele dag voel je je voornamelijk vermoeid en uitgeput.

Is slapen goed bij burnout?

Resultaten. Het herstelvermogen van de slaap is inderdaad verminderd bij burnout patiënten ten opzichte van de gezonde controle. Burnout patiënten ervaren meer slaapproblemen zoals 'na het ontwaken zich niet verfrist voelen; en 'moeite met inslaapvallen'. De 'duur van de slaap' was niet verstoord.

Wat voor soort mensen krijgen een burn-out?

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.

Wat gebeurt er als je een burn-out negeert?

Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).

Hoe kom je uit een zware burnout?

Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Hoe meer inspanning je doet, en hoe meer stress en spanning je voelt, hoe meer ontspanning je ook nodig hebt. Ga dus niet steeds tot het uiterste, maar neem op tijd rust.

Welke sport bij burn-out?

Eigenlijk maakt het niet uit welke sport je doet om van je burn-out af te komen. Het is vooral belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Dat is veel makkelijker vol te houden. Je kunt gaan wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of welke sport dan ook.

Kan je sporten met een burn-out?

Een sporter met burn-out kan meestal wel meer beweging aan dan iemand die niet sportief is. Het tempo kan wat hoger liggen en de inspanning kan wat langer duren; denk aan 20-30 minuten in het begin. Zorg ervoor dat het geen trainen wordt. Het gaat om verbeteren van je herstelvermogen.

Wat is het beste medicijn tegen stress?

Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.

Wat doet stress met je mond?

Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:

Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.