Zwangerschap en huidveranderingen, tips | Drs Leenarts Dermatoloog

Wat doet zwangerschap met je huid?

Gevraagd door: Raf van der Kaay MPhil  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (50 stemmen)

Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik zich op. Hierdoor kunnen onderhuidse scheuringen ontstaan: striae of zwangerschapsstrepen. Je opperhuid en onderhuids bindweefsel rekken teveel op en scheuren als het ware een beetje. Hoe jonger je bent tijdens je zwangerschap, hoe groter het risico hierop.

Wat doet zwangerschap met de huid?

Vaak hebben zwangere vrouwen meer last van zweten. Er kunnen streeplijnen, striemen of striae ontstaan. Dit zijn bruinachtige of eerder paarse strepen die ontstaan als gevolg van de snelle uitrekking van de huid. Meestal zijn de strepen zichtbaar in de gebieden van de buik, de billen en de borsten.

Kan je huid veranderen als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam aan alle kanten. Ook je huid verandert tijdens je zwangerschap. Maar op welke manier je huid verandert, dat verschilt per vrouw. Meer pukkeltjes, pigmentvlekken, overbeharing, verwijde bloedvaatjes: het komt allemaal vaak voor.

Wat is Zwangerschapseczeem?

Dit eczeem treedt typisch op tijdens de zwangerschap en wordt "zwangerschapseczeem" genoemd; het komt meestal voor in het kader van persoonlijke of familiale atopie. De huid is droog en wordt bedekt met eczeemplekken, vooral in de huidplooien, armen en benen. Het leven van moeder en kind lopen geen risico.

Welke huidverzorging niet gebruiken tijdens zwangerschap?

Wat niet te gebruiken
  • Salicylzuur.
  • Glycolzuur.
  • Retinol (vitamine A zuur)
  • Aromatherapie gezichtsbehandeling (hoge gehaltes etherische oliën)
  • Huidverzorging op basis van etherische oliën.
  • Parfum op basis van alcohol.
  • Alcohol Denat.
  • Hydrochinon.

42 gerelateerde vragen gevonden

Welke crème gebruiken bij zwangerschap?

Van vitamine C, zoethoutwortel en niacinamide is bekend dat ze werken tegen acne en ze zijn bovendien veilig tijdens de zwangerschap. Ook exfoliërende producten met een lagere concentratie glycolzuur (onder de 10%) of salicylzuur (onder de 2%) of een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide helpen vaak.

Waarom mag je geen retinol tijdens zwangerschap?

Ingrediënten zoals vitamine A-zuur oftewel retinol, maar ook hoge concentraties van glycolzuur en salicylzuur kun je tijdens de zwangerschap beter even niet gebruiken. Dit zijn ingrediënten die de huid gevoeliger maken voor uv-licht, wat huidverkleuringen en pigmentvlekken kan veroorzaken.

Kan je eczeem krijgen door zwangerschap?

Er worden allerlei stofjes aangemaakt die je lichaam in 'niet zwangere toestand' niet aanmaakt. Daarnaast wordt je buik natuurlijk groter (rekt je huid mee) en neemt je gewicht toe. Onder invloed van al die veranderingen in je lichaam kun je eczeem, jeuk en/of droge huidplekjes krijgen.

Kan je eczeem krijgen van zwangerschap?

Eczeem: Ook tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van eczeem. Dit is vooral waarschijnlijk als je hier ook last van hebt gehad in je kindertijd, of als je allergiegevoelig bent. Je bent extra gevoelig voor eczeem tijdens de zwangerschap omdat je immuunsysteem wat achteruit gaat.

Kan je uitslag krijgen van zwangerschap?

Soms is het alleen maar jeuk, soms is het een combinatie van jeuk en huiduitslag. In de eerste maanden van de zwangerschap is jeuk met huidafwijkingen (eczeem, galbulten) meestal onschuldig. Er is echter een vorm van jeuk, die we zwangerschapscholestase noemen.

Kunnen moedervlekken veranderen tijdens zwangerschap?

Ik krijg nieuwe moedervlekken tijdens mijn zwangerschap. Hoe kan dit? Door een verandering in de hormoonhuishouding (oestrogeen en progresteron) gaan je pigmentcellen meer pigment aanmaken. Niet alleen kunnen bestaande pigmentvlekken/moedervlekken donkerder worden, maar ook kun je nieuwe vlekken krijgen.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Wat is Zwangerschapscholestase?

Zwangerschapscholestase is een aandoening die vooral in het laatste trimester van de zwangerschap optreedt en wordt gekenmerkt door jeuk over het hele lichaam (meestal ook handpalmen en voetzolen). Wordt 's nachts vaak erger en kan als ondraaglijk worden ervaren.

Wat te doen tegen droge huid zwangerschap?

Als je zwanger bent heeft de huid meer behoefte aan vocht. Goed en regelmatig smeren met een vochtinbrengende crème is belangrijk! Minstens 2 x per dag je huid insmeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen.

Hoe weet je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen. Deze symptomen horen ook bij pre-eclampsie.

Waar krijg je puisten als je zwanger bent?

Zwangerschapsacne is het medische woord voor puisten die tijdens je zwangerschap ontstaan. De puistjes kunnen op je gezicht zitten, vooral rond je kaaklijn, kin, neus en in je hals. Ook kunnen ze op je borst, rug, billen of schouders zitten. Puistjes kunnen door zwangerschapshormonen sneller ontstaan.

Hoe begint zwangerschapscholestase?

Symptomen zwangerschapscholestase

De jeuk begint vaak aan de handpalmen en voetzolen en plaagt je in de beginfase met name 's nachts. Later kan het zich uitbreiden naar je hele lichaam en kan je er de hele dag last van hebben. 's Nachts wordt het vaak erger.

Kan je zomaar eczeem krijgen?

Constitutioneel eczeem verschijnt meestal bij zeer jonge kinderen, vaak nog voor hun eerste verjaardag. Maar in principe kan de aandoening op iedere leeftijd voor het eerst optreden. Er zijn dan ook mensen die pas op latere leeftijd 'zomaar ineens' last van eczeem krijgen.

Hoe herken je zwangerschapscholestase?

Een deel van de vrouwen krijgt wel tekenen van schade aan de lever. Je kunt wat geel worden, donkere urine krijgen, vette ontlasting of ontkleurde ontlasting krijgen. Daarnaast kun je last hebben van een onprettig gevoel onder de ribben rechts.

KAN jeuk van binnenuit komen?

Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je jeuk van binnenuit ervaart.

Wat is Puppp?

Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (afgekort “PUPPP”) is een hevig jeukende huidaandoening die uitsluitend tijdens de zwangerschap voorkomt. PUPPP wordt gezien bij ongeveer 1 op 130 tot 1 op 300 zwangerschappen.

Wat te doen bij jeuk bij zwangerschap?

Neem contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je last hebt van:
  1. jeuk met huidproblemen, zoals rode bultjes, blaasjes of blaren.
  2. hevige jeuk op handpalmen en/of voetzolen. Of hevige jeuk over je hele lichaam. De huisarts of verloskundige kan je naar een gynaecoloog verwijzen.

Waarom geen salicylzuur tijdens zwangerschap?

Uit bescherming voor je baby mag je geen gebruik maken van (hoge %) Glycolzuur, Retinol of Salicylzuur. Ook als je borstvoeding geeft is het verstandig deze ingrediënten te laten staan. Er is namelijk geen onderzoek gedaan of deze intensieve ingrediënten invloed hebben op je baby.

Waarom geen peeling tijdens zwangerschap?

Onder invloed van hormonen gaan de pigmentcellen extra pigment produceren. Hierdoor kunnen bestaande pigmentvlekken donkerder worden, of er kunnen nieuwe pigmentvlekken ontstaan.

Welke Bio Oil voor zwangerschap?

Gebruik Bio-Oil

Bio-Oil kan gedurende de hele zwangerschap worden gebruikt. Begin in ieder geval vanaf het tweede trimester daar waar zwangerschapsstriemen vaak voorkomen. Ook te bestellen in 200 ml.